Mäntän taide on nyt tätä: sauno linnunpesässä ja pulahda sen jälkeen Keurusselkään uimaan

Mäntän kuvataideviikkojen Kesä-näyttely pursuaa suven ihanuutta ja vähän karmeuttakin.

Marja Pirilä
Mäntän taide on nyt tätä: sauno linnunpesässä ja pulahda sen jälkeen Keurusselkään uimaan

Marja Pirilän camera obscuralla toteutettu teos Kati & Veli-Pekka kuvattiin viime kesänä Mäntässä.

Sirkka Iso-EttalaAamulehti

Mäntän kuvataideviikkojen Kesä-näyttely toi runsaasti valoa ja hitusen varjoa Pekilon taidehalliin ja kaupungille.

–Ilman valoa ei ole mitään. Ei varjoa, ei muotoa, ei väriä, kuraattori Pirjetta Brander evästää.

Mäntän Kauppakadulla Viva Granlundin 100 +++ puuta -teoksessa purkutalo sai seinilleen taiteilijan ja asukkaiden yhteisesti maalaamia värikkäitä puita.

Sirkka Iso-Ettala
Viva Granlundin taloinstallaatio Mäntän Kauppakadulla syntyi yhteistyössä asukkaiden kanssa.

Viva Granlundin taloinstallaatio Mäntän Kauppakadulla syntyi yhteistyössä asukkaiden kanssa.

Myllyrannan pihassa on ainutlaatuinen Jan-Erik Anderssonin ja Shawn Deckerin linnunpesä-äänisaunainstallaatio, jossa voi saunoa. Sen jälkeen voi pulahtaa uimaan viereiseen Keurusselkään. Pukukoppi löytyy saunan vierestä. Teoksen äänimaisema muuttuu löylyn lämpötilan ja luonnonäänien mukaan.

Sirkka Iso-Ettala
Jan-Erik Andersonin ja Shawn Deckerin linnunpesä-äänisaunainstallaatio hehkuu sisältä punaisena. Äänimaisema muuttuu kiukaan lämpötilan ja luonnonäänien mukaan.

Jan-Erik Andersonin ja Shawn Deckerin linnunpesä-äänisaunainstallaatio hehkuu sisältä punaisena. Äänimaisema muuttuu kiukaan lämpötilan ja luonnonäänien mukaan.

Mika Helin ihmetytti koko kevään kaivamalla arkeologista installaatiotaan Pekilon lähettyville joutomaalle.

Riikka Aresalo ompeli Taavetinsaaren puille mittaan tehtyjä pukuja. Koivuinstallaatio sijaitsee Serlachiuksen Gösta-museon naapurissa.

Pekilon taidehalli tarjoaa paljon elämyksiä kaikille aisteille.

Keltainen hehkuu Jussi Juurisen Keltainen arkisto -installaatiossa. Yhden huoneen täyttävä teos koostuu kymmenistä keltaisista laatoista, joiden kuvasto syntyy viivoista sekä hyllystä. Silmiä häikäisee valon ja keltaisen väri yhdistelmä.

Veneilijöiden kannattaa katsoa Kati Åbergin tervantuoksuinen Lokikirja-videoinstallaatio. Taiteilija dokumentoi vuoden ajan kaljaasi Inga-Lillen tapahtumia Suomenlinnan perinnelaivatelakalla ja saaristossa.

Charles Sandisonin huikaisen upeassa videossa pienet pisteet, organismit, muuttuvat alituisesti kuvaten yhtä aikaa universumia ja ihmisen sisäistä muutosta.

Kun katsoja astuu sisään Pekiloon, ensimmäisenä hän kohtaa kesäisen näyn piehtaroivasta hevosesta. Jenni Tieaho rakensi Hallava-teoksensa teräksestä, kasviskuidusta ja päällysti hevosen osittain koivuntuohella.

Takaseinän täyttää Eija Keskisen puupiirrosten ja kudottujen mattojen sekä lapsen pyörän muodostama installaatio Mansikkapaikka 2 (kaikki tiet vievät vihreään). Teos kuvaa lapsuuden pyöräretkiltä nousseita muistikuvia.

Sirkka Iso-Ettala
Risto Suomen maalaus Summertime.

Risto Suomen maalaus Summertime.

Alakerrassa Marja Pirilän suurikokoiset camera obscura -tekniikalla tehdyt valokuvat on tapetoitu seinälle. Kati & Veli-Pekka -valokuvassa mänttäläinen aviopari Veli-Pekka ja Kati Hyvärinen loikoilevat raukeina sylikkäin sängyllä.

Rakastelun jälkeiseen hetkeen outoutta tuovat ikkunoista ylösalaisin heijastuvat koivut, sinitaivas, pilvet ja tehtaan piippu. Harvoin näkee näin suurta valokuvatapettia näyttelyssä. Se on kooltaan 3,5 x 4,80 metriä.

Valokuvan molemmilla puolin on Erika Adamssonin maalauksia lapsista. Kesälomaa vietetään lukemalla kirjoja vintillä, rannalla, ystävien kanssa.

Yksi näyttelyn suurimpia installaatioita on Pauliina Turakka Purhosen La Primavera tekstiiliveistosinstallaatio. Tapionsalin lavalla taiteilija läheisineen ilakoi alasti. Taiteilija kuvasi itsensä teokseen porsaaksi.

–Teos sai alkunsa ikävästä siskoja kohtaan. Halusin kuvata heidät vapaasti ihanina, itsensä näköisinä. Meistä jokaisesta on tuntunut, että olemme liian isoja emmekä mahdu mihinkään, taiteilija kuvaa näyttelyn katalogissa.

HarriLarjoston lyhytelokuva Perillinen on 18-minuuttinen kuvaus ihmisen aikakaudesta, antroposeenista. Tapahtumapaikka on 1950-luvulla suljettu kuparikaivoksen maisema. Kosmiseen aikaan verrattuna ihmisen aika ei ole mitään, ja asiat saavat uusia muotoja, ja ihminen on muutoksen perillinen.

Sirkka Iso-Ettala
Ella Tahkolahti viimeistelee reaaliaikaista videoinstallaatiotaan.

Ella Tahkolahti viimeistelee reaaliaikaista videoinstallaatiotaan.

Ella Tahkolahden reaaliaikaisessa videoinstallaatiossa Metsä taipuu kävelet käytävällä metsäistä polkua pitkin ja koet yllätyksen. Teos vie katsojan osaksi maisemaa.

Hahtuvaiset meduusamaiset muodot väreilevät hienovaraisesti Emilia Niskasaaren Aistinalueita-installaatiossa Pekilon korkeimmassa kohdassa.

Leevi Lehtinen rakensi yhteen huoneeseen videoinstallaation camera obscura -tekniikalla. Teos 1986 sisältää hajanaisia, epätäydellisiä muistikuvia vuodelta, jolloin hän meni kouluun. Ilmapalloista tunnistaa Kekkosen ja Tshernobylin ydinonnettomuuden. Synkkä äänimaisema lisää uhkaavaa tunnelmaa.

Sirkka Iso-Ettala
Pauliina Turakka Purhosen installaatio syntyi ikävästä taiteilijan siskoja kohtaan. Taiteilija kuvasi itsensä porsaana ja läheisensä itsensä näköisinä hahmoina.

Pauliina Turakka Purhosen installaatio syntyi ikävästä taiteilijan siskoja kohtaan. Taiteilija kuvasi itsensä porsaana ja läheisensä itsensä näköisinä hahmoina.

Ulkona on siiloja, joissa on Olga Palomäen kaksi ääniteosta: Kesäpäivä ja Kesäyö.

Kolmannessa siilossa avautuu Petra Innasen Monsterdisco. Katsoja pääsee tanssimaan discovalojen ja -musiikin tahdissa. Korvamato jää soimaan päähän.

Kuraattori Pirjetta Brander kertoo taiteilijoiden ylittäneen kaikki hänen odotuksensa, sillä teokset ovat tarkoin harkittuja ja omaperäisiä.

–Olen todella onnellinen, kaikki antoivat parasta osaamistaan näyttelyyn. Heistä tunnistaa sen, mitä he ovat pidempään tehneet.

Kuvataideviikot avautuvat yleisölle sunnuntaina 11. kesäkuuta. Lauantaina Pekilossa on avoimet ovet.

Kesä teemana

Mäntän 22. Kuvataideviikot on avoinna 11.6.–31.8. joka päivä kello 10–18.

Kuraattori Pirjetta Brander valitsi teemaksi Kesän.

Mukana 37 taiteilijaa ja kaksi taiteilijaryhmää.

Näyttelypaikka Pekilon taidehalli, Tehtaankatu 21, Mänttä.

Teoksia Mäntän keskustassa ja Taavetinsaaressa.

Vilppulan torille taiteilija Viva Granlund toteuttaa yhteisöllisen katumaalauksen juhannukseen mennessä.

Tärpit

Aamulehti

1. Mäntän Kauppakadulla Viva Granlundin yhteisöllinen talomaalausprojekti.

2. Myllyrannassa Jan-Erik Anderssonin ja Shawn Deckerin äänisaunainstallaatio. Uikkarit ja pyyhe mukaan. Teoksessa voi saunoa ja sen jälkeen pulahtaa uimaan viereiseen Keurusselkään.

3. Pekilossa neljässä kerroksessa Yasushi Koyaman söpöjä eläinveistoksia. Saa koskea.

Sirkka Iso-Ettala
Yasushi Koyaman tyyli on söpö. Hän veistää eläimiä.

Yasushi Koyaman tyyli on söpö. Hän veistää eläimiä.

4. Marko Lampisuon videoprojisointi näyttää vuoden jokaiselta päivältä saamamme valon määrän. Karua on.

5. Tyko Elon installaatio alakerrassa yhdistää suon ja lintutornin. Katsoja saa mennä torniin ottamaan valokuvia linnuista tai vaikkapa selfieitä.

6. Senja Vellosen koivuakvarellit luovat oman hartaan tunnelman ns. valvomohuoneeseen.

7. Näyttelykatalogi esittelee taiteilijan taustat ja taiteentekoa selkeästi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio