Kirjat

Vielä ehdit äänestää, listalla uusia lukijoiden ehdotuksia: Kenestä pirkanmaalaisesta naisesta tahtoisit lukea?

Neljä viidestä elämäkerrasta kertoo miehistä. Listasimme yli sata pirkanmaalaista naista, joiden elämäntarina olisi kiinnostavaa kuulla. Vinkkaa meille, jos joku vaikuttajanainen mielestäsi puuttuu listalta ja lisäämme hänet sinne.

Asmo Raimoaho
Vielä ehdit äänestää, listalla uusia lukijoiden ehdotuksia: Kenestä pirkanmaalaisesta naisesta tahtoisit lukea?

Ylärivin elämäkerrat Olli Lindholmista, Patrik Laineesta, Pate Mustajärvestä, Timo Jutilasta ja Sedu Koskisesta on kaikki julkaistu. Alarivin Sirkku Peltolan, Kikan, Anneli Saariston, Mira Potkosen ja Anna-Elina Lyytikäisen elämäkerroista voimme toistaiseksi vain haaveilla. Alarivin kuvitteelliset kannet on tehnyt Aamulehden graafikko Asmo Raimoaho.

Anni TolonenAamulehti

Elämäkertoja julkaistiin vuonna 2017 enemmän kuin vuosiin, mutta suurin osa niistä kertoo miehistä. Siinä missä Oskari Katajisto, Olli Lindholm, Anssi Kela tai Patrik Laine saivat elämäkerran, naisten osalta täytyi olla lähes maan äiti tai matriarkka ansaitakseen teoksen tarinastaan.

Vuonna 2017 sellaiset naiset kuin Tellervo Koivisto, Miina Sillanpää ja Lenita Airisto saivat elämäkerran. Pirkanmaalaisena naisena elämäkerran sai yksi tunnetuimmista pirkanmaalaisista kulttuurivaikuttajista, Sylvi Salonen.

Viime vuoden 67 elämäkerrasta 55 on kirjoitettu miehistä eli koko vuoden elämäkerroista neljä viidestä teoksesta käsittelee miehiä.

Naisista kertovia elämäkertoja julkaistiin 12 kappaletta. Suurin osa teoksista kertoo ulkomaisista naisista, kuten kuningatar Elisabethista, Marlene Dietrichista ja Melania Trumpista.

Vaikka naisista kertovia elämäkertoja julkaistiin suhteellisen vähän, esimerkiksi Tampereen kaupunginkirjastoon hankituista elämäkerroista ja muistelmista lainatuin teos oli viime vuonna Lenita Airiston elämäkerta.

Satavuotisen Suomen juhlavuonna sotahistoria näkyi kirjakauppojen hyllyillä. Niin Ehrnroothin suvusta, Mannerheimista kuin Kekkosestakin julkaistiin useita teoksia, mutta lottien, vaikuttajanaisten tai kotirintamien tarinoita sodasta tai sotien jälkeisistä ajoista ei viime vuodelta juuri löydy.

Tomi Vuokola
Suomalaisen kirjakaupan mainoshyllyt Tampereen Hämeenkadulla olivat joulukuussa täynnä suomirockin suurmiehiä ja urheilijoita, mainoslauseiden mukaisesti.

Suomalaisen kirjakaupan mainoshyllyt Tampereen Hämeenkadulla olivat joulukuussa täynnä suomirockin suurmiehiä ja urheilijoita, mainoslauseiden mukaisesti.

Tomi Vuokola
Akateemisen kirjakaupan mainoshyllyt täyttyivät Tampereella joulukuussa muun muassa Jerellä ja Jutilla.

Akateemisen kirjakaupan mainoshyllyt täyttyivät Tampereella joulukuussa muun muassa Jerellä ja Jutilla.

Suurimmat elämäkertakustantajat olivat vuonna 2017 Docendo ja Minerva kustannus. Esimerkiksi Docendo julkaisi ennätysmäärän elämäkertoja, yhteensä 14 teosta. Niistä jokainen kertoo miehistä. Muun muassa tamperelainen Timo Jutila sai oman teoksensa.

–Meille ei ole juuri tarjottu naisten elämäkertoja ja henkilökuvia, mutta mielellämme niitä toki kustannamme. Kyllä tässä on selvä vääristymä, myönnetään, Docendon kustantaja Juha Virkki toteaa.

Minerva kustannus julkaisi yhteensä 17 elämäkertaa. Niistä 12 kertoo miehistä. Minerva teki silti tilastoon kaikkein suurimman naispiikin, sillä yhtiö julkaisi viisi naisista kertovaa elämäkertaa.

–Vaikka asiasta keskustellaan nyt paljon, mikään kustantamo ei voi alkaa julkaista elämäkertoja jollain sukupuolikiintiöllä. Teoksia julkaistaan sen mukaan, mitä tarjotaan, ja toisaalta sen mukaan, mikä myy. Yksi kysymys on myös se, kuka suostuu elämäkerran kohteeksi. Moni suhtautuu suojelevasti elämäänsä, sukupuolesta riippumatta, Minerva kustannuksen kustannuspäällikkö Pekka Saarainen kertoo.

Kustannusosakeyhtiö Siltala julkaisi kaksi naisista kertovaa elämäkertaa ja yhden kokoelman naistaiteilijoista. Miehistä kustantamo julkaisi yhteensä neljä elämäkertaa.

Siltalan tiedottaja Reetta Ravi kertoo, että vuonna 2018 luvassa on varmuudella ainakin kahden kotimaisen naisen elämäkerrat. Miehistä elämäkertoja on tulossa näillä näkymin vain yksi. Ravin mukaan naisten elämäkertojen määrän kasvuun vaikuttaa yhteiskunnan rakenteiden ja työelämän muutos, mutta myös yleinen keskustelu aiheesta.

–Elämäkertojen miesvaltaisuudesta on nyt puhuttu paljon esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, joten ehkä tämä on jonkinlaista vastausta puheenaiheeseen. Esimerkiksi kuusikymppiset talouselämän vaikuttajamiehet ovat aloittaneet uransa ilman naisia eli esimerkiksi 1960-luvulla naisia ei vielä ole ollut johtavassa asemassa siinä määrin kuin miehiä. Nyt kun tilanne työelämässäkin on muuttunut, naiset saavat varmasti enemmän jalansijaa myös elämäkerroissa, Ravi sanoo.

Lue lisää: Kiira Korvesta julkaistaan elämäkerta – "Haluan kertoa, millaista on elää maailmassa, jossa mikään ei tunnu koskaan riittävän"

Äänestä suosikkiasi

Satavuotisen Suomen historiasta löytyy pitkä lista vaikuttajanaisia, joiden elämästä kelpaisi lukea. Aamulehti listasi yli sata pirkanmaalaista naista, joiden tarina ansaitsee tulla kerrotuksi.

Listauksesta löytyy niin taiteiden, tieteiden kuin taloudenkin vaikuttajia esimerkiksi Suomen ensimmäisenä naisena arkkitehtitoimiston perustaneesta Wivi Lönnistä nuoriin kirjailijoihin. Osa vaikuttajista syntyi Pirkanmaalla, toiset ovat tehneet uransa juuri maakunnassa.

Nyt voit antaa äänesi: kenen pirkanmaalaisen vaikuttajanaisen elämästä tahtoisit lukea?

Kirjoitamme jutun tai ainakin pyydämme haastattelua eniten ääniä saaneilta naisilta alkuvuoden aikana, joten nyt kannattaa kertoa mielipiteensä.

Jos listauksesta puuttuu karismaattinen vaikuttajanainen, vinkkaa meille suosikkisi ja lisäämme hänet listalle. Voit lähettää ehdotuksesi meille sähköpostilla osoitteeseen anni.tolonen@aamulehti.fi tai lisätä sen jutun perässä olevaan kommenttikenttään.

Juttua muokattu 2.1. klo 11.25: Listaan lisätty lukijoiden ehdotuksia sekä lisätty mahdollisuus antaa monta ääntä kerralla. Korjattu Veera Degerholmin nimen kirjoitusasu.

Juttua muokattu 15.1. klo 10.25: Listaan lisätty lukijoiden ehdotuksia pirkanmaalaisista vaikuttajanaisista.

Jutussa on huomioitu seuraavien kustantamoiden julkaisemat elämäkertateokset: Docendo, Otava, Tammi, Johnny Kniga, WSOY, Minerva, Karisto, Siltala, SKS, Bazar, Like ja Nemo.


Lue myös nämä


Kommentit (41)

  • Ihmettelijä taas

    Sitä on nyt kuulkaa alkuvuosi taittumassa kohti kesää..linnut laulaa ja aurinko paistaa, mutta naisten tarinoita emme ilmeisesti koskaan pääse lukemaan. Top3 on ilmeisesti täysin väärä, vai mistä tämä johtuu?

  • Naisia esille naisten viikolla!

    Toivoisin naisia vahvasti esille naisten viikolla! Tässä on hyvä lista kiinnostavia naisia, joista olisi kiinnostavaa lukea enemmän.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio