Koutaniemi ja Alizad näyttävät silpomista paenneen Elisabethin ja muut selviytyjät Kiasmassa

Aleksi Poutanen
Koutaniemi ja Alizad näyttävät silpomista paenneen Elisabethin ja muut selviytyjät Kiasmassa

Meeri Koutaniemi ja Arman Alizad tekevät nyt yhteistyötä.

Raili Roth Aamulehti

Kiasman toinen uutuusnäyttely on Meeri Koutaniemen ja Arman Alizadin yhteistyö. Pahan jälkeen nostaa esiin ihmisiä, jotka ovat kärsineet kaikkein kovimpia kohtaloita, mutta eivät ole suostuneet heille tarjottuun uhrin rooliin.

Ihmiset ovat nousseet vastustamaan väkivaltaa ja syrjintää. Meeri Koutaniemen valokuvat ja installaatiot kuvaavat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Intiassa ja Keniassa sekä pakolaisuutta ympäri maailmaa.

– Mietimme Armanin kanssa aihetta, johon jokainen voisi samaistua ja missä tilassa ihmisen identiteetti syntyy. Näyttely kertoo erilaisia selviytymistarinoita. Se voi olla yhtälailla burmalaisten pakolaisten elämää ja selvitymistä thaimaalaisella kaatopaikalla kuin selviytymistä koulukiusaamisesta Kuusamossa, Koutaniemi sanoo.

Elizabeth Nkere makaa sängyllään Tasarun turvakodissa Keniassa.

Elizabeth Nkere makaa sängyllään Tasarun turvakodissa Keniassa.

Koutaniemi tutustui kenialaiseen Elisabeth Nkereen, joka pakeni maasai-yhteisöstään yhdeksänvuotiaana välttääkseen ympärileikkauksen ja avioliiton 65-vuotiaan miehen kanssa. Turvakodissa Elisabeth pääsi kouluun ja kuuli silpomisen haitoista. Hän päätti palata kyläänsä ja aloittaa työn väkivaltaista perinnettä vastaan.

Nyt Elisabeth on Narokin alueella Lounais-Keniassa 22-vuotias mielipidejohtaja, joka kiertää kenialaiskyliä kertomassa naisten silpomisesta.

Meeri Koutaniemi
Meeri Koutaniemen työ sarjasta Naisten ympärileikkaus  on nimeltään Partakoneenterä, 2014 The razor blade.

Meeri Koutaniemen työ sarjasta Naisten ympärileikkaus on nimeltään Partakoneenterä, 2014 The razor blade.

Olimme Armadin kanssa todistamassa, kun Elisabeth puhui kyläläisille, ja nämä yksi kerrallaan alkoivat ymmärtää silpomisen vaikutukset. Tällainen ruohonjuuritason tapa on lakimuutosten lisäksi ainoa, jolla ympärileikkauksiin voidaan vaikuttaa, Koutaniemi sanoo.

Koutaniemi kokoaa parhaillaan kirjaa naisten silpomisista 15 maailman maassa.

Meeri Koutaniemi
Meeri Koutaniemen Elizabeth kotonaan on vuodelta 2016.

Meeri Koutaniemen Elizabeth kotonaan on vuodelta 2016.

Paluu Utøyalle

Näyttely pohjautuu syksyllä 2016 Liv-kanavalla esitettävän Pahan jälkeen -dokumenttisarjan tutkimustyöhön. Dokumentit ovat Alizadin ja Koutaniemen ohjaamia. Näyttelyssä on mukana Norjan joukkosurmista vuonna 2011 kertova lyhytelokuva Kun viha häviää.

- Palasimme Utøyan saarelle kolmen nuoren kanssa, jotka olivat mukana siellä vuonna 2011. Jokainen selvisi tragediasta omalla tavallaan. Matias halusi näyttää, ettei Brejvik voita ja palata heti saarelle. Yhdelle ei tullut mitään traumoja ja kolmas masentui ja alkoholisoitui, Alizad kertoo.

Kun viha häviää -lyhytelokuva esitetään Liv-kanavalla torstaina 6.10. kello 22. Elisabethin tarina esitetään torstaina 13.10. samaan aikaan.

Näyttelyssä on esillä tilastoja pakolaisuudesta. Suomessa otsikoihin pääsevät Koutaniemen mielestä vain ne pakolaiset, jotka ovat pyrkimässä meille. Suurin osa maailman 65 miljoonasta pakolaisesta, 41 miljoonaa, elää pakolaisina omassa kotimaassaan.

- Nämä infografiikat suhteuttavat Suomeen pyrkivien 32 000 pakolaisen määrää. He ovat hyvin pieni osa kokonaisuutta, Koutaniemi sanoo.

Meeri Koutaniemi & Arman Alizad: Pahan jälkeen Kiasmassa 7.10.2016 - 26.2.2017.

Aleksi Poutanen
Arman Alizad ja Meeri Koutaniemi ovat luoneet Kiasmaan näyttelyn, joka kertoo selviytymisestä.

Arman Alizad ja Meeri Koutaniemi ovat luoneet Kiasmaan näyttelyn, joka kertoo selviytymisestä.

Pahan jälkeen

Meeri Koutaniemi (s. 1987) on suomalainen valokuvaaja, toimittaja ja dokumentaristi. Hänen työnsä käsittelevät yhteiskunnallisia ilmiöitä ja identiteettiä. Koutaniemi on työskennellyt noin viidessäkymmenessä eri maassa.

Arman Alizad (s. 1971) on iranilais-suomalainen tuottaja. Alizad tunnetaan tv-dokumenteistaan. Alizadin ohjelmia on näytetty 135 maassa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet