Simopekka VirkkulaAamulehti

Tämän talven kiihkeimmin inhotussa tietokirjassa on 45 pienikokoista sivua.

Tarkkaan ottaen kyse on nigerialaissyntyisen Chimamanda Ngozi Adichien esseestä Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä (Otava).

Meteli nousi, kun kerrottiin, että kirjanen lahjoitetaan piakkoin kaikille Suomen ysiluokkalaisille, tytöille ja pojille.

Tempauksen takana ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Otava, Jyväskylän yliopisto, Tampere-talo ja feministinen ajatushautomo Hattu.

Juho Mäenpää -niminen historian ja yhteiskuntaopin lehtori tarttui oitis kynään ja ilmoitti Helsingin Sanomissa, ettei suostu jakamaan kirjasta omille oppilailleen.

Mäenpää julisti, ettei alistu ”feminismin kaltaista kiistanalaista ideologiaa propagoivien tahojen mainoshenkilöksi”.

Tuomion linjalla on sittemmin jatkanut esimerkiksi Yleisradion toimittaja Sanna Ukkola.

Mitä kohukirjanen lopulta pitää sisällään? Mitä sellaista, joka uhkaa sekoittaa maamme nuorison päät?

Ei mitään.

Kirsi Salovaara 2009
Chimamanda Ngozi Adichie on Nigeriassa syntynyt palkittu kirjailija. Hänen esseensä jaetaan näinä päivinä kaikille peruskoulun ysiluokkalaisille.

Chimamanda Ngozi Adichie on Nigeriassa syntynyt palkittu kirjailija. Hänen esseensä jaetaan näinä päivinä kaikille peruskoulun ysiluokkalaisille.

Igbo-heimoon kuuluva kirjailija kertoilee arkisia kokemuksia omilta synnyinseuduiltaan sekä Yhdysvalloista, toisesta asuinmaastaan.

Kirjailija haaveilee ajasta, jolloin ravintolan tarjoilija ei puhuisi naisen ohi tämän miehelle. Tai ajasta, jolloin myös naisellisesti pukeutunutta naista pidettäisiin uskottavana firman palaverissa. Tai ajasta, jolloin pojan ei tarvitse automaattisesti maksaa treffeillä tytön puolesta.

Kirjasessa kysytään, miksi pomoportaissa on miesenemmistö, vaikka ”yhtä suuri osa miehistä ja naisista on älykkäitä, luovia ja innovatiivisia”.

Mukana on toki julistaviakin lauseita, tähän malliin: ”Ellei kulttuuri anna naisille täysiä ihmisoikeuksia, me voimme ja meidän täytyy muuttaa sitä niin, että se antaa.”

Pöyristyttävää?

Kyllä – mutta vain jos uskoo igbo-patriarkkojen maailmanjärjestykseen.


Kommentit (41)

  • 9 luokkalainen

    Luin kyseisen kirjan ja todella avasi silmiä todellisuuteen.

  • Nimetön

    Juho Mäenpää on vanhoillislestadiolaisen Päivämies-lehden blogisti. Minä en kieltäisi jakamasta feministiesseetä lapsilleni, mutta kieltäisin kyllä omia lapsiani osallistumasta tämän miehen historiantunnille. Alla olevat kommentit todistavat mielestäni kohtuullisen hyvin sen puolesta, että feminismiä tarvitaan Suomessakin. Feminismin arvosteluun näyttää pätevöityvän sillä, että on patavanhoillinen, ei suinkaan sillä, että olisi lukenut esseen tai jopa että olisi perehtynyt feminismiin. Siis muuten kuin kauhistelemalla, että tosinaiset eivät ole feministejä tai että millaista miestensyöjäporukkaa ne ovatkaan!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio