Konsertti: Jouni Kaipaisen viimeinen sinfonia uskoo rakkauden voimaan

ILKKA LAITINEN
Konsertti: Jouni Kaipaisen viimeinen sinfonia uskoo rakkauden voimaan

Neljäs sinfonia Commedia jäi Jouni Kaipaisen viimeiseksi isoksi sävellykseksi.

Harri HautalaAamulehti

Jouni Kaipaisen valtavan kuorosinfonian lopulla tapahtuu koskettava käänne: Danten muinainen italiankielinen teksti väistyy suomen kielen tieltä kuin pilvet auringonvalon edestä.

Samalla historiallinen etäisyys vaihtuu nykyajaksi ja säveltäjän suoraksi kommunikoinniksi yleisönsä kanssa.

Sinfonian onnistumisen ja puhuttelevuuden saattoi aistia yleisön kiitollisesta vastaanotosta Tampere-talossa. Harvoin saa nykymusiikki osakseen tällaista suosiota.

Kaipaisen neljännen sinfonian mahtava esityskoneisto ja mitta tuovat hakematta mieleen Sibeliuksen Kullervo -sinfonian.

Siinä missä Kullervo oli Sibeliuksen uran huumaava alkuräjähdys, Danten Jumalaiseen näytelmään pohjautuva Commedia -sinfonia taas oli toissa vuonna kuolleen Kaipaisen elämäntyön synteesi ja päätössointu.

Mutta vain jälkiviisaasta näkökulmasta; Commediaa, jonka lopullinen versio nyt kantaesitettiin, voi yhtä lailla pitää isona askeleena säveltäjän luovan ilmaisun jatkuvassa muuntumisessa.

Kuuliaana modernistina uransa aloittanut Kaipainen pehmensi sanomisen tapaansa koko ajan korvaystävällisempään suuntaan.

Tässä neljännessä sinfoniassaan hän sitten karisti viimeisetkin modernistisen kieliopin kahleet ja kirjoitti uransa vapautuneimman, kauneimman ja romanttisimman teoksensa.

Sitä voi kutsua sinfoniaksi, mutta yhtä lailla se on kantaatti, oratorio tai jopa ooppera.

Oopperamainen duetto

Runollinen, dramaattinen ja uskonnollinen teksti tekee Commediasta puolitoista tuntia kestävän näköalapaikan länsimaisen kulttuurin pitkään historiaan.

Maallinen ja hengellinen elävät rinnakkain, mutta käyvät myös kamppailua ihmisen sielusta.

Sinfonian edetessä uskonnollisen tunteet tulevat yhä enemmän pintaan, koskettavimmin kuudennen osan Ave Mariassa, jota herkempää musiikkia ei Suomessa ole kuorolle ja orkesterille ikinä sävelletty.

Finaalin viimeisen sanan saa kuitenkin Danten ja Beatricen rakkausduetto, jossa musiikki muuntuu requiemin sävyistä italialaistyyliseksi oopperaksi. Löytyykö paratiisi sittenkin lähempää kuin uskommekaan?

Kiitos Sibeliukselle

Kaipainen muistaa sinfoniassaan tärkeimpiä esikuviaan. Sibeliusta hän kiittää siteeraamalla Italian matkan vaikutteista syntynyttä toista sinfoniaa. Hieman väljemmin viittein hän kumartaa myös Ravelin, Mahlerin ja Wagnerin suuntaan.

Hannu Lintu johti joukkoja suvereenilla näkemyksellä ja selkeydellä. Filharmonia toteutti laadukkaasti teoksen kamarimusiikillisen läpikuultavan orkesteriosuuden, ja Polyteknikkojen kuoro lauloi ilmiömäisen puhtaasti ja moni-ilmeisesti.

Sopraano Pauliina Linnosaaren äänessä ilmentyi ihastuttavasti Beatricen ylimaallinen henki. Jaakko Kortekangas taas oli oivallinen Dante aina kun sai äänensä kantamaan tarpeeksi voimakkaasti.

Tampere Filharmonia. Kapellimestari: Hannu Lintu. Solistit: Pauliina Linnosaari, sopraano, Jaakko Kortekangas, baritoni, Polyteknikkojen kuoro.

HHHH Tampere-talo 3.3.


Kommentit (1)

  • Melkein kaimasi

    Kaipainen oli aidosti menetys, eikä vähiten siksi, että hän oli myös ihana ihminen. Sen, mitä ehdin häntä tavata, hän oli hyvin aito ja muita arvostava. Uutisen kuullessa itkin. Hän teki niin suuren vaikutuksen – koska ei kuulunut niihin, jotka sitä yrittää. Olisin toivonut hänen elävän hyvin vanhaksi, säveltävän vielä paljon. Olisin halunnut kuulla häntä vielä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio