Musiikki

Kitaristilegenda Steve Vai ylistää suomalaisia muusikoita: "Pirun kovia kitaristeja, kiinnostavaa musiikkia ja hienoja oivalluksia"

Steve Vai nähdään keikalla Suomessa uudelleen jo elokuussa.

Larry DiMarzio
Kitaristilegenda Steve Vai ylistää suomalaisia muusikoita: "Pirun kovia kitaristeja, kiinnostavaa musiikkia ja hienoja oivalluksia"

Steve Vai tulee esiintymään Helsingin Juhlaviikoille ensi kesänä.

Petri SilasEspoo

Modernin rocksähkökitaran ystäville tarjoiltiin tällä viikolla harvinaista herkkua, kun monessa liemessä keitetty kalifornialainen Steve Vai piipahti Suomessa. Kyseessä ei ollut tavallinen keikka, vaan myös soittamisen tekniikoita tarinoinnin kautta avaava ”masterclass” alan terävimmältä huipulta.

Soitinklinikan laajennettu versio oli kerännyt ”kisällejä” paikalle Espooseen täyden tuvan. Maailmanhuippuja Suomeen sekä konsertoimaan että puhumaan tuovan Musiikkisadon tapahtuma oli myyty hyvissä ajoin ennalta loppuun.

Vai otti lavan haltuun kihelmöivällä soitollaan, jonka taustat hän pyöritti läppäriltään, ja jutuillaan, jotka kertoivat Frank Zappan kaltaisista työkumppaneista, sävellystyöstä ja omasta henkistymisen polusta.

Yhtä lailla Jimi Hendrixin ja Jimmy Pagen kuin Jiddu Krishnamurtin ja Helena Blavatskynkin oppeja elämänsä rakennuspalikoina käyttänyt kitaristisäveltäjä tunnetaan esoteerisistä mietteistään. Tätä new age -henkistä evankeliumia kuultiin Espoossakin For the Love of Godin kaltaisten hittien höysteenä.

Kesällä Suomeen

Illan suurin uutinen yleisölle oli Vain ilmoitus Helsingin Juhlaviikkojen vierailusta. Hän saapuu 20. elokuuta Suomeen soittamaan omista teoksistaan koostuvan täysmittaisen konsertin, josta taisi itse asiassa puhua Sellosalissa vähän sivu suunsa.

Aiemmin päivällä haastattelussa Vai ehti kuitenkin vahvistaa tiedustelutiedon tapahtumasta.

–Hankkeen takana on kapellimestari Jukka Iisakkila, jonka kanssa olen tehnyt aiemminkin yhteistyötä, kitaristi paljasti.

–Hän tulee johtamaan illan, jonka aikana kuullaan Tapiola Sinfoniettaa, nimenomaan tätä konserttia varten paikallisista voimista koottavaa rockbändiä ja minua.

Lämpimiä sanoja

Suomessa monesti sekä sooloartistina että esimerkiksi David Lee Rothin yhtyeen jäsenenä esiintynyt Vai puhui maamme musiikkikulttuurista haastattelussa muutenkin lämpimään sävyyn.

–Suomesta nousee paitsi Children Of Bodomin Alexi Laihon kaltaisia pirun kovia kitaristeja, jatkuvasti myös kiinnostavaa musiikkia ja hienoja oivalluksia. Magnus Lindbergin tietokoneavusteinen tapa säveltää kiehtoo mieltäni, ja rumpali Heikki Malmberg avasi juuri silmäni katsomaan kaikille muusikoille tuttua apuvälinettä uudesta, erittäin kekseliäästä näkökulmasta.

Innovaatiostaan ylpeä tamperelaismuusikko on otettu Vain kehuista.

–Omista tarpeista syntynyt metronomi-appini julkaistaan piakkoin, ja oli palkitsevaa saada sen käytettävyydestä ja ominaisuuksista palautetta yhdeltä suurista sankareistani, Malmberg kiittää.

Steve Vai

57-vuotias yhdysvaltalainen kitaristi.

Soittanut muun muassa Frank Zappan ja David Lee Rothin yhtyeissä ja Whitesnakessa.

Piti maanantaina mestarikurssin kitaristeille Espoossa.


Kommentit (1)

  • Kitaristi

    Oli mahtava tilaisuus, herra Vailla on todella intohimoinen suhtautuminen elämään ja mies on selvästi aidosti innoissaan musiikista edelleen. Tuntuu että tuosta noin 2,5-tuntiseksi venyneestä tilaisuudesta jäi paljon enemmän käteen, kuin vain musiikillista oppia.
    Steve jaksoi myös naureskella, kun yksi yleisöstä oli tullut paikalle vahvasti päihtyneenä ja ilmeisesti kuvitteli tilaisuuden olevan keikka. Monella ”maestrolla” olisi voinut hermo pettää moisen edessä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio