Konserttiarvio: Mieskuoro Laulajat nousi uudelle tasolle

Konserttiarvio: Mieskuoro Laulajat nousi uudelle tasolle

Tamperelainen Mieskuoro Laulajat on kehittynyt huimasti kuoronjohtaja Paavo Hyökin kaudella.

Harri Hautala Aamulehti

Korvat valpastuivat heti, kun tamperelainen Mieskuoro Laulajat aloitti osuutensa perinteisessä isänmaallisessa juhlakonsertissaan Tampere-talossa.

Kuoron tulkinnassa Toivo Kuulan Nuijamiesten marssista hämmästytti moni asia: artikulaation selkeys, ilmaisun tavaton voima ja soinnin tasapainoisuus.

Koskenniemen sanoissa "voimalla kotoisen tarmon" tiivistyi kuoron ravisteleva esitys.

Eihän tätä poppoota ollut tunnistaa muutaman vuoden takaiseksi Laulajiksi! Paavo Hyökki on ehtinyt saada lähestulkoon ihmeitä aikaan pari vuotta sitten alkaneella johtajakaudellaan.

Hän oli vielä valinnut tähän konserttiin hyvin vaativan ja monipuolisen ohjelman; suomalaisen kuoromusiikin klassikoiden ja yhden kotimaisen kantaesityksen rinnalla kuultiin saksalaisen Carl Orffin Sunt lacrimae rerum. Hyökki oli hionut Orffin latinankieliseen tekstiin tekemän lamentoso-tyyppisen laulua ja puhelaulumaista ilmaisua yhdistävän teoksen hienoon kuntoon. Sointi oli kuulas ja kirkas, ja teoksen karu sodanjälkeiseen todellisuuteen ankkuroituva tunnemaailma koskettavasti välitetty.

Aivan huippua, jopa mieskuorojemme lippulaivan Ylioppilaskunnan Laulajat mieleen tuovalla tavalla, olivat myös Kuulan Virta venhettä vie ja Leevi Madetojan Valkeat kaupungit. Niissä kuoro vakuutti niin sanojen ja sävelten hienovireisellä yhteensulautumisella kuin soinnin herkillä vivahteillakin.

Kuoro todella lauloi sanan koko merkityksessä!

Sibeliuksen Rakastavassa kuoro tuli suoraan YL:n tontille, eikä yhtään hullummin pärjännytkään. Vähän hennoksi ja etäiseksi teoksen hahmotus kuitenkin jäi.

Jussi Chydeniuksen Suomenmaa Aleksis Kiven tekstiin oli konsertin uutuus. Chydenius on kirjoittanut kauniin kappaleen kansallisromanttisessa hengessä, mutta enemmän särmää ja yllättävyyttä jäi kaipaamaan.

Konsertissa kuultiin myös Pirkanmaan musiikkiopiston soitinyhtyeitä sekä Laulajien veteraaneja Konkeloita.

Kansainvälisyyden ja avarakatseisuuden merkitystä korostaneen juhlapuheen piti saksalais-suomalainen kirjailija ja toimittaja Roman Schatz.

Mieskuoro Laulajat, joht. Paavo Hyökki.

HHHH Tampere-talon Iso sali 5.12.


Kommentit (1)

  • Anne

    Mielestäni konsertti oli ihana ja Chydeniuksen Suomenmaa sen kohokohta!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio