Kirjat

Luokkaretkellä Lontoon vuokrakasarmeista ökyelämää viettävän poptähden maailmaan – Swing Time tempaa lukijan vauhdilla mukaansa

Kirja-arvio: Zadie Smithin Swing Time svengaa ihastuttavasti. Romaani on tarina ystävyyden raukeamisesta, mutta myös toisilleen vastakkaisista ja ristiriitaisista maailmoista.

Roderick Field
Luokkaretkellä Lontoon vuokrakasarmeista ökyelämää viettävän poptähden maailmaan – Swing Time tempaa lukijan vauhdilla mukaansa

Zadie Smithin uusin suomennos Swing Time kuljettaa lukijan monikulttuurisesta Lontoosta värikkääseen Gambiaan. Kokonaisuus on eloisa sekä muheva ja rakenne moitteeton.

Ville Hänninen

Zadie Smithin (Valkoiset hampaat, Kauneudesta) romaanin alussa on kaksi pientä tyttöä, nimetön kertoja ja hänen ystävänsä Tracey.

Kaksikko alkaa harrastaa tanssia. Tracey on luonnonlahjakkuus, voimakas ja persoonallinen. Hänen osakseen jää kuitenkin perheenäidin elämä samoilla lapsuuden vuokrakasarmeilla.

Toisesta tytöstä tulee tunnetun muusikon, ”Aimeen”, henkilökohtainen avustaja ja jonkinlainen ystävä, joka lentää maasta toiseen ehtimättä pysähtyä miettimään elämäänsä. Hän ei pysty ottamaan omasta elämästään kiinni ja elää lähinnä Aimeen aikatauluissa.

Australiasta Yhdysvaltoihin New Yorkiin muuttanut ja ökymaailmankansalaiseksi kohonnut Aimee on jonkinlainen Kylie Minoguen ja Madonnan ristisiitos: videoaikakauden viimeisiä poppareita, joille musiikkivideot olivat vähintään yhtä tärkeitä kuin musiikki.

Aimee vie avustajaltaan vähänkin itsenäisyyden, eikä voimakas, politiikassa menestynyt kansalaisaktivistiäiti lujita toisen sukupolven maahanmuuttajan identiteettiä lainkaan sen enempää. Aimee hallitsee aikatauluilla, äiti sanoilla.

Popparinkin maailma voi kiinnostaa

Smith liikkuu sujuvasti eri ympäristöissä. Poptähden ja tämän avustajan maailma tuntuu aivan yhtä kiinnostavalta kuin kahden tytön erkaantuminen toisistaan lontoolaisessa lähiössä. Jopa siirtymä miljonäärin hemmotellun etuoikeutetusta elinpiiristä Gambiaan tuntuu vain kiinnostavalta, ei osoittelevalta.

Romaani on tarina ystävyyden raukeamisesta, mutta myös toisilleen vastakkaisista ja ristiriitaisista maailmoista. Kirjallisuus on siinä parhaimmillaan, koska se mahdollistaa tarkan kuvailun ja ääneen lausumattomienkin vivahteiden esittämisen.

Suomessa esimerkiksi Juha Itkonen on koettanut kuvata musiikin ja tähteyden maailmaa, mutta lopputulos on tuntunut lähinnä mitäänsanomattomalta ja haalealta. Smith vaihtaa taitavasti tapahtumapaikkoja ja onnistuu pitämään miljonääripopparinkin todellisena. Hän ei mystifioi tähtien elämää.

Muheva ja eloisa kokonaisuus

Smith on osoittanut aiemmissakin kirjoissaan, että hän kykenee kuvaamaan luokkaeroja ja -retkiä vivahteikkaasti. Smithin kirjallisessa maailmassa sekä yksilö että yhteiskunta ovat jatkuvasti läsnä ja vuorovaikutuksessa. Kaikkea ei sanota, vaan lopullinen tulkinta jää lukijalle.

Kokonaisuus on eloisa ja muheva, riittävän monitulkintainen. Swing Time ei jää jäytämään mieltä viikoiksi, mutta tempaa mukaansa. Moitteettoman rakenteenhallinnan lisäksi Smithin kieli elää suvereenisti, kiitos Smithin luottosuomentajan Irmeli Ruuskan.

Zadie Smith: Swing Time

★★★★

Suomentanut Irmeli Ruuska. 463 sivua. WSOY, 2017.

WSOY

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio