Pirkanmaa

Ministeri Sampo Terho tapasi TTT:n johdon tiistai-iltana: "Työryhmän esitys sisälsi vain yhden suuren häviäjän ja se on Tampereen Työväen Teatteri"

Kulttuuriministeri Sampo Terho tutustui tiistai-iltana Tampereen Työväen Teatteriin. Terhon mukaan hän sai vierailulla kuulla selkeät syyt, miksi valtionrahoitusjärjestelmän uudistus ei TTT:n kohdalla toimisi.

Tomi Vuokola
Ministeri Sampo Terho tapasi TTT:n johdon tiistai-iltana: "Työryhmän esitys sisälsi vain yhden suuren häviäjän ja se on Tampereen Työväen Teatteri"

Tampereen Työväen Teatterin teatterinjohtaja Maarit Pyökäri ja pormestari Lauri Lyly (oik.) kertoivat tiistai-iltana ministeri Sampo Terholle, millaisia vaikutuksia vos-uudistuksella olisi teatterin tulevaisuuteen. Yli kaksituntisen kierroksen aikana Pyökäri muun muassa esitteli Suuren näyttämön ja kertoi teatterin arjesta.

Anni TolonenAamulehti

Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) tapasi tiistai-iltana Tampereen Työväen Teatterin johdon ja tutustui teatterin toimintaan. Vierailu liittyi valtionosuusjärjestelmän uudistukseen, jolla toteutuessaan olisi suoria vaikutuksia TTT:n tulevaisuuteen.

–Vos-uudistustyöryhmän esitys sisälsi vain yhden yksiselitteisen suuren häviäjän ja se on Tampereen Työväen Teatteri. Ennen kuin päätöksiä etenemisestä voidaan tehdä, on tärkeää kuulla suoraan teatterin edustajilta, miten he näkevät teatterin valtakunnallisen statuksen merkityksen ja teatterin tulevaisuuden eri vaihtoehdoissa. Siksi saavuin tänne, Terho sanoo.

Kuuntele, miksi ministeri vaikuttui Tampereen Työväen Teatterin vierailullaan:

 

Valtionosuusjärjestelmän uudistusta pohtinut työryhmä luovutti raporttinsa kulttuuri- ja opetusministeriölle tammikuussa. Viulisti Jaakko Kuusiston vetämän työryhmän esityksessä TTT:ltä purettaisiin valtakunnallisesti merkittävän teatterin erityisasema. Tämä tarkoittaisi kahden miljoonan euron leikkauksia TTT:n valtiontukeen.

Teatterin laskelmien mukaan tukileikkaus voisi pakottaa TTT:n sulkemaan Suuren näyttämönsä ja irtisanomaan 40 työntekijää.

–Jos TTT menettäisi statuksensa valtakunnallisena teatterina, silloin kaikki erityisaseman omaavat laitokset sijaitsisivat jatkossa Helsingissä. Tämä täytyy ottaa huomioon, se painaa vaakakupissa, Terho kertoo.

Lue lisää: Tampereen Työväen Teatterin tuista on lähdössä kaksi miljoonaa euroa vuodessa: "Ehdotus vaarantaa TTT:n toiminnan"

Terhon mukaan TTT:n tukien leikkaus on herättänyt paljon kritiikkiä ja ministeri ottaa vastalauseet huomioon päätöksenteossa.

–Lausuntokierros asiasta päättyy tällä viikolla. On toimittava hyvin nopeasti, jos rahoituskysymysten suhteen halutaan edetä vielä tällä vaalikaudella. Esitys pyysi lisärahoitusta koko vos-järjestelmälle ja budjettineuvotteluista ovat jo viimeisetkin menossa, joten muodollisesti juna sille lisärahoitukselle on jo mennyt. Halutessani ajaa lisärahoitusta, minun on turvauduttava poikkeuksellisiin keinoihin.

–Tällainen poikkeuksellinen keino olisi viedä lisärahoituskysymys kevään budjettiriiheen. Tutkimme lausuntokierroksen antia ja kerron sitten lisää asiasta, Terho lisää.

Yli kaksituntisen vierailun aikana TTT:n johto teatterinjohtaja Maarit Pyökäri edellä esitteli ministerille 15 000 neliön teatteria. Terho kulki Suuren näyttämön kautta muun muassa lavastamoon ja puvustamoon sekä vieraili Kellariteatterissa ja harjoitusnäyttämöllä.

Terho myös seurasi TTT:n Billy Elliot -musikaalin harjoituksia ja näki Eino Salmelaisen näyttämöllä, kuinka Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat treenasivat esitystään.

–Kävimme läpi esimerkiksi tuotantoa, opiskelijayhteistyötä, hallinnollista puolta ja vos-uudistuksen vaikutuksia teatterin tulevaisuuteen, Erityisen vaikuttunut olen siitä, kuinka monipuolinen Tampereen Työväen Teatteri kokonaisuudessaan on. Olen nyt saanut selkeän perustelun siitä, miksi teatterin johto näkee asian eri tavoin kuin työryhmän esityksessä on, Terho sanoo.

Tampereen Työväen Teatterilta lähtisi 2 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti valtionosuusjärjestelmän uudistusta varten asiantuntijatyöryhmän elokuussa 2016.

Asiantuntijatyöryhmän esityksen mukaan kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävät esittävän taiteen toimijat voisivat saada tukea kuudeksi vuodeksi kerrallaan. Käytännössä tällaisen määräaikaisen tuen piiriin pääsisi luultavimmin suurin osa nykyisistä teatterin toimijoista.

Suuria taloja pienemmät organisaatiot voisivat saada valtionrahoitusta aina kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Tähän saakka Tampereen Työväen Teatteri on saanut Svenska Teaternin rinnalla lähes kaksinkertaista valtiontukea muihin teattereihin verrattuna. Näillä kahdella teatterilla on ollut lakiin kirjattu erityisasema.

TTT:n kohdalla uudistus veisi tuista kaksi miljoonaa euroa. Tukileikkaus voi tarkoittaa TTT:n Suuren näyttämön sulkemista ja 40 työntekijän irtisanomista.

Leikkausta perustellaan sillä, että TTT:lla ei ole esimerkiksi Svenska Teaternin kaltaista kieliperustaa, jonka ansiosta teatteri saisi korotettua tukea valtiolta. Sen sijaan Svenska Teatern saisi säilyttää asemansa kielen perusteella. Tuki muuttuisi harkinnanvaraiseksi, mutta säilyisi samansuuruisena.

Valtion tuki TTT:lle on tähän saakka ollut 5,1 miljoonaa euroa eli 47 prosenttia teatterin koko budjetista. Tuki myönnetään laskennallisesti henkilötyövuosien perusteella.

Uudistuksen lausuntokierros päättyy 15.3. ja seuraavaksi se etenee eduskunnan käsittelyyn.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Sampo Terhon käynnin pointti oli ilmiselvästi jo tulevat vaalit. Viime aikoina Siniset ovat olleet jatkuvasti esillä mitä typerimmin ulostuloin, epätoivoisesti pyristellen etteivät ihmiset unohtaisi heidän erinomaisuuttaan. Jota kuitenkaan ei ole. Siniset ovat epäluotettavin ja epävakain porukka, joka tekee poliittisesti mitä vain jotta oma hillotolppa säilyy.

  • Nimetön

    ”Teatterin laskelmien mukaan tukileikkaus voisi pakottaa TTT:n sulkemaan Suuren näyttämönsä ja irtisanomaan 40 työntekijää.”

    Bluffia tämä ison näyttämön sulkemispuhe.

    Muuten olen sitä mieltä, että rikas AY-liike saisi maksaa TTT:n kuluista suuremman osan, 2 miljoonaa on esim SAK:lle pikku raha. Lyly toimikoon viestinviejänä siihen suuntaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio