Kirjat

Kirja-arvio: Siri Hustvedtin esseekokoelma tarjoaa kepeän syvällistä kesälukemista

Mirva Kakko
Kirja-arvio: Siri Hustvedtin esseekokoelma tarjoaa kepeän syvällistä kesälukemista

Siri Hustvedt hurmasi maailman New Yorkin taidemaailmaan sijoittuvalla romaanillaan Kaikki mitä rakastin (suomeksi 2007).

Kaisa Järvelä

Jos kaipaa kesälukemiseksi syvällistä, mutta helppolukuista pohdintaa maailmasta, taiteesta ja ihmisestä, Siri Hustvedtin esseekokoelma Elää, ajatella, katsoa on oivallinen valinta.

Norjalaistaustainen amerikkalaiskirjailija on koonnut yksiin kansiin yli kolmekymmentä esseetään. Elää-, Ajatella- ja Katsoa- otsikoiden alle mahtuu mitä erilaisimpia aiheita halusta moraaliin, leikkiin, Skandinaviaan, havaitsemiseen ja kirjailijalle itselleen tärkeisiin taiteilijoihin.

Hajanaisia aiheita yhdistää hyvässä ja pahassa tapa, jolla kirjailija itse maailmaa lähestyy ja havainnoi. Kun katsetta laajentaa tarpeeksi, esseiden aiheetkin saa sidottua yhteen. Hustvedt toteaa kaikkien tekstien pohtivan pohjimmiltaan sitä, mitä on olla ihminen.

Hustvedt on kirjoittanut kokoelman esseet kuuden vuoden aikana, ja ne on julkaistu alun perin hyvin erilaisilla foorumeilla. Osa on suunnattu sanoma- ja aikakauslehtiä lukevalle suurelle yleisölle ja osa erikoisalojen lehtien tai jopa vertaisarvioitujen tieteellisten julkaisuiden erikoistuneemmalle lukijakunnalle.

Esseiden ymmärtämiseksi tarvitse tuntea syvällisesti tieteenaloja, jotka Hustvedtin ajattelun taustalla vaikuttavat. Tästä voi ehkä kiittää Hustvedtin omaa taustaa eri tieteiden välillä villisti liikkuneena matkailijana.

Hustvedt kuitenkin pitäytyy melko tiiviisti muutaman, itseään kiehtovan oppialan kehyksissä. Taidehistorian, kirjallisuudentutkimuksen ja filosofian lisäksi hän viittaa ahkerasti lähinnä psykoanalyysiin ja neurotieteisiin. Esimerkiksi Sigmund Freud, englantilainen psykoanalyytikko Donald Winnicott, filosofi Edmund Husserl ja kulttuurihistoriallisen psykologian teorian kehittäjiin kuuluva valkovenäläinen psykologi Lev Vygotski vilahtelevat teksteissä ahkerasti.

Lukemista keventää se, että teksteissä on mukana paljon myös kirjailijan omaa kokemusta. Hustvedt on esseissä läsnä kirjailijana, kirjallisuuden tohtorina ja kuvataiteen asiantuntijana, mutta myös yksityisenä persoonana henkilökohtaisine ajatuksineen, kokemuksineen ja poliittisine näkemyksineen.

Hän kirjoittaa avoimesti esimerkiksi vaikeasta migreenistänsä ja sen mukana tulleista lieveilmiöistä. Lukija pääsee jakamaan myös kirjailijan lapsuusmuistoja, ajatuksia isän kuolemasta ja äidin antaman viisaan elämänohjeen: Älä tee mitään, mitä et todella halua tehdä.

Kokoelman suurin ongelma on se, että esseitä ei ole alun perin tarkoitettu kokonaisuudeksi. Kirjailija pyörittelee ja varioi eri teksteissä pitkälti samoja ajatuksia, mikä korostuu, jos ne yrittää lukea yhteen putkeen. Parhaimmillaan nämä esseet ovatkin varmasti yksi kerrallaan, pitkin kesää pohdiskeltuina.

Siri Hustvedt: Elää, ajatella, katsoa

HHH Otava 2016, 462 sivua. Suomentanut Kaija Sivenius.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio