Kirjat

Nappaa Salla Simukan kirjavinkit rannalle ja ruohikolle

Kirja-alan ammattilaisena Salla Simukka lukee paljon ja laidasta laitaan eri genrejä. Tässä hänen suosituksensa kesälukemistoksi YA-genrestä eli nuorten aikuisten kirjoista, joissa maailmankuva murtuu herkästi ja identiteetti on koetuksella. Kirjat soveltuvat myös vanhempien nautittavaksi.

Tomi Vuokola
Nappaa Salla Simukan kirjavinkit rannalle ja ruohikolle

Salla Simukka antaa kirjavinkit viime vuosien hienoimmista YA-genren lukuelämyksistä.

Nina Lehtinen

Viime vuoden upein

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin. 112 sivua. Otava, 2016.

–Tätä kirjaa suosittelen kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa yhteyksissä. Kirja kertoo Peetusta, joka on syntymästään saakka tiennyt olevansa poika, mutta joka on kuitenkin synnyttyään määritelty tytöksi. Kirja rakentuu kymmenelle purjelennolle, jotka Peetu tekee yhdessä isänsä kanssa. Isä on kirjassa ymmärtävä, rakastava ja tukeva hahmo. Tässä sekä aihe, rakenne että käsittely ovat hienolla tavalla yhtä.

Huomiotta jäänyt helmi

Helena Waris: Vuori. 317 sivua. Otava, 2014.

Turhan vähälle huomiolle jäänyt Vuori on yhtä aikaa sekä tulevaisuuteen sijoittuva dystopia että pohjoismaisiin mytologioihin pohjautuva teos. Kirja kertoo vuoresta, jolla pariskunnat kulkevat selviytymishenkisesti. Idealla, mikä on viimeinen pari. Vastaan tulee erilaisia vastoinkäymisiä. Aivan lopussa on pieni aivot nyrjäyttävä yksityiskohta, joka hämmästyttää lukijan täysin. Olisi kiinnostava tietää, miten kirja avautuu heille, jotka eivät tunne pohjoismaisia mytologioita ja jumalia.

Kevyesti ja sinut itsensä kanssa

Becky Albertalli: Minä, Simon, homo sapiens. 253 sivua, Otava, 2017.

–On mahtavaa, että nuorille aikuisille löytyy kirjoja, joissa päähenkilö on jo sinut identiteettinsä kanssa. Niin on tässä tarinassa, jonka päähenkilö on homoseksuaali Simon. Kirja on rakkaustarina ja keskeinen jännite syntyy siitä, kun päähenkilö ei ole varma vastapuolen tunteista. Kirja on sopivan kevyellä otteella kirjoitettu, hauska, koskettava ja liikuttava. Siinä ei ole mitään ahdistavaa.

Ihana Valoa valoa valoa

Vilja-Tuulia Huotarinen: Valoa valoa valoa. 175 sivua. Karisto, 2011.

–Tälle Finlandia Junior -palkitulle kirjalle toivoo vuodesta toiseen paljon lukijoita. Suosittelen kirjaa myös kirjoittavalle nuorelle tai aikuiselle, sillä on Valoa valoa valoa on paitsi kirja myös kirja kirjoittamisesta. Kerronnassaan kirjoittaja itsereflektoi koko ajan kirjoittamistaan. Kerronta ja rakenne ovat valtavan hienoja.

Rakkautta barrikadeilla

Karo Hämäläinen: Barrikadirakkaus. …160 sivua. Tammi, 2004.

Barrikadirakkaus on kirja, jonka hieno kerronta ja rakenteelliset kokeilut jäivät varmasti huomaamatta juuri siitä syystä, että kyseessä on nuorten kirja. Kirjassa on muun muassa yksi kokonainen luku, joka on yhtä ainoaa virkettä. Tarina hyödyntää Romeota ja Juliaa ja West Side Storya ja kertoo kahdesta nuoresta ja heidän epätoivoisesta rakkaudestaan. Kirjan kerronta on mielettömän hienoa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Opettaja

    Kesän jälkeen kaikki on toisin on koskettava. Pisteet minulta myös.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio