Näin Tampere aikoo säästää kulttuurista: Milavidasta ja Haiharan taidekeskuksesta voidaan luopua

Myös tamperelaisten yhteisöjen toiminta-avustuksista halutaan leikata.

Elina Paasonen
Näin Tampere aikoo säästää kulttuurista: Milavidasta ja Haiharan taidekeskuksesta voidaan luopua

Milavida syyslehtien keskellä. Kuvattu Tampellan rantabulevardin tornitalosta 16. kerroksesta 9. lokakuuta 2017.

Mika LampiAamulehti

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina talousarviokehyksen yhteydessä sivistys- ja kulttuurilautakunnan säästöesityksiä.

Esitysten mukaan esimerkiksi Näsilinnassa toimivasta museo Milavidasta luopuminen toisi säästöä noin 270 000 euroa. Teknisesti luopuminen olisi mahdollinen jo vuonna 2019.

Henkilöstökulut vähentyisivät heti 20000 eurolla kesätyövoiman poistumisen myötä ja loput säästöt saataisiin 2-3 vuoden kuluessa sisäisillä henkilöstöjärjestelyillä.

Museossa vierailee noin 30 000 kävijää vuodessa. Kolmea näyttelyä valmistellaan, mutta sitovia sopimuksia ei ole. Rakennuksessa toimii yksityinen ravintola.

Haiharan taidekeskuksesta 150 000 euron säästö

Haiharan taidekeskuksesta aiotaan myös luopua. Sillä kaupunki saisi aikaan arvion mukaan 154 000 euron säästöt.

Alue on toiminut vuodesta 1995 lähtien kesäisenä kulttuurikeskuksena, näyttelytilana ja suosittuna retkikohteena. Näyttelyissä on noin 5 000 kävijää kesäisin.

Alueella toimii myös taiteilijaresidenssi, taideteollisuusmyymälä ja Kesäteatteri Lysti.

Myös yhteisöjen toiminta-avustuksiin suunnitellaan 200 000 euron lisäleikkauksia. Esityksen mukaan avustusten säästöt tulisi kohdentaa kaikkiin avustuskokonaisuuksiin. Teatterien ja museoiden valtionosuusuudistuksen vaikutus valtionosuuksiin on vielä epäselvä.

Säästöä myös Muumimuseosta

Muumimuseon aukioloaikoja aiotaan muuttaa. Vuoden 2019 alusta siirrytään ehdotuksen mukaan yhden työvuoron järjestelmään. Tämä aiheuttaa henkilöstösäästöä museovalvojista, mutta samalla museon aamuihin painottuvat päiväkotiryhmien ja japanilaisturistien käynnit edellyttävät ammattitaitoisten oppaiden palkkausta, mikä syö henkilöstösäästöä.


Lue myös nämä


Kommentit (11)

  • Kulttuurin pakkomielteistä alasajoa

    Kulttuurista säästäminen ei ole sästöä, vaan sivistyksellinen ja henkinen itsemurha tälle kaupungille. Hävettää tämä meininki.

  • Mekman

    Ihan höpö höpö väitteitä, että pitäisi muka säästää. Jos on varaa tehdä täysin turhia tunneleita, kivikautisia ratikoita ja nuuskaajille areenoita, niin kyllä rahaa riittää. Antaa palaa vaan. Pari pormestaria voisi palkata vielä lisää miettimään mihin niitä kaikkia rahoja voisi vielä tuhlata ja miten hyvävelikavereitä voisi rahallisesti vielä tukea. Tehdään Tampereesta taas suuri!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio