Teatteri

Nämä suomalaiset eivät koskaan käy teatterissa – mutta miksi eivät, se vaatisi selvittämistä

Muihin EU-maihin verrattuna Suomi on kulttuurin työllistävyyden kärkimaita.

Tuomo Manninen
Nämä suomalaiset eivät koskaan käy teatterissa – mutta miksi eivät, se vaatisi selvittämistä

Jukka Puotila on onnistunut viehättämään suomalaisia teatterissakävijöitä niin koomikkona kuin vakavissa rooleissa. Tässä Puotila Kuolema Venetsiassa -näytelmän pääroolissa kirjailija von Aschenbachina. Näytelmä menee parhaillaan Kansallisteatterissa.

Anne VälinoroAamulehti

Suomalaisen Työn Liiton teettämästä tutkimuksesta selviää, että suomalaiset valitsevat teatteriesityksen eri kriteerein sen mukaan, vievätkö he lapsensa teatteriin vai menevätkö itse katsomaan esitystä. Lasten kanssa näytäntöön liittyvät käytännön asiat vaikuttavat päätökseen enemmän kuin esityksen arvostelut.

Esityksen genre, teos ja esityksen sopiva ajankohta vievät suomalaiset teatteriin. Jos teatteriin ollaan viemässä lasta, käytännölliset asiat kuten sopiva aika ja sijainti koettiin yhtä lailla tärkeiksi valintaan vaikuttaviksi tekijöiksi.

Teatteriarvostelun tai suosituksen merkitys aikuisten teatterinkäynnissä on myös merkittävästi suurempi (26 %) kuin lasten (15 %).

Lähes puolet (45 %) suomalaisista käy lastensa kanssa teatterissa.

Erityisen ahkerasti lapsiaan teatteriin vievät kotivanhemmat ja johtavassa asemassa työskentelevät. Siinä missä näyttelijät vaikuttavat vielä neljännekseen (26 %) aikuisten teatterivalinnoista, on tämänkin kriteerin painoarvo lasten esityksiä valitessa vähäisempi (12 %).

Nuoret miehet laiskimpia

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat teatterikansaa, sillä vain neljäsosa ilmoittaa ettei käy teatterissa lainkaan. Vähäisintä teatterissa käynti on nuorten miesten (18-24 vuotias) parissa (48 % ei käy), kun saman ikäluokan naisilla vastaava luku on puolet pienempi (24 %). Aktiivisimpia kävijöitä ovat yli 35-vuotiaat naiset.

– Kulttuurialalla työllistyminen on tunnetusti hankalaa, mutta vertailussa muihin EU-maihin Suomi on kulttuurin työllistävyyden kärkimaita. Eurostatin julkaisemien kulttuuritilastojen mukaan Suomessa kulttuuritapahtumiin osallistuminen on kasvussa, ja kotitaloudet kuluttavat kulttuuriin selvästi EU-maiden keskiarvoa enemmän, kommentoi Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala. Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Made by Finland -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2017 ja siihen vastasi 2 219 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Ei kiinnosta enää

    Suomalainen teatteri on heikkolaatuista ja kallista. Sen ainoa katsomisen arvoinen anti, kotimaiset kansanomaiset näytelmät, kuoli pois 1990-luvun laman myötä, minkä jälkeen tarjolla on ollut enenevässä määrin marginaaliaiheita esitettynä turkkamaisin vääristynein ilmein ja luonnottomin äänenpainoin. Teatteri on yhä aikansa peili, ja juuri siksi sitä ei tee enää mieli seurata.

  • Teatterissa vika

    Jos teatterissa esitettäisiin joskus jotakin muutakin kuin jo elokuvana nähtyjä tarinoita (jotka toimivat paremmin elokuvana) ja näyttelijöinä olisi muitakin kuin niitä samoja kuluneita naamoja, niin saattaisi kiinnostaa vähän enemmän.

    Lastani vien teatteriin joskus kuriositeetin vuoksi, mutta itselleni ei siellä ole ollut vuosikymmeniin mitään kiinnostavaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet