Pirkanmaa

Kirjailijat kertovat, miksi Tampere on hyvä paikka rikoksille

JUKKA VUOKOLA
Kirjailijat kertovat, miksi Tampere on hyvä paikka rikoksille

Kirjoituskilpailun voittaja Jukka Valli kertoi voiton olleen iloinen yllätys.

Fanni KangasvieriAamulehti

Illan hämärtämä työläiskortteli ja musta Tammerkoski. Nämä ja monet muut tamperelaiset kohteet tarjoavat rikoskirjallisuudelle jännittäviä juonikuvioita ja hyytäviä murhamysteereitä. Kirjallisuusosuuskunta CrimeTime, Tampereen kaupunki ja Solo Sokos Hotel järjestivät kirjoituskilpailun, jonka voittajan Jukka Vallin novelli alkaa kissanmaalaisten koulupoikien mystisellä kuolemalla. Murha jää selvittämättä, kunnes pihapiirin nuoripari heittää henkensä.

Vallin Neiti Vaahtera pääsi voiton johdosta novellikokoelmaan Rikospaikka Tampere, jonka kaikki tarinat liittyvät vahvasti tamperelaisuuteen. Kirja koostuu tunnettujen dekkarikirjailijoiden rikostarinoista: Mukana ovat muun muassa Seppo Jokinen, Tapani Bagge ja JP Koskinen.

Vallin mukaan Tampereesta on helppo kirjoittaa, koska hän tuntee kaupungin ympäristön hyvin. Suuressa kaupungissa on myös enemmän rikollisuutta, joten tarinan käsittelemille mysteereille löytyy enemmän realistista pohjaa.

- Uskottavuutta tarinalle olisi pienellä paikkakunnalla hankalampi löytää, Valli toteaa.

Tiedon voitostaan Valli sai viime tammikuussa sähköpostin välityksellä. Ilouutiset hän kertoi perheelleen vasta pari päivää sitten, koska kilpailun voittajan täytyi pysyä salassa.

- Ajatus hautui päässäni kauan, kunnes aloin lopulta hahmotella tarinaa. Tekstistäni tuli kuitenkin aina liian pitkä.

Valli selasi tietokoneensa tiedostoja ja löysi oman vanhan novellinsa. Tarina ei sijoittunut vielä mihinkään, joten mies loi sille miljöön.

- Minussa on vähän perfektionistin vikaa, ja haluaisin muokata tekstiäni loputtomiin. Nyt olen iloinen, että lähetin novellini kilpailuun.

Valli on toiminut historian ja äidinkielen opettajana 20 vuotta. Kirjailijan ura houkuttaisi, jos sillä voisi elättää itsensä.

Novellikokoelmassa julkaistu kirjailija Seppo Jokisen Pahan miehen paluu on kertomus miehestä, joka pakenee rikoksiaan kahdeksi vuosikymmeneksi.

- Tarinani päähenkilö palaa lopulta Tampereelle sovittamaan rikoksiaan. Juoneen kuuluu myös mustasukkaisuutta ja kostoa.

Jokinen kirjoittaa paljon Hervannasta sen pahamaineisen maineen vuoksi. Hänen mukaansa huhupuheet ovat perättömiä, kun vertaa alueen asukasmäärää siellä tapahtuviin rikoksiin.

- Haluan kehua Hervantaa aina tilaisuuden tullen. Välitän omia mielipiteitäni hahmoni Komisario Koskisen suulla.

Jokinen uskoo, että Tampere tarjoaa rikoskirjallisuudelle loistavat kulissit sen tunnettavuuden vuoksi.


Kommentit (1)

  • someone1

    kirja joku tilaustyö jollekkin tornihotelli romulle….ois kiinnostanut ostaa hyllyyn mut todennäköisesti ei saa ostettua

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio