Mitkä olivat kulttuurivuoden 2017 upeimmat, tärkeimmät ja mieleenpainuvimmat ilmiöt?

Aamulehden kulttuuritoimitus valitsi omat suosikkinsa. Oletko samaa mieltä? Kerro oma valintasi jutun kommenttikentässä.

Kuvat: Alma Median arkisto
Mitkä olivat kulttuurivuoden 2017 upeimmat, tärkeimmät ja mieleenpainuvimmat ilmiöt?

Muun muassa Selja Ahava, Eero Aho, Juha Hurme ja Kyle MacLachlan olivat osallisina vuoden 2017 hienoimmissa kulttuuri-ilmiöissä.

Nina Lehtinen, Anu Ala-Korpela, Matti Kuusela, Raili Roth, Elina Laurila, Antti Lähde, Markus Määttänen, Harri HautalaAamulehti

1. Selja Ahavan romaani Ennen kuin mieheni katoaa

Kimmo Penttinen / Aamulehden arkisto
Selja Ahava kirjoitti siitä, kun puoliso ilmoittaa olevansa väärää sukupuolta.

Selja Ahava kirjoitti siitä, kun puoliso ilmoittaa olevansa väärää sukupuolta.

Vuoden kotimainen kaunokirjallisuussato oli runsas, mielenkiintoinen ja kunnianhimoinen. Tästä todistaa sekin, miten erilaisia olivat Finlandia- ja Runeberg-raatien ehdokaslistat. Paljon loistavia romaaneja jäi myös palkintosateen ulkopuolelle.

Yksi unohdettu helmi oli romaani Ennen kuin mieheni katoaa. Selja Ahavan kolmas romaani jakoi ainutlaatuisen kokemuksen siitä, miltä tuntuu, kun puoliso ilmoittaa olevansa väärää sukupuolta. Samalla teos onnistui tavoittamaan yleispätevää eron tuskasta ja siitä, miltä jätetystä tuntuu, kun puoliso katoaa.

Lue lisää: "Olen oikeastaan aina halunnut olla nainen" – Aviomiehen ilmoitus muutti kirjailija Selja Ahavan ja koko perheen elämän

Selja Ahavan mielestä on kokemuksia, joille vain taideteos voi antaa hahmon. Kokemuksia, jotka ovat niin vaikeita ymmärtää, ettei niitä muuten pysty sanoittamaan.

Nina Lehtinen

2. Julian Rosefeldtin Manifesto

FilmRise
Sureva leski julistaa hautajaispuheessaan dadasta.

Sureva leski julistaa hautajaispuheessaan dadasta.

Saksalaisohjaaja Julian Rosefeldtin Manifesto herätti henkiin 1900-luvun taidesuuntauksista laadittuja manifesteja. Manifesto pyöri elokuvateattereissa, mutta Helsingin Taidehallissa se sai hätkähdyttävän tehokkaan esitystavan.

Lue lisää: Tässä on vuoden omalaatuisin ensi-ilta: Cate Blanchett puhuu taiteesta 13 roolihahmon ja kymmenien ajattelijoiden suulla

Kun kaikki Cate Blanchettin 13 eri hahmoa esiintyivät kankailla samaan aikaan, tuli tunne, että kiivas taidekeskustelu on meneillään samassa tilassa. Etenkin, kun yhtäkkiä kaikki Cate-kloonit pysähtyivät jätekasassa, hautajaisissa ja päivällispöydässä, kääntyivät kohti katsojaa ja alkoivat julistaa samaa lausetta kuorossa.

Taidepuhe upposi pakosta kloonikuoron keskellä.

Raili Roth

3. #metoo-kampanja

Asmo raimonaho
#metoo-kampanja on levinnyt kulovalkean tavoin, ja se jatkuu yhä.

#metoo-kampanja on levinnyt kulovalkean tavoin, ja se jatkuu yhä.

Tämän vuoden suurimman kulttuuriteon ovat tehneet ne, jotka rikkoivat hiljaisuuden.

#metoo-kampanja rävähti maailmanlaajuiseksi, kun Hollywood-näyttelijä Alyssa Milano kirjoitti twiitin, jossa kehotettiin naisia, jotka ovat joskus joutuneet seksuaalisen häirinnän tai väkivallan kohteeksi, kirjoittamaan ”me too” statukseensa. Näin ihmiset voisivat saada käsityksen ongelman kokoluokasta.

Ja ongelman kokoluokasta totisesti aletaan saada käsitystä.

Lue lisää: Härskit puheetkin ovat seksuaalista häirintää – #MeToo-kampanja antaa aiemmin vaienneille uhreille äänen ja voi johtaa jopa lakimuutoksiin

Kampanja levisi kulovalkean tavoin somessa, myös tavallisten ihmisten keskuuteen. Ja se myös jatkuu.

Lukemattomille eri sukupuolten edustajille #metoo on tuntunut voimaannuttavalta. Uhrit ovat saaneet vertaistukea. He ovat saaneet äänensä kuuluviin. Moni ahdistelija on saanut lähteä julkisesta tehtävästään. Aiheesta keskustellaan. Keskustelu vaikuttaa myös poliittiseen päätöksentekoon.

Anu Ala-Korpela

4. Tuntematon sotilas -elokuva

Juuli Aschan
Eero Ahon Rokka on yksi Tuntemattoman sotilaan kantavista voimista.

Eero Ahon Rokka on yksi Tuntemattoman sotilaan kantavista voimista.

Kulttuurivuodesta 2017 on mahdotonta puhua mainitsematta Aku Louhimiehen Tuntematonta sotilasta.

Nurina siitä, tarvitaanko Edvin Laineen ja Rauni Mollbergin elokuvien rinnalle vielä kolmaskin tulkinta Väinö Linnan klassikkoteoksesta, on aikaa sitten hiljentynyt. Pian miljoonaa lähestyvät katsojaluvutkin sen todistavat, että näköjään tarvittiin.

Lue lisää: Tuntematon sotilas saa Aamulehden kriitikolta neljä tähteä: "Jussi Vatanen tekee hienoimman Koskelan roolin kaikista Tuntemattomista"

Lue lisää: Koulu pakotti katsomaan Tuntemattoman sotilaan ja sai meidät inhoamaan sitä – Siksi uusi elokuva oli välttämätöntä tehdä juuri nyt

Louhimiehen Tuntematon sotilas on vakava ja äärettömän kaunis. Tosin kauniita ovat vain kuvat, ei elokuvan kuvaama sota.

Siellä kenelläkään ei ole kivaa: välillä sotilaat itkevät pelosta, eivät toimi yhtenä rintamana vaan uhmaavat käskyjä ja antavat epätoivolle vallan.

Eero Ahon Rokan päättäväinen uho ja Jussi Vatasen Koskelan surumielinen katse jäävät mieleen pitkäksi aikaa.

Elina Laurila

5. Arja Tiaisen runokokoelma Kirjeitä karkailevalle puolisolle

Tomi Glad
Arja Tiaisen kokoelma on vuoden raikkain runokirja.

Arja Tiaisen kokoelma on vuoden raikkain runokirja.

Vuoden raikkain runokirja putkahti kirjekuoressa juuri ennen joulua: Palladium Kirjat lähetti Arja Tiaisen kokoelman Kirjeitä karkailevalle puolisolle.

Tiainen, 70, kirjoittaa konstailematta, vanhoja muistoja häpeämättä, sanoja ja miehiä yhä himoiten.

Jälki on luonikasta ja reilua, yllättävääkin. Kuten runo Mistäs tulen.

”Aamujen aamu, jumala on saanut kaiken valmiiksi, nyt on vedet happi luonto eläimet maa viheröi/linnut taivaalla kalat merissä, puuttuu enää/ihmiskunta ja synti ja seksuaalisuus.”

Matti Kuusela

6. Tamperelaisten Japanin-kiertue

Harri Hautala
Tamperelaiset veivät suomalaista kulttuuria Japaniin viime toukokuussa.

Tamperelaiset veivät suomalaista kulttuuria Japaniin viime toukokuussa.

Tamperelainen kulttuuriretkikunta singahteli toukokuussa luotijunalla edestakaisin Japanin pääsaarta Honshua viemässä japanilaisille suomalaista kulttuuria Sibeliuksesta muumeihin.

Tampere Filharmonia soitti ja Tampereen taidemuseon Muumi-näyttely seurasi varjon lailla rinnalla. Kulttuurien rajat ylittyivät innostuneissa tunnelmissa.

Lue lisää: Filharmonian kaukomatka lähestyy: Japanilaiseen kulttuuriin perehtynyt klarinetisti rakastaa japanilaista ruokaa ja kuumia lähteitä

Lue lisää: Tampere Filharmonia ja Santtu-Matias Rouvali lähtivät Japaniin kiertueelle – Aamulehti pääsi mukaan

Lue lisää: Tampere Filharmonia päätti Japanin kiertueensa Osakan hurmioon

Kiertueelta jäi vahvasti mieleen eräs japanilainen tyttö, joka oranssi viulukotelo selässään tutustui Fukuyaman konserttitalon aulaan pystytettyyn Sibeliuksesta kertovaan tietopakettiin. Viulistitytön harras katse kertoi, etteivät tamperelaiset olleet turhaan liikkeellä.

Konfliktien vuoteen mahtui hieman kansainvälistä harmoniaakin.

Harri Hautala

7. Juha Hurmeen romaani Niemi

Silja Viitala
Juha Hurmeen Niemi voitti myös kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Juha Hurmeen Niemi voitti myös kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Juha Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset pelasti kesäni 2014. Hurmeen seuraava kirja Niemi (Teos) pelasti kohdallani Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017.

Lue lisää: Finlandia-voittaja Juha Hurme Aamulehden haastattelussa: Kannattaa matkia Shakespearea ja Tuomari Nurmiota – Suomi on ristisiitos joka suunnalta tulleita maahanmuuttajia

Lue lisää: Tällainen on Finlandia-palkittu Niemi: Juha Hurme kirjoittaa alkuräjähdyksestä vuoteen 1809 niin ilkikurisesti, että melkein joka sivulla ratkeaa nauruun silkasta oivalluksen ilosta

Hengästyttävän hauskasti kirjoitettu teos muistutti, että kaikesta kansallisuushyminästä ja -räyhäyksestä huolimatta olemme kaikki samaa alkuräjähdyksessä ja tähdissä syntynyttä ainetta, ja esi-isämme olivat lopulta aika pieni porukka Afrikassa. Sieltä he lähtivät vaeltamaan ja asuttivat lopulta koko maapallon, myös tämän pohjoisen niemen.

Kansallisuusjankutukseen tuhlattu energia olisi fiksumpaa käyttää vaikkapa fuusio-energian kehittämiseen, Kuun rakentamiseen planeettojen välisten avaruuslentojen väliasemaksi ja Mars-planeetan maankaltaistamiseen.

Markus Määttänen

8. Twin Peaksin paluu

Suzanne Tenner, HBO Nordic
Twin Peaks ja Dale Cooper (Kyle MacLachlan) palasivat katsojien iloksi.

Twin Peaks ja Dale Cooper (Kyle MacLachlan) palasivat katsojien iloksi.

Twin Peaksin paluu neljännesvuosisadan tauolta sisälsi loputtomasti uhkia eikä juuri lainkaan mahdollisuuksia. Näkökulmasta riippuen sarja toteutti edelliset tai jälkimmäiset täysimääräisesti.

Mitään sen kaltaista ”televisiossa” (sarja julkaistiin palasteltuna suoratoistona internetissä) ei ole aiemmin nähty – eivätkä kaikki ole sellaista kaivanneetkaan. Twin Peaks: The Return oli hidas, surullinen, rikkinäinen, masentava, etäinen – ja loputtoman kaunis.

Lue lisää: Tältä paluun tekevä kulttisarja Twin Peaks näyttää nyt – uusien jaksojen sisältö on yhä salaisuus

Lue lisää: Älä yritä väkisin ymmärtää uutta Twin Peaksiä

David Lynchin ja Mark Frostin vision ainutlaatuisuus kiteytyy 18-osaisen sarjan kahdeksanteen jaksoon, jossa kamera sukeltaa atomipommin ja samalla pahuuden ytimeen. Twin Peaksin pikkukaupunki-idylliin päästiin vasta tarinan viime vaiheissa.

Antti Lähde


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio