Menot

Luento kertoo, mikä oli venäläisten rooli Suomen sisällissodan historiassa

Saana Sailynoja
Luento kertoo, mikä oli venäläisten rooli Suomen sisällissodan historiassa

Vapriikin uudistettu Tampere 1918 -näyttely avautui tammikuussa.

Elina LaurilaAamulehti

Vapriikin keskiviikkoisen Tampere 1918 -luennon aiheena on venäläisten osuus sisällissodan historiassa. Aiheesta luennoi historiantutkija FT Tuomas Hoppu, joka on profiloitunut varsinkin vuoden 1918 sisällissodan historiantutkijana.

Venäjällä oli Suomessa vielä noin 40 000 miehen sotavoima sisällissodan alkaessa.

Leninin hallitus sekä aseisti punakaartit että kannusti sosialidemokraatteja lähtemään vallankumouksen tielle, Hoppu kertoo.

Itse sodassa venäläisten apu punakaarteille jäi kuitenkin paljon vähäisemmäksi kuin mitä sosialidemokraatit olivat toivoneet.

Luennolle on vapaa pääsy. Kello 17, ennen luentoa, pääsylipun lunastaneet pääsevät opastetulle kierrokselle Tampere 1918 -näyttelyyn.

Tampere 1918 -luento ke 7.2. museokeskus Vapriikissa klo 18


Kommentit (1)

  • Miten on?

    Suomen sisällissota ei kestänyt vuottakaan, mutta Venäjällä se jatkui aina vuoteen 1922 saakka. Noina vuosina 1917-1922 Venäjällä ei ollut sen enempää virallista kuin epävirallistakaan hallitusta, joka olisi tehnyt päätöksiä Suomen punaisten avustamisesta. Venäjän valkoisten puolella olivat keisarillista ja esivaltaa puolustavat tahot ja nationalistit ja punaisen puolella vallankumoukselliset.

    Kysymys kuuluu, kenen puolella olivat Venäjän joukot Suomessa? Jos ne olivat alunperin keisarillisen Venäjän joukkoja, miksi ihmeessä ne olisivat asettuneet Suomen punaisten puolelle? Joukossa oli varmasti punaisia, mutta entäpä ne valkoiset? Neuvostoliitto syntyi vasta 1922 punaisten voittaessa sisällissodan. Se on myös se syy, miksi Lenin ei voinut Suomen punaisia auttaa, ei ollut Neuvostoliittoa eikä sen puoleen neuvostoarmeijaakaan.

    Voisiko joku tutkija valottaa tätä asiaa, kun sitä ei edes koulujen historiankirjoista selviä. Itse asiassa siellä ei käsitellä Venäjän sisällissotaa juuri laisinkaan. Mahtaisko syy piillä siinä, että Suomen sisällissodan asetelma muistuttaa liikaa Venäjän vastaavaa, ja lukijalle saattaisi syntyä mielikuva siitä, että Suomen sisällissota olikin osa keisarillisen Venäjän levottomuuksia?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio