Aamulehti

Anne Välinoro

Anton Tsehov väitti kirjoittaneensa vuosina 1895–1896 komedian, jonka nimeksi hän antoi Lokki.

Naurulokin lento loppuu yleensä ohjaajien käsissä lyhyeen. Tragediaksi ihmissuhdesoppa kiehuu viimeistään puoliajan jälkeen ja monien mielestä palaa pohjaankin.

Että Tsehov osasikin tehdä sietämättömän näytelmän. Kaikki vatkaavat omissa haluissaan ja yksi itsensä hengiltä. Kaksikin, jos ihminen lasketaan eläinkuntaan.

Ella Mettänen ja Eero Ojala ovat velhoja, joille tällainen show on ihan omiaan. Jumalainen, Nätyltä keväällä valmistuva kaksikko näykkäilee venäläisen sanankäytön onkimadosta parhaat palat jäämättä koukkuun.

Tiedoksi vain, että tässä liitää paras Lokki, minkä olen nähnyt.

Jaa miksi? He osaavat huvittaa. He ovat sietämättömän notkeita, tehokkaita ja irvokkaita. Lavastukseksi riittää iso typerä taulu, jossa pari venettä nuokkuu odottamassa soutajaa, ehkä kirjailija Trigorinia ongelle.

Hei, ja katosta roikkuu pumpulilla päällystetty miniflyygeli.

Kaikki on siis niin kuin pitää. Kun todellisuus on ankea, mielikuvitus pelastaa. Se saa Ninan haaveilemaan näyttelijän urasta ja ihailemaan varauksettomasti puolivillaista kirjailijaa. Se saa Trigorinin lämmittelemaan näyttelijätär Irina Arkadinan paisteessa ja Konstantinin haaveilemaan sydänten valloituksesta sanoilla.

Mutku ja sitku

Lokki on pelkkää mutkua ja sitkua ja siksi niin ikinuori. Ja siksi se sopii nuorten esitettäväksi.

Onneksi Ellalla ja Eerolla on ollut Henri Tuulasjärvi ohjaajana. En tunne häntä, koska hän aloittelee vasta uraansa ohjaajan kammottavan kivikkoisella polulla.

Jos Henri jatkaa tähän malliin, hän tulee kompuroimaan pahasti. Suomalaiseen laitosteatteriin Henrin malli on liian kevyt ja hauska. Sehän vaatii näyttelijältä kaiken, mutta ei oikeastaan mitään teatterin muilta ammattilaisilta. Tässä näytelmässä ei ole nimittäin yhtään valo- tai pukuvaihtoa.

Siinä pannaan vaan menemään. Nähtyäni tämän rakastuin taas uudestaan intohimoisesti teatteriin. Ihminen on ihana kone, kun joku saa sen kunnolla käyntiin. Harmi vain, että Mettälän ja Ojalan kiertueteatteriesitys oli nyt tässä. Lokkeja ei tipu tällä erää enempää.

Kahden hengen teatteriksi jutussa on siipiä enemmän kuin nelikymmenhenkisellä venäläisellä seurueella, joka toistaa uskollisesti joka ikisen mestarin repliikin. Niitähän meillä on nähty.

Teatteri

Lokki

HHHH

Anton Tsehovin nelinäytöksinen komedia Näyttämöllä Ella Mettänen ja Eero Ojala Ohjaus: Henri Tuulasjärvi Esitys Teatterimontussa 31.3., kesto 1 h 25 min. Ensi-ilta Teatterikorkeakoulussa 24.11.2015.

Näty hakee taas

Tampereen yliopiston näyttelijäntyön tutkinto-ohjelma Näty hakee taas uusia opiskelijoita.

Parhaillaan pääsykokeissa on menossa kakkosvaihe.

Näty ottaa uusia opiskelijoita joka toinen vuosi.

Tampereelle on hakenut keskimäärin tuhat nuorta, joista tusina valitaan aloittamaan opinnot.

Nykyisen opinto-ohjelman tavoitteena on laajentaa näyttelijästä tarinankertoja, runoilija, insinööri ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet