Nyt on jazzissakin naisten aika: Kuule, miten Tampere Jazz Happeningin artistit soittavat ja laulavat

Tampere Jazz Happening sai keväällä kansainvälisen palkinnon luovasta ohjelmistosuunnittelusta. Marraskuussa festivaalilla kuullaan taas uusia kykyjä ja vanhempia mestareita.

Hörður Sveinsson
Nyt on jazzissakin naisten aika: Kuule, miten Tampere Jazz Happeningin artistit soittavat ja laulavat

Islantilainen pianisti Sunna Gunnlaugs tuo Tampereelle trionsa, joka saa vieraakseen suomalaisen trumpetistin Verneri Pohjolan.

Harri HautalaAamulehti

Miltä maistuisi virolainen vokalistivirtuoosi Kadri Voorand? Ehkä Nik Bärtschin tyylien rajoja rikkova äänitaide? Tai alttosaksofonin jenkkilegenda Oliver Lake? Entä herkkäkätinen islantilainen pianisti Sunna Gunnlaugs? Vai sittenkin modernin amerikkalaisen rytmimusiikin suunnannäyttäjä Steve Coleman?

Luovista ohjelmistaan tunnettu Tampere Jazz Happening ei luovu valitsemaltaan linjalta. Marraskuun festivaalin ohjelmassa on tuttuun tapaan uusia nuoria ääniä, asemansa vakiinnuttaneita veteraaneja ja kaikkea siltä väliltä.

–Jazzin alle mahtuu niin monenlaista musiikkia. Haluamme tuoda esille koko genren ja eri sukupolvet nuorista vanhempiin taitajiin, sanoo Tampere Jazz Happeningin taiteellinen johtaja Juhamatti Kauppinen.

–Suomalainen jazz on myös tärkeässä osassa Tampere Jazz Happeningissa. Suomalaisia pystyisi kiinnittämään enemmänkin jos aikataulut ja lavat antaisivat myötä. Pyrin löytämään ajankohtaisimpia nimiä ja antamaan tilaa myös pidemmän uran tehneille muusikoille.

Marraskuun festivaalin kotimaisia nimiä ovat muiden muassa Eero Koivistoinen, Adele Sauros, Jukka Eskola ja Verneri Pohjola.

Islantilainen pianisti Sunna Gunnlaugs tuo Tampereelle trionsa, joka soittaa näin herkästi:

Virolla oma ilta

Jazz Happening on onnistunut säilyttämään tuoreutensa vuosikymmenestä toiseen, mikä on huomattu maailmallakin. Keväällä Tampereen jazztapahtuma sai Europe Jazz Networkin myöntämän palkinnon rohkeasta ja luovasta ohjelmistopolitiikasta.

–Se tuntui hyvältä, sillä se on alan arvostettu palkinto, jota ei Pohjoismaihin ole aiemmin annettu, sanoo Juhamatti Kauppinen.

Palkinto antoi varmasti uskoa siihen, että Tampereella tehdään asioita oikein. Herpaantua ei kuitenkaan voi; Kauppinen etsiikin vuoden ympäri uusia mielenkiintoisia muusikoita ja yhtyeitä.

–Välineinä ovat muiden muassa keskustelut kollegoiden kanssa, muiden festivaalien seuraaminen ja alan lehtien seuraaminen. Myös Facebook on aika hyvä tapa nähdä missä mennään.

Jeff Fusco
Steve Coleman kävi Tampere Jazz Happeningissä ensimmäisen kerran jo vuonna 1986.

Steve Coleman kävi Tampere Jazz Happeningissä ensimmäisen kerran jo vuonna 1986.

Mitään erityisiä teemoja Kauppinen ei rakenna – ainakaan tietoisesti.

–Teemat tulevat yleensä vähän jälkikäteen, kun ohjelma on valmis. Tänä vuonna on reilusti naisten johtamia yhtyeitä ja kokoonpanoja, joissa on naissoittajia.

–Yhdeksi teemaksi näytti tulevan myös se, että meillä on paljon sveitsiläistä musiikkia. Sekään ei ollut varsinaisesti haettua.

Festivaali alkaa nyt toista kertaa yhteen maahan keskittyvällä illalla. Tällä kerralla vuorossa on Viro.

–Viime vuonna valokeilassa oli Ruotsi.

Näin laulaa virolainen Kadri Voorand:

Muusikoiden suosikki

Tampereen jazztapahtumalla on niin hyvä maine, että festivaalille on helppo saada muusikoita.

–Kaikki artistit tietävät Tampere Jazz Happeningin ja haluavat tulla tänne. Pidämme muusikoista hyvää huolta, Kauppinen sanoo.

Ihan kaikkeen eivät Tampereen musiikkijuhliin kuuluvan festivaalin rahalliset rahkeet riitä.

–Tietysti joissakin orkestereissa budjetti tulee vastaan.

Mikä on tuottajan oma suosikki tulevalla festivaalilla?

Dhafer Youssef, jonka Tampereella kuultava projekti Diwan of Beauty and Odd oli suosikkini viime vuonna ilmestyneistä levyistä.

Tampere Jazz Happening järjestetään 2.-5.11. Konserttipaikkoina ovat Tullikamari ja Telakka.

Poimintoja Jazz Happeningin ohjelmasta

Torstai 2.11. Tullikamarin Klubi: Spotlight on Estonia. Virolaista jazzia.

Perjantai 3.11. Tullikamarin Pakkahuone. Shabaka & the Ancestors, Steve Coleman & Five Elements, Tony Allen Tribute To Art Blakey. Telakka: Sid Hille & Foreign Friends, Njet Njet 9, Jukka Eskola Soul Trio.

Lauantai 4.11. Pakkahuone: Sunna Gunnlaugs Trio ja Verneri Pohjola, Samuel Blaser- Early in the Morning ja Oliver Lake, Eric Truffaz Quartet, The Fifth Man, Trail Of Souls ja Knut Reiersrud ja Solveig Slettahjell, Thomas de Pourquery & Supersonic. Telakka: Adele Sauros Quartet, Eero Koivistoinen Quartet, VIRTA.

Sunnuntai 5.11. Pakkahuone: Nik Bärtsch’s Mobile, New Zion ja Hamid Drake, Dhafer Youssef - Diwan of Beauty and Odd.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio