Muumimuseon ovelle nelimetrinen pyrstötähti – Taiteilija saa kipinät lentämään yllättävällä tavalla

Raili RothAamulehti

Tamperelaistaiteilija Hanna Vihriälä suunnittelee taideteoksen Tampere-taloon keväällä 2017 avattavaan uuteen Muumimuseoon. Noin neljä metriä korkean taideteoksen lähtökohtana ovat Tove Janssonin alkuperäiset piirrokset tarinaan Muumipeikko ja pyrstötähti.

Yli 200 000 akryylihelmestä, vaijereista ja alumiinisista puristuslukoista koostuva veistos jatkaa kolmiulotteisena Janssonille tyypillistä viivankäyttöä. Vihriälä pyrkii saamaan materiaaleilla ja tekniikalla esiin pyrstötähden ilmavuuden, keveyden ja valon.

Taidemuseo tilasi teoksen kokoelmiinsa Vihriälältä 20 000 eurolla. Materiaalikulut maksetaan museon rakentamisbudjetista. Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen johtokunta päätti teoksen tilaamisesta viimeviikkoisessa kokouksessaan.

Muumimuseon ja uudistetun Tampere-talon avajaispäiviksi on sovittu 8.–14.5.2017.

Kuusimetrinen pyrstö

Taideteos ottaa tulijat vastaan Muumimuseon ovella Tampere-talon Rondo-salissa. Pyrstötähden innoittamalle teokselle varataan lähes kuusi metriä pitkä, kaksi metriä leveä ja enintään neljä metriä korkea tila.

Vihriälän julkisia taideteoksia valmistui Tampereen Vuoreksen kerrostalon seinään vuonna 2015 Lapinvesitähti ja Aarre Kalkunvuoren päiväkotiin. Tänä vuonna hän tekee teosta Espoon sairaalan aulaan.

Muumipeikko ja pyrstötähti -tarinassa Muumipeikko ja Nipsu löytävät meren. Merestä he löytävät helmiä ja kohtaavat retkellään ensi kertaa Nuuskamuikkusen. Aurinkoa alkaa verhota varjo ja metsän ylle ilmestyy loistamaan pyrstötähti.

Tuhat neliötä muumeja

Muumimuseon noin tuhat neliötä rakentuvat parhaillaan Rondon ja Studion tiloihin, jotka ovat poistuneet talon kokous- ja tapahtumakäytöstä. Museoon tulee oma sisäänkäynti talon sisältä.

Muumimuseossa on esillä Tampereen kaupungin ja Tampereen taidemuseon vuonna 1985 Tove Janssonilta saamia kuvitusoriginaaleja. Lisäksi museossa on Tove Janssonin puolison Tuulikki Pietilän rakentamia kolmiulotteisia kuvaelmia.

Näyttelykäsikirjoitus pohjautuu Janssonin muumikirjoihin. Museon myötä Tampere-talo odottaa vuosittaisen yleisömääränsä kasvavan 355 000 kävijästä 420 000:een.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Näinä surun päivinä jotain hyvääkin Tampereelle 🙂

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio