Katri Kovasiipi

Hämeen sydämessä, Padasjoen Auttoisten kylässä, vain puolentoista tunnin ajomatkan päässä Tampereelta, sijaitsee tasokkaista kesänäyttelyistään tuttu Ars Auttoinen. Komugi Andon ja Teemu Salosen isännöimä entinen kyläkoulu on muuttanut kesä kesältä olemustaan. Kouluun on remontoitu jatkuvasti uusia näyttelytiloja, ja jokaisessa näyttelyssä on koettu kiinnostavia näkökulmia suomalaiseen nykytaiteeseen. Nyt mukana on myös japanilaistaiteilija Chimasa Yamagiwan herkkävireisiä keramiikkateoksia.

Kohta on se aika -näyttelyn teokset käyvät erityisen voimakasta dialogia näyttelytilojen ja koko vanhan koulumiljöön kanssa. Juhana Moisanderin ja Simo Ripatin salaperäiset videoteokset pääsevät yllättämään ja luomaan vanhaan rakennukseen aaveita. Moisanderin kuvaama lapsuus, sen nurjat puolet ja katoavaisuus käyvät upeaa vuoropuhelua näyttely-ympäristön kanssa. Helvi Mustosen tummasävyisten, intensiivisten maalausten yksinäiset naishahmot ovat olemukseltaan veistosmaisia. Ne hengittävät eksistentiaalista jännitystä, joka ei liene ollut vieras tunne kyläkoulun opettajattarillekaan.

Pienet räkänokat sopivat koulurakennukseen, ja sellaisena näyttäytyy myös Ninni Luhtasaaren sympaattinen keramiikkaveistos-suihkulähde FLU (2015).

Pienet räkänokat sopivat koulurakennukseen, ja sellaisena näyttäytyy myös Ninni Luhtasaaren sympaattinen keramiikkaveistos-suihkulähde FLU (2015).

Ihmissuhteet, roolipelit, suhtautuminen omaan itseemme ja kuolemaan sekä vanhusten kohtelu nousevat näyttelykokonaisuuden keskeisiksi teemoiksi. Magdaleena Jakkilan videoteos Sydänten ollessa kaukana toisistaan ihmiset huutavat tullakseen kuulluiksi (2014) luo positiivisen aistinkääntötempun. Tyypillisen perheriidan sanoitus kuullaan vain kuiskauksena. Kuinka tehokkaita sanat ovatkaan kuiskattuina!

Joanna Lambergin 15-kanavainen videoteos istuttaa näyttelyvieraan keinutuoliin eläytymään tv-ruuduilla näkyvien vanhusten asemaan. Jo teosnimi Pahinta on se yksinäisyys kertoo paljon.

Alastomia totuuksia

Itseen ja omaan ruumiiseen keskittyvän kulttuurimme pienoiskuvana toimii Jussin viimeinen nauha – Kehoraportti No.1. Teos on välikatsaus taideprojektista, jonka on suunniteltu jatkuvan peräti vuoteen 2036. Kehoraportissa alaston näyttelijä Jussi Johansson on kertonut vuodesta 2004 alkaen kameralle vuosittain kehonsa tilasta. Yksityiskohtaisuus, jolla Johansson suhtautuu kehonsa pieniinkin muutoksiin, toimii katsojalle kiinnostavana peilinä. Se esittää myös yhden alastoman totuuden miehenä olemisesta.

Erno Enkenbergin teos Muuri (2016) on tehty kokonaan pahvista ja paperista. Tiedon merkitystä tyhjentävä installaatio täyttää kokonaisen luokkahuoneen.

Erno Enkenbergin teos Muuri (2016) on tehty kokonaan pahvista ja paperista. Tiedon merkitystä tyhjentävä installaatio täyttää kokonaisen luokkahuoneen.

Miehuuden olemukseen pureudutaan myös Ilai Elias Lehdon Kuhnurissa (2016). Tekstiiliveistoksen ja ääniteoksen yhdistelmä syöttää miehiin kohdistuvia asenteita ja vaatimuksia paljastaen, miten miestäkin osataan kulttuurissamme esineellistää. Tekstit ovat Suomi24:n keskusteluista poimittuja. Aulis Harmaala puolestaan rohkaisee miestä rikkomaan ahtaat rooliodotukset. Installaatiollaan hän kehottaa rumia, yli 50-vuotiaita miehiä pukeutumaan perhosen siipiin.

Lempeä suhtautuminen kuolemaan ja surutyöhön ovat lähtökohtia Heidi Hännisen installaatiolle Surullisten piknik (2008–16). Osallistava, aiheeseensa kunnioittavasti suhtautuva teos käärii kuoleman, surun ja muistot turvasatamaksi. Tässä teoksessa on hoitavaa potentiaalia.

Aulis Harmaalan installaatio kehottaa miehiä pukeutumaan perhosen siipiin.

Aulis Harmaalan installaatio kehottaa miehiä pukeutumaan perhosen siipiin.

Kuvataide

Ars Auttoinen – kesänäyttely

HHHH Avoinna 7.8. saakka ti-su 11–17. Keinuhongantie 17, Auttoinen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio