Raili RothAamulehti

Muumit ilmestyivät Tampere-taloon heti, kun Muumilaakso sulki sunnuntaina ovensa taidemuseolla. Tiistaina Tampere-talossa avautui museon rakentamisesta kertova näyttely Taikatalvi -teemalla sekä Tove Janssonin kirjojen ja Tampere Filahrmonian musiikin myymälä.

Muumimuseon avajaiset viivästyvät. Museon ovet aukeavat 17.6., eli viikkoa ennen juhannusta. Kaupunki haluaa saada ovet avattua kesälomalaisia ja turisteja varten.

- Meillä on rakennusteknisiä haasteita. Rakennamme samaan aikaan myös Vuoden nuoren taiteilijan näyttelyä taidemuseolle, taidemuseon johtaja Taina Myllyharju kertoi Making of Muumimuseo -näyttelyn avajaisissa.

- Esiin ei ole tullut uusia ongelmia. Rakennusprojekti on osoittautunut niin suureksi, että tahdomme turvata kallisarvoisen kokoelman ja sen, että Muumimuseosta tulee heti mahdollisimman hieno. Uusi museo on kulttuuripalveluille todella suuri ponnistus yhtäaikaa vuoden nuoren taiteilijan näyttelyn rakentamisen kanssa, apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki sanoi.

Muumimuseo avataan juhlakonsertilla elokuun 9. päivä. Avajaiskonserttiin on tilattu sävellys Jonne Valtoselta. Teos perustuu Näkymätön lapsi -kirjaan. Avajaisjuhlassa Santtu-Matias Rouvali johtaa konsertissa Tampere Filharmoniaa.

Näyttelyn luukut aikuisten korkeudella

Talvipuutarhan Making of Muumimuseo -näyttely kertoo Muumimuseon tarinan ja Tampere-talossa ensi kesänä avattavan uuden museon tekemisestä. Näyttely on avoinna siihen saakka, kun uusi Muumimuseo avaa ovensa kesäkuussa.

Näyttelyssä on 12 muuttolaatikkoa Tove Janssonin 12 muumikirjan mukaisesti. Jokainen laatikko kertoo oman tarinansa Muumimuseon historiasta, kokoelmasta, muumikirjoista ja uuden museon tekijöistä. Laatikon sisältä löytyy videotarina ja muumitarinoiden pohjalta rakennettu kuvaelma. Luukut ovat aikuisten korkeudella, joten pienet lapset eivät niitä saa yksin auki.

- Voimme miettiä lapsille joitain korokkeita, jos he haluavat kurkistaa kuvaelmia. Asiavideoita ei ehkä moni lapsikävijä jaksa seurata, sanoi Muumimuseon tiedottaja Heli Hakala.

Lapsikävijöille näyttelystä löytyy Janssonin piirroksista rakennettuja tauluja ja julisteita. Tampere-talon aulaan oli jo valmistumassa Muumi-lounge. Osittain läpinäkyvän muumiseinän läpi pystyy kohta kurkkimaan tulevan museon tiloihin ja seuraamaan rakennustöitä.

Muumimuseon lukukirjasto avautuu tällä viikolla. Sieltä löytyy muumikirjoja yli 20 eri kielellä sekä Janssonista kertovia teoksia. Uusintapainoksista tulee jatkossa aina kappaleet lukukirjastoon. Keväästä 2017 alkaen mukaan tulevat myös äänikirjat. Kirjastoon voi poiketa milloin vain Tampere-talon ollessa auki. Kirjoja ei lainata.

- Kirjoihin tulee hälytyslaitteet. Teoksia on aluksi 350, ja kokoelma kasvaa jatkuvasti. Lukukirjastoon voi lahjoittaa omia teoksiaan, jos hyllyistä löytyy muumikirjoja eri kielillä. Ortodoksisen kirkon piispa Leo lahjoitti meille aivan yllättäen karjalankielisiä muumikirjoja, Taina Myllyharju kertoi.

Myymälästä löytyi muumin esi-isä

Kymmeniä tamperelaisia tuli katsomaan uutta myymälää ja ostamaan lippuja Tampere-talon kevään konsertteihin heti aamusta. Naapurista muumeja tulivat tervehtimään kaksivuotias Leimu ja Hanna Riutta.

Leimulla oli vierailun kunniaksi ulkohaalarin alla yllään muumipaita. Eniten myymälässä pikkuvierasta kiinnosti pyörivä pehmolelujen teline. Sitä oli kiva pyörittää kunnon vauhdeilla, ja lennättää muumihahmot ilmaan.

- Leimu risti Tampere-talon uudestaan Muumitaloksi. Tove Jansson on minulle merkittävä hahmo, joten on hienoa lukea nyt muumikirjoja omille lapsille. Kävin aikoinaan katsomassa Janssonin näyttelyn Ateneumissa, kun odotin Leimua, joten tavallaan Leimukin näki näyttelyn, Hanna Riutta kertoi.

Viimein Leimu valitsi tuliaisiksi kotiin hurjan näköisen muumin esi-isän ja pikkusisko Umalle valkoisen pehmo-muumin.

Kaikki Toven viivasta lähtöisin

Yhä tuoreelle puulle tuoksuvasta Tampere-talo Shopista löytyvät Tove Janssonin kirjoittamat ja kuvittamat 12 muumikirjaa. Hyllyissä on myös Janssonista kertovia kirjoja ja harvinaisempia Janssonin teoksia.

- Meiltä löytyy muumeja, muotoilua ja musiikkia. Periaatteena on, että kaikki kirjat ja julisteet ovat Toven viivasta lähteneitä. Lisäksi esillä on lähimuotoilijoiden tuotteita, kertoi myynnin projektipäällikkö Saara Nurmi. Myymälästä saa myös Tampere Filharmonian levyjä, Tampere-aiheisia tavaroita sekä Iittalan, Finlaysonin ja Marimekon tuotteita.

Silja Viitala
Uudesta Tampere-talon myymälästä löyvytvät kaikki 12 Tove Janssonin muumikirjaa sekä Toven viivalla kuvitettuja astioita ja julisteita. Myynnissä on myös Tampere Filharmonian musiikkia ja lähimuotoilua.

Uudesta Tampere-talon myymälästä löyvytvät kaikki 12 Tove Janssonin muumikirjaa sekä Toven viivalla kuvitettuja astioita ja julisteita. Myynnissä on myös Tampere Filharmonian musiikkia ja lähimuotoilua.

Marraskuun ensimmäisellä viikolla avautuu myös Muumimuseon oma lukukirjasto. Marraskuusta alkaen Tampere-talosta lähetettäviin muumipostikortteihin saa postimerkit ja Muumimuseon oman postileiman. Myymälä on avoinna arkisin kello 9–18 sekä viikonloppuisin aina, kun talossa on tapahtumia.

Tampere-talo avaa myymälän, näyttelyn ja lukukirjaston jälkeen kahvila-ravintolapalvelut, jotka talo uudistaa yhdessä Royal Ravintoloiden kanssa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio