Kymppitonnien kitaran huima tarina: Näin Jimi Hendrixin volume-nuppi päätyi Hurriganes-levynkanteen

Vuonna 2010 49 900 euron arvoiseksi arvioitu kitara näytillä Vapriikissa, sunnuntaina sitä soittaa Ile Kallio.

Saana Säilynoja
Kymppitonnien kitaran huima tarina: Näin Jimi Hendrixin volume-nuppi päätyi Hurriganes-levynkanteen

Vuonna 2010 tämän Albert Järviselle soittimen kitaran hinnaksi kerrottiin 49¿900 euroa.

Jussi SaarinenAamulehti

Vapriikin Hurriganes-näyttelyssä on esillä todellinen kitaraharvinaisuus. Kitaravirtuoosi Albert Järvisen Fender Stratocaster on sama soitin, joka komeilee Roadrunner -levyn kannessa.

Vapriikki ei suostu paljastamaan kitaran arvoa, mutta kymmeniin tuhansiin se varmasti nousee. Vuonna 2010 kitaran hinnaksi kerrottiin 49 900 euroa.

Millainen kitara sitten voi olla noin arvokas?

Ensinnäkin, soittimen volume-nuppi on peräisin Jimi Hendrixin kitarasta, jonka hän rikkoi Kulttuuritalon lavalla vuonna 1967.

Leif Kiviharju soitti tuolloin kitaralegendaa lämmitelleessä The First -yhtyeessä ja poimi nupin talteen Hendrixin Helsingin-keikan jälkeen.

Kiviharju rakensi soittimen vakuutusyhtiöltä ostamistaan romuttuneista sähkökitaroista – ja lisäsi siihen Hendrixin volume-potikan. Lopulta soitin päätyi Albert Järviselle.

Vapriikin tutkija Marjo Meriluoto kertoo, että kitara oli monilta osin Albert Järviselle räätälöity.

Kaula on vuoden 1971 Telecasterista, runko pari vuotta vanhemmasta Stratocasterista. Kitarassa on myös bassokitaran leveät nauhat. Lisäksi kitaran mikrofoneja ja niiden kytkentöjä on vaihdettu.

- Meillä on tieto, että Järvinen soitti kitaraa Roadrunner-levyllä, mutta näyttelyssä on käynyt harrastajia, jotka ovat toista mieltä.

Sunnuntaina 12. maaliskuuta pääsee kuulemaan, miltä tuo arvokas kitara kuulostaa, kun Hurriganes-kitaristi Ile Kallio soittaa kuuluisaa Stratocasteria Vapriikissa kello 16.

Musiikin lomassa toimittaja Maarit Tastula jututtaa Kalliota keikkamuistoista. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Vapriikin Hurriganes-näyttely sulkeutuu 19.3.


Kommentit (3)

  • KVG

    Ei puhuttu etukannesta. Sisäkannesta löytyy.

  • Nimetön

    KPL: alkuperäispainos on avattavaa mallia ja skitta in siinä sisäaukeamalla. En tiedä onko cd formaatissa samaa kuvaa

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio