"Näkö ja värinäkö hyvä. Ulkonäkö ei niinkään" – Ville Lenkkerin valokuvanäyttely paljastaa lääkäri-isän monet puolet

Valokuvataiteilija Ville Lenkkeri kuvasi viiden vuoden ajan lääkäri-isäänsä sekä töissä että vapaa-ajalla. Pikkukaupungin sairaskertomus -näyttely aukeaa Serlachius-museo Gustafissa Mäntässä lauantaina 17. kesäkuuta.

Ville Lenkkeri
"Näkö ja värinäkö hyvä. Ulkonäkö ei niinkään" – Ville Lenkkerin valokuvanäyttely paljastaa lääkäri-isän monet puolet

Viimeinen pala kinkkua -nimisessä valokuvasssa lääkäri Hannu Lenkkeri on vastaanotollaan.

Iida NieminenAamulehti

Pikkukaupungin sairaskertomus esittelee Mäntässä työskennelleen lääkärin Hannu Lenkkerin elämää töissä ja vapaalla. Valokuvataiteilija Ville Lenkkeri vietti vuosia kuvaten isäänsä ja kooten siten näyttelyn, joka kertoo lääkäristä potilaiden ja pojan silmin. Näyttely aukeaa lauantaina Serlachius-museo Gustafissa Mäntässä.

Hannu Lenkkeri kuoli vuonna 2011, mutta tarinat hänestä elävät Mäntässä edelleen. Hänen omaperäiset juttunsa ovat muuttuneet kaupunkilegendoiksi. Ville Lenkkerin mukaan hänen isänsä oli hieman sosiaalisesti rajoittunut, mutta sanoi yksityisvastaanotollaan potilaille usein suorat sanat. Moni pysyi hänen vakioasiakkainaan vuosia.

–Isä ihannoi runoutta, maailmanhistoriaa, maanviljelyä ja oikeamielisyyttä. Isä oli hyvällä tuulella ja pidättelemätön. Minä tasapainotin olemalla hiljaa ja sulkeutunut, Ville Lenkkeri on kertonut.

Ville Lenkkeri
Kevätsiivous esittää valokuvaaja Ville Lenkkerin isän mökillä.

Kevätsiivous esittää valokuvaaja Ville Lenkkerin isän mökillä.

Isän kaksi roolia

Näyttelyssään Lenkkeri pohtii lääkärin yksityistä ja julkista roolia. Hänen isänsä potilaat muistelevat vielä vuosia myöhemmin, kuinka hauska Hannu Lenkkeri oli. Poika on yllättynyt näistä kommenteista. Näyttelyssä näkyvät isän eri puolet.

Näyttelyyn liittyvän kirjan mukaan lääkäri Lenkkerin suusta on kuultu monia humoristisia letkautuksia, kuten "Alaleuasta poistettu neljä hammasta. Ilmeisesti grillijonossa.” ja "Näkö ja värinäkö hyvä. Ulkonäkö ei niinkään.". Taiteilijan mukaan näyttely ei ole historiikki, ja sen aihe laajenee muun muassa isän ja pojan väliseen suhteeseen sekä yksityisen ja julkisen suhteeseen. Kuvat ovat lavastettuja, mutta perustuvat tositapahtumiin ja muistoihin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio