Nuori säveltäjä sai taivaan lumisiin kyyneliin – Kaipaisen muistokonsertissa puhuu uusi sukupolvi

Harri Hautala
Nuori säveltäjä sai taivaan lumisiin kyyneliin – Kaipaisen muistokonsertissa puhuu uusi sukupolvi

Roope Mäenpää ponnistaa säveltäjän vaativalle uralle tamperelaisin opein.

Harri HautalaAamulehti

Saa nähdä millaisia kyyneleitä taivas valuttaa keskiviikkona, kun tamperelaisen säveltäjän Roope Mäenpään uusi klarinettikvartetto soi ensi kerran.

Teoksen nimi on Ja täällä sataa lunta. Se on kirjoitettu vuosi sitten kuolleen säveltäjä Jouni Kaipaisen muistolle omistettuun TampereRaw-yhtyeen konserttiin.

- Nimessä ovat Ilpo Tiihosen Talvitaivas -runon viimeiset sanat. Jouni innostui Tiihosen runoista viimeisinä vuosinaan ja suunnitteli säveltävänsä juuri tämän runon. Siksi runon sanat linkittyvät Jouniin ja hänen kuolemaansa, kertoo Mäenpää.

Lumen ja surun yhteys on säveltäjän mielessä voimakas.

- Kun suruviesti Jounin poismenosta tuli, lunta satoi seuraavana päivänä. Ja samana päivänä kun lähetin nuotit soittajille, lumihiutaleita laskeutui taivaalta. En usko yliluonnolliseen, mutta...

Ole rehellinen!

Roope Mäenpää on yksi Jouni Kaipaisen monista lahjakkaista sävellysoppilaista, jotka saivat maestrolta kelpo eväät vaativan ammatin tarpeisiin.

Kaipaisen ja hänen opettajakollegoidensa työ Tampereella onkin todistanut, että laadukasta sävellysoppia on saatavissa Suomessa muuallakin kuin Sibelius-Akatemiassa.

- Se mitä Jounilta eniten jäi käteen on innostus omaan työhön ja uteliaisuus ympäröivää maailmaa kohtaan. Hän opetti, että säveltäjän paras työkalu on silmien aukaiseminen maailmalle, sanoo Mäenpää.

Kaipainen ei myöskään tyrkyttänyt tyylejä tai tapoja säveltää, vaan rohkaisi nuoria säveltäjiä rehellisyyteen oman taiteellisen tekemisen kanssa.

- Kun oli rehellinen itselleen ja teki tietoisia ja perusteltuja valintoja, se riitti Jounille.

Viesti Jounille

Säveltäminen ei koskaan ole helppoa, mutta nyt se taisi olla Roope Mäenpäälle tavallistakin vaikeampaa.

- Kun tiesin, että kappale soitetaan Jounin muistokonsertissa, yritin olla ajattelematta asiaa. Tulin kuitenkin sinuiksi tilanteen kanssa. Kappaletta tehdessäni pohdinkin sitten paljon sitä, mitä vuodet Jounin opetuksessa minulle merkitsivät.

- Kappaleesta tuli jotakin sellaista, jota olisin halunnut Jounille vielä sanoa.

Hän tuskaili kokoonpanon kanssa, kunnes päätyi kahteen eri klarinettiin, viuluun, alttoviuluun ja selloon. Mittaa kappaleella on 10-12 minuuttia.

Viime vuonna sävellysopintonsa päättäneelle Mäenpäälle tilauksen saaminen nykymusiikkiin erikoistuneelta ja paljon Jouni Kaipaisenkin kanssa yhteistyötä tehneeltä TampereRaw-yhtyeeltä on tärkeä paikka.

Ja jatkoakin on jo tiedossa.

- Sävellän TampereRaw:lle seuraavaksi sellokonserton. Tämä on parasta mitä nuori säveltäjä voi saada: tehdä pitempään yhteistyötä tuttujen soittajien kanssa. Klarinettikvartetto on tavallaan pilotti yhteistyöllemme.

TampereRaw-yhtye 15 vuotta. Jouni Kaipaisen muistokonsertissa kuullaan Kaipaisen, Mäenpään ja Paavo Korpijaakon teoksia. Solistina sopraano Tuuli Lindeberg, kapellimestarina Petri Komulainen. Tampere-talon Pieni sali ke 23.11. klo 19. Yle radioi konsertin suorana.

Roope Mäenpää

Tampereella syntynyt 26-vuotias säveltäjä ja muusikko.

Suoritti sävellysopinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa Paavo Korpijaakon, Jouni Kaipaisen ja Hannu Pohjannoron johdolla.

Aiempiin keskeisiin teoksiin kuuluu vuonna 2013 kantaesitetty jousikvartetto.

Mäenpää toimii myös aktiivisena muusikkona (sello ja kontrabasso). Hän on soittanut klassista kamarimusiikkia eri kokoonpanoissa ja "arktista folkkia" yhdessä saamelaisen runoilijan ja laulajan Niillas Holmbergin kanssa.


Kommentit (1)

  • Nollatoleranssi

    Ja ei ole myöskään populaarimusa-skene ja rockmusa vieraita tälle lahjakkaalle säveltäjä-muusikolle… Hyvä Roope. !

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet