Elokuvat

Kolme muskettisoturia ja leidi matkustavat erämaahan Rax Rinnekankaan kirjallisessa road-esseessä, joka romantisoi sanataiteen

Elokuva-arvio: Maailman viimeinen kirjakauppa näyttää dokumentilta, mutta se on kaunomaalailevaan sanojen mystiikkaan panostava essee.

Kolme muskettisoturia ja leidi matkustavat erämaahan Rax Rinnekankaan kirjallisessa road-esseessä, joka romantisoi sanataiteen

Kolme muskettisoturia ja nainen etsivät kirjallisen elämän tarkoitusta erämaasta. Nelikkoa kuljettaa itse Homeros.

Kari Salminen

Rax Rinnekankaan elokuvaesseessä on teesi: viihdeteollisuus uhkaa laatukirjallisuutta. Neljä ihmistä neljästä eri kulttuurista katoaa erämaahan, kauas teollisuuden ja kaupunkien termiiteistä, pohtimaan kirjallisuutta, sen katoa ja sen mahdollisuuksia.

He ovat näyttelijä ja kirjailija Hannu-Pekka Björkman, kääntäjä Kaisa Kukkola, taidemaalari Nacho Angulo ja näyttelijä Boris Koneczny. Kovin ovat samanlaisia.

Kulttuurivariaation sijasta esiin nousee kulttuurieliitin sivistyksellinen univormu, joka päällä voi töniä hyödyn maailman eksyneitä kansalaisia. Ilmeisesti laatukirjallisuutta ei uhkaa huono kirjallisuus vaan viihde, Hollywood ja raha.

Käsikirjoitettua alusta loppuun

Läpilaulettua musikaalia muodoltaan muistuttava epädokumentti pudottelee nimiä kuin ylimmän tiedon puu hedelmiään: Artaud, Nietzsche, Fellini, Bergman, Waltari, Calvino, Novalis, Cervantes, Conrad, Beckett, Cocteau, Hölderlin, Mailer, Roth, Bellow, Capote, Auster, Dostojevski, Rimbaud, Moravia, de Beuvoir, Frisch, Goethe, Ibsen, Müller...

Nimet ovat maagisia leluja. Niiden pitäisi avautua maailmoihin mutta ne kääntyvätkin itseensä, loistavat kuin jalokivet, joiden arvoon pitää vain uskoa. Päähenkilöt pönöttävät asetelmissa taustanaan päivävarjon alla lepäävät joutilaat.

Käsikirjoittua tämä on alusta loppuun. Ja hyvin konservatiivista. Rinnekangas haluaa säilyttää sen, mikä ei tunnu säilyvän.

Näyttää dokumentilta

Nelikkoa katsotaan sankarimyyttien kautta. Lady d'Artagnan ja kolme muskettisoturia ovat menossa kohti tuntematonta. Auton rekisterikilvessä lukee: Homeros. Mutta ollaanko nyt sodassa (Ilias) vaiko eksyksissä (Odysseia)?

Valitus tuottaa sävellajin. Viihde tuottaa narkoosia. Kulutus on idiotismia. Maailma on muuttunut absurdiksi. Teollinen maailma johtaa katastrofiin. Markkinatalous tuhoaa arvot. Syytettynä on vanha epäilty, "länsimainen ihminen”. Ilmeisesti puhujat eivät kuulu tähän kategoriaan.

Maailman viimeinen kirjakauppa näyttää dokumentilta, mutta se on kaunomaalailevaan sanojen mystiikkaan panostava essee, jossa asetutaan aikojen, tapojen ja kulttuurin yläpuolelle. Sumeiden metaforien tulva tukkii korvat kuin vaikku.

Maailman viimeinen kirjakauppa

★…Ohjaus: Rax Rinnekangas.…Pääosissa: Hannu-Pekka Björkman, Kaisa Kukkola, Nacho Angulo, Boris Koneczky.…Kesto: 1h 30min.…Ikäraja: S.…Ensi-ilta: Niagara la 16.40, ti 11.45. Cine Atlas to–pe 19.20.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio