Tulenkantaja

Mies pelkää maailmanloppua, aloittaa selibaatin ja muuttaa omavaraiseksi erakoksi korpeen

Tulenkantaja-ehdokas, kirjailija Laura Gustafsson uskoo, että kuolemanvakava asia uppoaa paremmin, kun se tarjoillaan kevyessä muodossa. Romaani Korpisoturi syntyi kirjailijan omasta maailmanlopun pelosta.

Aleksi Poutanen
Mies pelkää maailmanloppua, aloittaa selibaatin ja muuttaa omavaraiseksi erakoksi korpeen

Laura Gustafssonin romaani Korpisoturi on toinen Tulenkantaja-kilpailun kuudesta palkintoehdokkaasta. Voittajan julkistaa 25. maaliskuuta Tampereella kirjailija Antti Tuomainen.

Nina LehtinenAamulehti, Helsinki

Muuttamista. Tavaroiden kasaamista ja käytännön asioita. Sellaista on kuulunut Laura Gustafssonin viime päiviin.

On kirjailija taidettakin ehtinyt tehdä – käsittämättömän paljon.

Syksyllä hän pystytti kuvataiteilija Terike Haapojan kanssa Helsingin Suvilahteen kiitellyn ja kohutun Epäihmisyyden museon, jossa käsiteltiin ihmisen ja eläimen välistä kuvitteellista rajaa. Pari oli vuoden kuvataiteilijoita myös kesän Flow-festivaaleilla.

Viime vuonna kalenteriin mahtui myös inspiroiva matka Ranskan Normandiaan. Siellä kirjailija sai kiitosta käännöksenä ilmestyneestä Anomalia -romaanistaan.

Tulenkantaja-palkintoehdokkaana olevan romaaninsa Korpisoturi (Into, 2016) Laura Gustafsson kirjoitti kesästä 2015 kesään 2016. Työ tapahtui kotona ja kalliolaisessa Rytmi-baarissa soijalattea lipitellen. Kirjoittaessaan hän haki inspiraatiota muun muassa Elonkehä -lehdestä ja vanhoista blackmetal-levyistä.

Soijalattea Helsingin kantakaupungissa ja aatteissa omavaraistalous korvessa. Erehdytte, Gustafsson tajuaa itsekin asetelman huvittavuuden.

Korpisoturi on Suomen itärajalle sijoittuva kuvaus maailmanlopusta ja ihmisen tarpeesta paeta pahaa maailmaa. Kuten aiemminkin Gustafsson on jälleen tiukasti kiinni ajan hengessä.

Millainen on Korpisoturin päähenkilö, mies nimeltä Ahma? Katso alta animaatio Ahmasta, joka varautuu maailmanloppuun – ”the end of the world as we know it” – ja tekee pesänsä mäntyiseen metsään, muuttotappiokuntaan kauas palveluista ja liikenneyhteyksistä:

 

Laura Gustafsson, miten määrittelisit itsesi ihmisille, jotka eivät ole sinusta koskaan kuulleetkaan?

- Olen tutkija, joka yrittää töissään löytää vastauksia, mutta ei niitä koskaan löydä. Tekemistäni määrittelee pyrkimys vapauteen sekä työmetodien että aiheiden kannalta. Vapaus on teoksissani keskeinen teema. Kirjani eivät myy kymmeniä tuhansia, mikä vapauttaa minut myynnin paineista. Teen kirjani luettavaksi, mutta vältän tietoisesti ajatuksia vastaanotosta.

Kotisivuillasi ilmoitat Korpisoturin innoittajiksi suomalaiset vihreän elämänsuojelun filosofit, Margaret Atwoodin kirjat, black metalin ja survivalismi.comin. Mikä paikka on survivalismi.com?

- Survivalismi.com on nettikeskustelupalsta, jonka löysin viitisen vuotta sitten tehdessäni maailmanloppua käsittelevää esitystä Esitystaiteen markkinoille. Tuolloin ajatukseni maailmanlopusta liittyi lähinnä zombiapokalypsiin, enkä osannut ottaa keskustelupalstaa vakavasti. Korpisoturia kirjoittaessani palasin palstalle, ja ajattelin, että nämähän ovat oikeassa. Romahdus tulee ja nämä tyypit perivät maan. Minä asun kerrostalossa, enkä osaa edes viljellä yhtään mitään.

Aleksi Poutanen
Korpisoturi-romaanissa yhteiskunnallinen romahdus katkaisee yhteydet, viestintä palautuu kahden ihmisen väliseksi ja huhupuheista tulee merkittävä tietolähde. Mutta onko loppu sellainen, kuin romaanin päähenkilö Ahma on toivonut?

Korpisoturi-romaanissa yhteiskunnallinen romahdus katkaisee yhteydet, viestintä palautuu kahden ihmisen väliseksi ja huhupuheista tulee merkittävä tietolähde. Mutta onko loppu sellainen, kuin romaanin päähenkilö Ahma on toivonut?

Mikä on suhteesi eloonjäämistaitoihin?

– Pitäisi osata enemmän. Kesäaikaan ehkä pärjäisin metsässä ja osaisin etsiä syötäviä sieniä, marjoja ja kasveja. Jos olisi sytytin mukana, saattaisin saada myös tulen syttymään, mutta en kyllä ikinä puita hinkkaamalla. Olisin kyllä kiinnostunut oppimaan selviytymistaitoja, mutta olen jo kiinnostunut niin monista muista asioista, ettei aikaa tunnu jäävän.

Miten Korpisoturin nimi syntyi?

– Aluksi nimi oli Korpisoturin keittokirja rintamalla tehdyn vihkosen mukaan, mutta se oli muiden mielestä pitkä ja harhaanjohtava. Lukija voi pohtia onko kirjan korpisoturi Ahma vai voisiko se olla sittenkin Lynx. Nimessä on myös ironiaa: Tuntemattomassa sotilaassakin Vanhala puhuu ’korpisotureista’ huvittuneeseen sävyyn.

Korpisoturin lähtökohdat ovat vakavat, mutta olisiko kyse myös huumorista?

- Totta kai, ja minusta on ihanaa, jos kirjasta on löydetty huumori. Minulle on tärkeää, että pystyn kirjoittamaan raskaista aiheista kevyesti. Vakavia asioita ei pysty ottamaan vastaan, ellei tyyli ja muoto ole riittävän kevyt. Toisaalta oikea huumori tulee vakavista aiheista. Leea Klemola sanoi jossakin jotakin sellaista, että oikeasti hauska syntyy vasta kuoleman läheisyydessä, kaikki muu on tyhjännauramista.

Aleksi Poutanen
Laura Gustafsson on kirjoittanut kolme romaania, joista esikoisromaani Huorasatu on tähän asti menestynein. Anomalia on käännetty myös ranskaksi.

Laura Gustafsson on kirjoittanut kolme romaania, joista esikoisromaani Huorasatu on tähän asti menestynein. Anomalia on käännetty myös ranskaksi.

Olit Finlandia-ehdokkaana jo esikoisromaanillasi. Minkälainen merkitys sillä oli urallesi?

- Valtavan onnekas ja kannustava. En ollut vielä valmistunut edes teatterikoulusta. Huorasatu oli rakkauslapsi, ihastuttava olento, joka tuli syli avoinna vastaan, vaikka samalla myös läpsi kasvoille. Romaani on käännetty ranskaksi ja saksaksi, ja siitä on nyt tulossa käännös myös turkiksi.

Mikä oli lapsuutesi tärkein kirja?

– En hirveästi lukenut lapsena. Kun olin siinä iässä, että vielä luettiin ääneen, niin minulle kyllä luettiin paljon kirjoja. Olin lama-ajan lapsi ja televisio kasvatti minut.

Mitä kirjoitat tällä hetkellä?

- Loppuvuodesta aloin kirjoittaa kahta kirjaa. Ensimmäinen on syksyllä ilmestyvä pienten kertomusten kokoelma, työnimellä Pohja. Pohjan Akka on minusta aina ollut paljon siistimpi Kalevalan hahmo kuin Väinämöinen. Toinen on syksyllä 2018 ilmestyvä romaani. Se pohjautuu Ylelle kirjoittamaani kuunnelmaan Pet Shop.

- Lisäksi kehittelen Korpisoturista monologinäytelmää ja teen työryhmän kanssa Teatteri Jurkkaan näytelmää Kikka Fan Club. Kikka on minusta ihana. Minua kiinnostaa, miten hänen tapaansa olla naisellinen suhtauduttiin.

Laura Gustafsson: Korpisoturi

Kirjailija ja näytelmäkirjailija. Kirjoittanut kolme romaania sekä näytelmiä ja kuunnelmia.

Syntynyt 1983 Porvossa, asuu Helsingissä, 3-vuotias tytär.

Oli esikoisromaanillaan Huorasatu Finlandia-ehdokkaana vuonna 2011.

Kirja, johon usein palaa Sarah Kanen näytelmä 4.48 Psychosis, Margareth Atwoodin, Doris Lessingin, Eeva-Liisa Mannerin tuotanto sekä Raamattu.

Oho: haluaisi olla boheemi, mutta on oikeasti perfektionistinen työnarkomaani ja aikataulufasisti.

Aleksi Poutanen
Porvoossa syntynyt Laura Gustafsson vietti nuoruutensa Mäntsälässä, mutta on asunut jo pitkään Helsingissä.

Porvoossa syntynyt Laura Gustafsson vietti nuoruutensa Mäntsälässä, mutta on asunut jo pitkään Helsingissä.

Tulenkantaja-kisa

Vientikirjallisuuspalkinto, jonka tarkoituksena on palkita teos, jolla olisi mahdollisuus menestyä myös kansainvälisesti.

Palkinnon perustivat vuonna 2012 Aamulehti ja Tulenkantajien kirjakauppa.

Tänä vuonna palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Voittaja kuudesta ehdokkaasta julkistetaan Vihtorin kirjamessuilla Hotelli Ilveksessä Tampereella 25. 3. 2017. Päätuomarina on rikoskirjailija Antti Tuomainen.

Loppukilpailussa mukana ovat Laura Gustafssonin, Mikko-Pekka Heikkisen, Juhani Karilan, Leena Parkkisen, Emma Puikkosen ja Hanna Weseliuksen viime vuonna ilmestyneet teokset.

Lue sarjan aikaisempi juttu Juhani Karilasta täältä.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    ”Mies pelkää maailmanloppua, aloittaa selibaatin ja muuttaa omavaraiseksi erakoksi korpeen”

    Tuota selibaattia en ymmärrä, tosin siinä sitten taitaisi mennä tuo erakkouskin.

  • Nimetön

    Erakoksi korpeen, niin kauaksi aikaa kun Sipilä on maamme pääministeri?
    Ei hullumpi ajatus.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio