”Menen kylpyhuoneeseen lukemaan” – Nämä olivat tiettävästi Elvis Presleyn viimeiset sanat – legendan kuolemasta tulee 40 vuotta

Elvis Presley kuoli kotonaan Graceland-kartanossa 40 vuotta sitten. Rock’n’rollin kuningasta ja suurta viihdetaiteilijaa palvotaan edelleen. Myös salaliittoteoriat elävät sitkeästi.

SNAP
”Menen kylpyhuoneeseen lukemaan” – Nämä olivat tiettävästi Elvis Presleyn viimeiset sanat – legendan kuolemasta tulee 40 vuotta

Elvis vuonna 1973 uuden nousunsa huippuhetkellä.

Tomi Nordlund

”Menen kylpyhuoneeseen lukemaan.” Nämä sanat Elvis Aaron Presleyn lausui tyttöystävälleen Ginger Aldenille Graceland-kartanossaan Memphisissä kahden aikaan iltapäivällä 16. elokuuta vuonna 1977.

Elvis ei ollut saanut nukuttua ja meni viereiseen huoneeseen, jottei häiritsisi Aldenin päiväunta.

Kun Alden kaksi tuntia myöhemmin heräsi, ei Elvis ollut vieläkään palannut hänen viereensä.

Nuori nainen löysi laulajatähden kuolleena kylpyhuoneen lattialta. Kuolinsyyksi todettiin myöhemmin sydämen rytmihäiriö, joka luultavasti johtui lääkkeiden yliannostuksesta.

Barney Sellers
Heinäkuun viidennen päivän konsertti vuonna 1976 jäi Elviksen viimeiseksi Memphisin konsertiksi.

Heinäkuun viidennen päivän konsertti vuonna 1976 jäi Elviksen viimeiseksi Memphisin konsertiksi.

Elvis Presley kuuluu amerikkalaisen populaarikulttuurin loputtomasti ikonisoituihin merkkihenkilöihin yhdessä James Deanin ja Marilyn Monroen kanssa. Poikkeuksellinen lahjakkuus, valtaisa menestys ja menehtyminen varsin nuorena nostivat heidät myyttiselle tasolle.

42 vuoden iässä huonokuntoisena kuollut Elvis ei ehkä jäänyt muistoihin ikinuorena sankarina mutta sitäkin kiinnostavampana hahmona.

SNAP
Elokuva Jailhouse Rock vuodelta 1957 oli Elviksen elokuvauran yksi huippukohdista.

Elokuva Jailhouse Rock vuodelta 1957 oli Elviksen elokuvauran yksi huippukohdista.

Elvis julkaisi ensimmäisen singlensä That’s All Rightin heinäkuussa 1954 ja onnistui seuraavina vuosina tekemään uudesta tyylisuunnasta nimeltä rock’n’roll valkoisen nuorison massakulttuuria.

Ensimmäisiin suuriin amerikkalaisiin teini-idoleihin kuulunut laulaja ei säveltänyt laulujaan itse mutta tulkitsi hänelle tarjotut kappaleet ennenkuulumattomalla tavalla.

Ja vaikka Elvis tunnetaan rock’n’rollin kuninkaana, levytti hän paljon muutakin musiikkia. Rockin osuus jää koko tuotannossa jopa melko pieneksi.

Supplied By Globe Photos, Inc
Elvis esiintymässä Tupelossa, Mississippissä vuonna 1956.

Elvis esiintymässä Tupelossa, Mississippissä vuonna 1956.

Elvis Presley Finland – King Elvis Associationin presidentti, kotkalainen Tomi Raussi kokee, että tähden valtaisan merkityksen taustalla onkin juuri tämän monipuolisuus.

–Elvis esitti äärettömän hyvin niin rockia, gospelia, elokuvamusiikkia kuin balladeja ja lastenlauluja. Tulkinnat ovat järjestään upeita, ja kyllähän Elvis on yksi kaikkien aikojen karismaattisimmista esiintyjistä, hän kehuu.

Elvis on edelleen kaikkien aikojen eniten levyjä myynyt artisti. Hänen 23 vuotta kestänyt tarinansa julkisuuden valokeilassa on yksinkertaistettavissa neljään vaiheeseen: nousu, lasku, uusi tuleminen ja lopullinen alamäki. Toki Elvis onnistui silti tekemään hienoa musiikkia kaikissa vaiheissa.

ZUMAWIRE
Tältä Elvis näytti eri vuosikymmeninä.

Tältä Elvis näytti eri vuosikymmeninä.

Elviksen viettelevä lauluääni, lanteidenkeinutus ja se kuuluisa rasvaletti iskivät täysillä miljoonien teinityttöjen ja miksei myös -poikien sydämiin jo 1950-luvun puolivälissä.

Ykköshittien tulva tuntui loputtomalta: Heartbreak Hotel, Blue Suede Shoes, I Want You, I Need You, I Love You ja Hound Dog olivat vasta alkusoittoa.

Elviksellä oli myös kokonaisvaltainen ote viihdealaan: musiikkiuransa ohella hän esiintyi peräti 31 pitkässä elokuvassa. Tästä ”kiittäminen” on tähden varsin kyseenalaista toimintaa harjoittanutta manageria eversti Tom Parkeria, joka piti Elvis-bisneksen langat käsissään yli 20 vuotta.

Näyttelijänä Elvis oli kelvollinen, mutta hänen tähdittämänsä elokuvat olivat usein nopeasti kasaan rykäistyjä musiikkidraamoja ja -komedioita, joille ei kriitikoiden hyväksyntää herunut. Mutta kansa tykkäsi. Esimerkiksi ykköshitti Love Me Tenderin mukaan nimetty esikoiselokuva (1956) oli kova kassamagneetti. Karheaa Charro!-westerniä (1969) puolestaan pidetään Elviksen näyttelijänuran huipentumana, mutta siitä ei ollut yleisön suosikiksi.

Robert Deutsch
Tämä kuva on yhdestä Las Vegasin konsertista ennen kuninkaan romahdusta.

Tämä kuva on yhdestä Las Vegasin konsertista ennen kuninkaan romahdusta.

Olennainen käännekohta Elviksen uralla on hänen lähtönsä armeijan leipiin Saksaan vuonna 1958. Kun siviili kutsui parin vuoden jälkeen, oli rock’n’roll jo vähitellen menettämässä suosiotaan.

Ja kun The Beatles ja muut tuoreet kitarapopbändit alkoivat lyödä läpi vuonna 1964, oli rockin kuningas jo eilisen nimi. Elviksen hieman väljähtäneen oloiset singlet eivät enää huidelleet listojen kärjessä. Samoihin aikoihin artistin lääkkeiden ja huumeiden käyttö sekä yhtä omituisemmaksi muuttuva käytös alkoivat huolettaa hänen lähipiiriään.

Fred Griffith
Graffiti elokuun 25. päivä Gracelandin ulkopuolella vuonna 1977.

Graffiti elokuun 25. päivä Gracelandin ulkopuolella vuonna 1977.

Televisio kuitenkin käänsi Elviksen alavireiseksi kääntyneen 1960-luvun uuteen nousuun. Ikimuistoisen Elvis ’68 Comeback Specialin näki peräti 42 prosenttia amerikkalaisista tv-katsojista. Kokomustaan nahka-asuun pukeutunut Elvis onnistui tekemään tv-spesiaalissaan ainutkertaisen paluun. Hoikka ja hyväntuulinen, sopivan itseironinen sekä mahtavasti hittejään tulkinnut Elvis palautti ihmisten uskon itseensä reilussa tunnissa. Nousua vauhditti komea Suspicious Minds -kappale, josta tuli listaykkönen vuonna 1969.

1970-luvulla Elvis alkoi tehdä megakonserttejaan Las Vegasissa. Etenkin vuosikymmenen alussa esitykset olivat rautaisia ja erittäin suosittuja. Tutuksi tulivat myös hänen kaikin puolin mahtipontiset esiintymisasunsa muhkeista pulisongeista puhumattakaan.

Viimeisinä vuosinaan Elvis alkoi olla yhä heikommassa hapessa muun muassa lääkkeiden liikakäyttöön ja ylipainoon liittyvine ongelmineen. Viimeisen konserttinsa hän teki 26. kesäkuuta 1977, vain alle kaksi kuukautta ennen kuolemaansa.

Robb Mitchell
Elviksen kuolema keräsi yli 50 000 fania Memphisiin muistamaan Elvistä. Kuva on päivätty elokuun 19. päiväksi Memphisissä.

Elviksen kuolema keräsi yli 50 000 fania Memphisiin muistamaan Elvistä. Kuva on päivätty elokuun 19. päiväksi Memphisissä.

Rakastetun sankarin traaginen poismeno vain 42-vuotiaana synnytti nopeasti salaliittoteorioiden aallon. Jotkut esimerkiksi väittivät, että keskustiedustelupalvelu CIA:n kanssa yhteistyössä toimineen Elviksen kuolema oli lavastettu ja hän jatkoi elämäänsä ulkomailla vapaana tähteyden paineista.

Viimeistään Elviksen kuolema teki hänestä myyttisen amerikkalaissankarin. Samalla monet innostuivat artistin elämästä ja musiikista juuri hänen kuolemaansa liittyvien spekulaatioiden takia. Näin kävi myös Elvis-fani Tomi Raussille.

–Minua alkoi 1990-luvun alussa kiehtoa salaliittoteoria siitä, että Elvis elää. Näin dokumentit Elvis Files ja Elvis Conspiracy, joissa asiaa todisteltiin. Tätä kautta kiinnostukseni artistiin heräsi. Aloin hankkia levyjä ja lisätietoa miehestä. Vuonna 1995 liityin nyt jo lopettaneeseen Official Elvis Presley Fan Club of Finlandiin, ja siitä se lähti, nykyisen faniklubin pomo kertaa.

Tomi Raussi
Tomi Raussi tapasi Elviksen vaimon Priscilla Presleyn toukokuussa Frankfurtissa Elvis in Concert – The Wonder of You -esityksen jälkeen. ”Priscilla oli mukava, viehättävä, erittäin hento, rennon oloinen ja livenä kauniimpi kuin kuvassa”, Raussi muistelee.

Tomi Raussi tapasi Elviksen vaimon Priscilla Presleyn toukokuussa Frankfurtissa Elvis in Concert – The Wonder of You -esityksen jälkeen. ”Priscilla oli mukava, viehättävä, erittäin hento, rennon oloinen ja livenä kauniimpi kuin kuvassa”, Raussi muistelee.

”Elvis elää!” on ollut jo vuosikymmeniä kansainvälinen slogan, jota on liitetty ties mihin yhteyksiin ja epärealistisiin unelmiin. Samalla Elvis-brändiä ovat pönkittäneet tuhannet ja tuhannet Elvis-imitaattorit niin Yhdysvalloissa kuin muualla maailmassa.

Kun kuolemasta on kulunut jo 40 vuotta, tuntuu salaliittoteorioiden hyöky vihdoin heikentyneen. Raussikin on jo aikaa sitten jättänyt spekuloinnit taakseen.

–Nykyään olen aika varma siitä, että Elvis kuoli kotonaan Gracelandissä vuonna 1977.

Elviksen musiikkiura kattaa kasapäin listaykkösiä, 20 studioalbumia ja käsittämättömät 2,5 miljardia myytyä levyä. Tuotanto on tyylillisesti laaja: rock’n’rollin kulmakivistä Heartbreak Hotelista ja Jailhouse Rockista on pitkä matka jäähyväisalbumi Moody Bluen viihdeiskelmälliseen nimibiisiin.

Elvis-asiantuntija Raussi arvostaa miehen koko uraa, mutta 1970-luvusta on tullut hänen suosikkikautensa.

–Silloin Elvis oli mielestäni kehittynyt huippuunsa sekä viihdetaiteilijana, esiintyjänä että laulajana. Konserteista etenkin Aloha from Hawaii vuodelta 1973 on mainio: Elviksellä on ehkä uransa upein esiintymisasu, ja koko konsertti tarjoaa kerrassaan mahtavaa nähtävää ja kuunneltavaa.

Ja juuri sitä Elvis Presley parhaimmillaan antoi: ainutkertaista nähtävää ja etenkin kuultavaa. Tänään kannattaa kunnioittaa kuninkaan muistoa laittamalla levyt soimaan ja konserttitaltioinnit pyörimään. Niissä Elvis elää edelleen.

Elvis – R.I.P. 40 Years in Memoriam -muistotapahtuma Leppävirran Sport & Spa Hotel Vesileppiksessä 18.–19.8.

Aktiivista Elvis-fanitusta Suomessa

Elvis Presleyn (8.1.1935–16.8.1977) muistoa pidetään innolla yllä Suomessakin. Elvis Presley Finland – King Elvis Association pitää yllä valtakunnallista Elvis faniklubitoimintaa maassamme.

Yhdistys edustaa myös suoraa jatkumoa Suomen pitkäikäisimmälle Elvis-kerholle The Official Elvis Presley Fan Club of Finlandille, joka vuoden 2015 lopussa päätti 30-vuotisen toimintansa.

King Elvis Associationissa jatkaa edelleen monia OEPFC:n aktiiveja, ja yhdistys toimii samalla johtavana Elvis-yhteisönä Suomessa.

KEA järjestää vähintään kerran vuodessa ison Elvis-tapahtuman ja muutamia pienempiä paikallisia tapahtumia. Yhdistys edustaa myös myyntipöydällä muissa kaupungeissa.

Kirja- ja musiikkimessuilla KEA:n edustajia näkee myymässä esimerkiksi vuonna 2014 julkaistua Elvis EWRY -kirjaa.

Yhdistys julkaisee omaa Keeping Elvis Alive -jäsenlehteä kaksi kertaa vuodessa.

Verkossa: www.facebook.com/ElvisPresleyFinland, http://kea.edicypages.com


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • King

    Little Richard on rock´n rollin kuningas ja kuningatar!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio