Tampere

Miina Äkkijyrkän vasikka saa väistyä Finlaysonilta ensi kesänä – tilalle kerran jo kolhittu veistos

Väinö Linnan aukion lehmäveistos saa väistyä, kun Finlaysonille saapuu Pekka Kauhasen alumiininen mieshahmo. Finlayson Art Area -tapahtuma luottaa ensi kesänä väreihin, robotteihin ja metalliin.

MEERI UTTI
Miina Äkkijyrkän vasikka saa väistyä Finlaysonilta ensi kesänä – tilalle kerran jo kolhittu veistos

Rosa Liksom kertoo maalaavansa koko ajan, joten materiaalia riittää. Näyttelyihin hän ehdottaa materiaalia teemoittain. Finlayson Art Area -tapahtumassa esillä on robotti- ja taisteluteemaisia teoksia.

Stina KivinenAamulehti

Finlaysonin alue Tampereen keskustassa muuttuu kesällä erilaisten robotti- ja metallihahmojen temmellyskentäksi.

Neljättä kertaa järjestettävään Finlayson Art Area -tapahtumaan tulee tänä vuonna töitä esimerkiksi Rosa Liksomilta ja Pekka Kauhaselta.

Aiempina vuosina Finlaysonin alueen katuja on koristeltu sekä taideteoksilla että Finlaysonin tutuilla kuvioilla. Tapahtumajohtaja Pertti Ketonen kertoo, että kadut on tarkoitus maalata tänäkin kesänä uusilla Finlaysonin kuvioilla.

Liksom pohtii metsästystä

Rosa Liksom tekee Lidlin ja Mehiläisen edessä olevalle kadunpätkälle teoksen, jonka aihe on robottipuu.

–Se on ihan pieni työ. Olen tehnyt katutaidetta aiemminkin, 35 vuoden taiteilijauran aikana sitäkin on ehtinyt tehdä. Esimerkiksi Burkha-aiheisia töitäni on ollut Pariisissa ja Berliinissä, Liksom kertoo.

Lisäksi Liksomilta tulee Finlaysonin alueelle maalauksia, veistoksia, valokuvia, videoita ja raanuteos. Töiden teema on metsästys. Esillä on esimerkiksi täytettyjä lintuja, joilla ratsastaa pieniä robottihahmoja.

–Mutta ei mikään "miehet lähtevät hirvimetsälle" -tyyppinen. Kyse on vähän erilaisesta metsästyksestä. En kerro vielä enempää, että katsojilla säilyy yllätyselementti.

Liksom kertoo pitävänsä Tampereesta, joten pari vuotta sitten saapunut kutsu Art Area -tapahtumaan oli suuri kunnia. Vooninkiin esille tulevat työt ovat suurimmaksi osaksi jo valmiina.

Suunnitelmia vuosien päähän

Tapahtumajohtaja Pertti Ketonen kertoo, että elokuun lopulle on suunnitteilla kirjallisuusviikonloppu. Viime kesältäkin katutaideteoksesta tuttu Anna Elina Isoaro tulee tekemään runo- ja ajatuspolkuja. Liksom kutsuu tapahtumaan kirjailijaystäviään ja aikoo itse haastatella heitä.

–Se oli Liksomin oma ajatus. Se on varmasti toimiva, sillä hän on niin hyvä suustaan, Ketonen sanoo.

Ensi kesänä 8.6.–26.8. järjestettävä Finlayson Art Area on neljäs. Ensimmäistä kertaa tapahtuma järjestettiin vuonna 2015.

Alueen rakennukset omistaa työeläkevakuutusyhtiö Varma. Ketonen kertoo, että jo ensimmäisenä vuonna Varmasta toivottiin, että vuonna 2020 alueella järjestetään hienot juhlat. Tällöin Finlaysonin alue täyttää 200 vuotta.

Tällä hetkellä näyttelyitä on sovittu jo vuodelle 2021 asti.

–Meillä on tällainen nousujohteinen suunnitelma. Ihmiset ovat löytäneet tapahtuman mainiosti. Keskiviikkona tehtiin jo ensimmäiset opastusvaraukset ensi kesälle, Ketonen sanoo.

Liksomin ja Kauhasen lisäksi tapahtumaan tulee näyttelyitä myös muilta taiteilijoilta. Heidän nimensä paljastetaan kuitenkin vasta myöhemmin.

Kolhittu mieshahmo esiintyy entistä ehompana

Väinö Linnan aukiolle tulee ensi kesänä Pekka Kauhasen Velj' puolj' -veistos. Miina Äkkijyrkän vasikkaveistos saa väistyä metallisen, myös Taidepoliisi-nimellä tunnetun patsaan tieltä toukokuun lopussa.

Tähän asti Kauhasen teokset ovat tulleet tutuksi tamperelaisille Kuninkaankadulla, missä sijaitsee hänen Odottavan puku -teoksensa.

Kesällä myös Tammerlampeen hotelli Tammerin eteen on tarkoitus sijoittaa kaksi tai kolme Kauhasen teosta.

Velj' puolj' on ollut aiemmin esillä Mäntyharjulla liikenneympyrässä ja taidekeskus Salmelassa. Liikenneympyrässä se koki ilkivaltaa, ja teos piti viedä huollettavaksi.

–Mäntyharjussa paikallinen taiteenrakastaja kolhi teosta. Tampereella se esittäytyy entistä ehompana. Valetut teokset pystyy onneksi aina korjaamaan, Kauhanen kertoo.

Hän kertoo luottavansa tamperelaisten taidemakuun ja uskoo, että veistos säilyy Finlaysonilla ilman uusia kolhuja.

Veistos esittää kolmekätistä mieshahmoa, ja se on tehty valetusta alumiinista.

Lisäksi Kauhaselta tulee lastenkulttuurikeskus Rullalta tyhjiksi jääviin tiloihin kulkue-teemainen veistossarja. Se oli aiemmin esillä Helsingin kaupungin taidemuseossa.

Finlayson Art Area

Vuodesta 2015 järjestetty taidetapahtuma Finlaysonin alueella Tampereen keskustassa.

Kestää koko kesän, 8.6.–26.8.

Päävastuussa järjestelyistä on grafiikanpaja Himmelblau.

Koostuu useista näyttelyistä, katutaiteesta ja erilaisista tapahtumista.

Kesän 2018 taiteilijoita ovat muiden muassa Rosa Liksom ja Pentti Kauhanen. Muut taiteilijat julkistetaan myöhemmin.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio