Mafiatutkija kulkee huoletta ilman henkivartijoita

Oxfordin yliopiston kriminologian professori Federico Varese on tutkinut vuosikymmeniä järjestäytynyttä rikollisuutta joka puolella maailmaa.

MEERI UTTI
Mafiatutkija kulkee huoletta ilman henkivartijoita

Federico Varese kulkee Helsingissä kuin kuka tahansa akateemikko. Mafiakenttätutkimuksissaan hän käyttää aina paikallisia fiksereitä ja avustajia. Toistaiseksi mafiosot ovat avautuneet hänelle helposti.

Markus MäättänenHelsinki

Toimittajien ammattilehdessä Journalistissa haastateltiin syyskuussa italialaistoimittaja Lirio Abbatea, joka on kirjoittanut juttuja mafiasta 1990-luvun alusta lähtien. Vuodesta 2007 alkaen hän on elänyt poliisin ympärivuorokautisessa suojelussa. Silloin hänen autonsa alta löytyi pommi. Italiassa elää ja työskentelee tällä hetkellä 20 toimittajaa poliisin ympärivuorokautisessa suojelussa. 400 toimittajaa joutui pelkästään vuonna 2016 mafian uhkausten kohteeksi.

Helsingin Radisson Blue Royal -hotellin aulassa istuu mies, jonka kaiken järjen mukaan pitäisi olla Abbaten tavoin poliisin ympärivuorokautisessa suojelussa. Italialainen Federico Varese on tutkinut Mafian toimintaa hänkin jo 1990-luvulta lähtien.

Nyt Vareselta ilmestyy kirja Mafia syntymästä kuolemaan. Siinä hän kertoo erittäin tarkasti mafian rakenteesta, toimintatavoista, rahan pesusta, murhien suunnittelusta, toteuttamisesta, ruumiiden hävittämisestä – vaikkapa happoon liuottamalla, paloittelemalla ja palat grillaamalla.

Hotellin aulassa ei näy silti yhtään poliisia eikä henkivartijaa. Hotellin ovesta voi tulla ja mennä kuka tahansa.

Miten ihmeessä Varese pystyy liikkumaan ilman jatkuvaa henkivartiointia?

–Toistaiseksi olen turvassa, mutta en tiedä mitä tapahtuu, kun kirjani julkaistaan Italiassa. Se on toistaiseksi julkaistu vasta Englannissa ja Suomessa, Varese sanoo.

Laukaus niskaan ja toinen tarjoilijaan

Varese työskentelee Oxfordin yliopistossa kriminologian professorina. Kirjaansa varten hän tavannut ja haastatellut useita mafiapomoja Venäjällä, Hong Kongissa, Japanissa, Macaolla ja tietenkin Italiassa.

Mikään ei Varesen mukaan päihitä paikan päällä tehtävää kenttätutkimusta. Esimerkiksi Venäjällä Varese kävi Moskovassa rakennuksessa ja huoneessa, josta salamurhaaja ampui Tbilisi-klaanin mafiapomon, Hasan-vaarin, Venäjän erikoisjoukkojen käyttämällä Val-tarkka-ampujakiväärillä marraskuussa 2016. Laukaus niskaan ja toinen lyyhistyneen mafiapomon luokse rientäneeseen tarjoilijaan. Sitä ennen Varese söi ravintolassa, josta Hasan-vaari oli poistumassa kun murhaaja painoi liipaisinta.

Miksi rikolliset sitten päästävät tutkijan näin lähelle rikoksiaan?

–En koskaan kysy kuka tappoi kenet. Yritän olla omista motivaatioistani ja päämääristäni avoin ja rehellinen ihmisille, joita haastattelen.

Varese antaa kyllä ymmärtää, että esimerkiksi Hasan-vaarin murhasta oli vastuussa venäläisen Kutaisi-klaanin johtaja Merabi, mutta ei sano tätä suoraan. Sen sijaan Varese kuvaa tarkasti, kuinka Merabi omaa vaikutusvaltaansa vahvistaakseen tekee ensin kaikkensa venäläismafian sisäisten sääntöjen mukaan, ilman väkivaltaa. Hasan-vaari taas Varesen mukaan rikkoo liikaa venäläismafian perinteitä ja saa lopulta maksaa tästä.

Varesen mukaan mafiosot ovat toistaiseksi ymmärtäneet hänen päämääränsä. Varesea yksinkertaisesti kiinnostaa, mitä mafiosot ajattelevat maailmasta, ja rikolliset tuntuvat arvostavan tätä ja puhuvat hänelle kirjasta päätellen hyvinkin avoimesti.

Mafiat nousevat murroksista

Oli kyse Sisilian Cosa nostrasta, Venäjän vory-v-zakonesta, Hongkongin triadeista tai Japanin Yakuzasta, mafioiden syntytapa ja rakenne on Varesen mukaan hyvin samankaltainen joka puolella maailmaa.

–Mafioiden syntyyn liittyy aina yhteiskunnallinen murros. Mafiat nousevat aina muutoksen aikana, etenkin silloin kun taloussysteemi muuttuu massiivisesti, Varese tiivistää.

Varesesta tuli mafiatutkija vähän kuin siinä sivussa, kun hän 1990-luvun alussa opetteli puhumaan venäjää ja matkusti Venäjälle tutkimaan maan siirtymistä Neuvostoliiton aikaisesta komentotaloudesta markkinatalouteen.

Jos valtio ei pysty valvomaan ja sääntelemään muutosta tarpeeksi hyvin, valtion paikan ottaa joku muu voima. Useimmiten se on mafia. Se organisoi markkinat itselleen sopiviksi ja sääntelee niiden toimintaa kuin hallitus.

Mafioiden syntyä auttaa toki myös se, jos laillinen yhteiskuntajärjestys ei maassa toimi muutenkaan erityisen hyvin.

–Tästä on kyse Italiassakin. Italiassa esimerkiksi ratkaisun saaminen siviilioikeudelliseen kiistaan kestää oikeudessa keskimäärin kahdeksan vuotta. Jos vie asian mafialle, jotain tapahtuu kahdessa viikossa, Varese sanoo.

Mafiat myös syntyvät ja voivat sitä paremmin, mitä jakautuneempi yhteiskunta on.

–Mafiat yleensä nousevat yhteisöissä, jotka eivät ole sulautuneet kunnolla ympäröivään yhteiskuntaan ja sen valtavirtaan. Jos haluamme estää mafioiden syntymisen, meidän pitää tehostaa vähemmistöjen integraatiota yhteiskuntaan.

Sopiva ilmasto rahanpesulle

Mafiat pyörittävät eri puolilla maailmaa jättimäistä liikevaihtoa ja tulosta. Kukaan ei tiedä tarkkaa summaa, mutta kyse on sadoista miljardeista euroista vuosittain. Pelkästään Venäjällä paljastetussa Laundromat-kuviossa siirrettiin ja pestiin mafiarahoja vuosina 2010-2014 jopa 80 miljardin dollarin edestä. Miten tämä on mahdollista?

–Rahan peseminen on todella helppoa ja pankit tekevät siitä edelleen suurimman osan, Varese sanoo.

Rahanpesuun liittyvät olennaisesti myös peiteyhtiöt, joita rahamarkkinoiden vapauttamisen jälkeen voi kuka tahansa perustaa internetissä ja ketjuttaa niitä toisiinsa eri maissa.

Varese on pessimistinen yrityksistä vaikeuttaa rahanpesua.

–Siihenhän tarvittaisiin kansainvälistä yhteistyötä Kiinan, Yhdysvaltojen, Venäjän ja Euroopan Unionin välillä. Tämän päivän poliittisessa ilmastossa tätä ei taida tapahtua.

Varesen nykyisen kotimaan Englannin ero EU:sta helpottaa sekin rahanpesua entisestään ja houkuttelee jo nyt valtavasti uusia hämäriä pääomia maahan.

–Euroopan Unionin heikentäminen vain helpottaa rahanpesua. En usko, että rahanpesun vaikeuttaminen kuuluu myöskään Trumpin prioriteetteihin, Varese hymähtää.

Italian rikkain mafia

Mafia syntymästä kuolemaan -kirja julkaistaan Varesen synnyinmaassa marraskuussa. Italiassa mafia siirtyy perinteisiltä etelä-Italian mafia-alueilta koko ajan pohjoisemmaksi.

Varesen mukaan Italian saappaan kärjessä syntynyt Calabrian mafia on tällä hetkellä maan rikkain rikollisjärjestö. Se on kiinnittynyt huumebisnekseen, jossa Kolumbiasta laivataan kokaiinia Calabrian mafian hallitsemiin satamiin ja myydään sieltä pohjoisempaan Italiaan ja muualle Eurooppaan.

Poliisin ympärivuorokautiseen suojeluun joutunut Lirio Abbate on raportoinut mafian kuvioista Roomassa mafiosojen lempinimiä ja poliittisia yhteyksiä myöten. Myös Varese käyttää kirjassaan varsin surutta italialaismafiosojen oikeita nimiä kuvatessaan heidän operaatioitaan. Varese ei edelleenkään näytä olevan huolissaan.

–Olen tietenkin mukana kirjani julkaisussa Italiassa. Sittenpähän näemme mitä tapahtuu, tutkija hymähtää.

Federico Varese

Oxfordin yliopiston kriminologian professori, syntynyt 1965 Italiassa.

Puhuu italiaa, englantia, venäjää, espanjaa.

Tutkinut järjestäytyneen rikollisuuden, mafian, toimintatapoja ja operaatioita 1990-luvulta lähtien.

Kirjoittanut kirjan Mafia syntymästä kuolemaan (Atena), joka on julkaistu Englannissa ja nyt Suomessa. Italiassa kirja julkaistaan marraskuussa.

Aikoo seuraavaksi matkustaa Meksikoon tutkimaan huumekartellien vastaista sotaa, jossa on vuodesta 2006 lähtien kuollut yli 100000 ihmistä.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Mahtuisiko kirjan suomentajan nimi edes jompaankumpaan kirjasta kertovaan juttuun? Eivät kirjat noin vain ilmestysuomeksi, vaan jonkun pitää kääntää ne!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio