Kirjat

Kirja-arvio: Tiina Lifländerin romaani on ylistys ymmärrykselle, anteeksiannolle ja toivolle

Atena
Kirja-arvio: Tiina Lifländerin romaani on ylistys ymmärrykselle, anteeksiannolle ja toivolle

Tiina Lifländer (s. 1976), on Imatralta lähtöisin oleva helsinkiläinen kirjailija. Kolme syytä elää on hänen esikoisteoksensa.

Marjaana Roponen

Eletään 1950-luvun loppua. Helmi on konttorinjohtajan vaimo, jolle aviomies on syy elää. Sama syy elämiseen säilyy 2000-luvulle asti, mutta väliin mahtuu monta pohdintaa elämisen merkityksistä − etenkin aviomies Laurin Kerttu-sihteerin takia. Helmin pelastus on kyyhkynharmaa Volvo ja yksinäiset autoajelut hiekkateillä peltojen keskellä.

Tiina Lifländer on kirjoittanut kiinnostavan romaanin ikiaikaisesta asetelmasta. Kirjailija kurottaa naisten ajatuksiin, sekä vaimon että rakastajattaren: nuorena tunteet ovat kuohuvia, suuria ja ailahtelevia, ikä sen sijaan tuo kaivattua perspektiiviä ja asiat saavat väriä mustavalkoisen rinnalle. Nuoruuden kuvauksissa Helmi ja Kerttu ovat toistensa kaltaisia, mutta 2000-luvulla naisiin on kasvanut kerroksia, jotka erottavat.

Tarina kolmiodraamasta kulkee, mutta hiukan turhan viivytellen ja toistaen ja ajoittain kliseisin yksityiskohdin. Helmin minäkerronnan rinnalla kuullaan Kertun ääntä ulkopuolisen kertojan läpi valaistuna.

2000-luvun osuudessa mukana on myös Helmin ja Laurin alakerran naapuri Tomi. Tällä kivasti sekä tavallisella että ravistellulla yksinhuoltajahahmolla on kytkös Helmiin sukulaistyttö Nooran kautta.

Sivuhenkilöillä on kiistaton paikka tarinassa, mutta kokonaisuus kyllä kärsii, kun Tomi saa kokonaisia omaäänisiä lukuja Kiia-tyttärestä ja vainoavasta anopista jutusteluun.

Lifländerin vahvuuksia kertojana ovat komea ja soljuva kirjoittamisen tapa sekä kyky eläytyä monenlaisten henkilöiden maailmoihin. Teoksen loppua kohden kokonaisuus kirkastuu ja suuren draaman puute löytää merkityksensä: ihmisen mielessä niin usein pieni saa isoja painotuksia.

Romaanin kokonaisuutta hallitsee mukava hiljainen tunnelma; lukiessani makoilin ikääntyvän Helmin kuplassa, hiljaa. Esikoiskirjailijalla on myös ilahduttavasti sanottavaa: Kolme syytä elää on ylistys ymmärrykselle, anteeksiannolle ja toivolle, jollekin suuremmalle yksilön oikeuksien ja vastuiden takana.

Tiina Lifländer: Kolme syytä elää

HHH 344 sivua. Atena, 2016.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio