Anne Välinoro Aamulehti

Helsingin Kaupunginteatterin uutuusnäytelmä Taju kertoo Tyko Sallisen (1879-1955) kirjailijatyttären Tajun (1912-1966) viimeisen teoksen Isä ja minä (1957) synnystä. Tytär päättää kertoa totuuden isästään, mutta kirjoittaakin itselleen uuden lapsuuden, sadun onnellisesta perheestä.

Tyko Sallinen oli Suomen 1900-luvun alun taiteen murroskauden näkyvimpiä ja määräävimpiä hahmoja. Sallinen oli suomalaisten ekspressionistien henkinen johtaja, ja hänen ympärilleen syntyi Marraskuun ryhmä vuonna 1916.

Sallisen taide ja persoona herättivät kohua. Häntä pidettiin maalaustaiteen perinteiden murskaajana ja maalaustapaa jopa brutaalina.

Sallisen ensimmäinen vaimo Helmi Vartiainen istui mallina monissa hänen maalauksissaan esiintyvälle "Mirrille". Heille syntyi kaksi tytärtä, Eva ja Taju Sallinen. Avioliitto kesti vuoteen 1916. Sallinen lähetti ilman vaimonsa suostumusta Evan alle kaksivuotiaana sisarensa luo Tanskaan.

Avioeron jälkeen hän erotti myös nuoremman tyttären äidistä, vaikka huoltajuus oli annettu äidille. Sallinen levitti käsitystä, että Helmi Vartiainen olisi ollut kyvytön äidiksi.

Elämää Krapulassa

Sallinen muutti tyttärensä kanssa asumaan talvella 1915 rakennettuun "Krapula"-nimiseen taiteilijataloon Hyvinkäälle, mutta tytär vietti suuren osan lapsuudestaan sukulaisten ja tuttavien hoivissa isän ryypätessä, tehdessä maalaustyötään ja matkustellessa.

Tampereen taidemuseo
Tyko Sallisen Omakuva Krapulassa vuodelta 1914.

Tyko Sallisen Omakuva Krapulassa vuodelta 1914.

"Krapula"-ateljeen vieressä oli samana vuonna valmistunut taiteilija Jalmari Ruokokosken ateljeetalo "Humala".

Liisa Urpelaisen kirjoittama ja Laura Jäntin ohjaama Taju saa ensi-iltansa Pengerkadun näyttämöllä 10. marraskuuta.

Kirjailijanimellä Irja Salla tunnettua Taju Sallista esittää näytelmässä Ursula Salo ja taiteilijaisää Santeri Kinnunen. Kun isä kuolee, mielenterveysongelmiin ajautunut Taju uskoo vapautuvansa lapsuuden ahdistuksesta kertomalla viimeinkin totuuden isästä. Siitä, miten tämä kohteli äitiä ja lapsia.

Muistojen matkassa kuljetaan Tajun lapsuudesta, vuosisadan alun taiteilijaympyröistä stipendiaattimatkalle sekasortoiseen, sodan runtelemaan natsi-Saksaan. Näytelmän muissa rooleissa nähdään Iida Kuningas, Rauno Ahonen ja Antti Lang.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet