Kirjat

Kirja-arvio: Patti Smithin uusi suomennos on maagisen runollinen lapsuusmuistelma

JEAN-CHRISTOPHE BOTT/EPA
Kirja-arvio: Patti Smithin uusi suomennos on maagisen runollinen lapsuusmuistelma

Patti Smithin uusin suomennos on neljän tähden arvoinen.

Jantso Jokelin

Patti Smith on aina nojannut vahvasti menneeseen uudistaessaan rockin ja runouden kuvastoja. Kuolleiden kirjailijoiden parissa vietetty nuoruus on vaikuttanut vahvasti siihen, että hänen rockrunoutensa on kuulostanut yhtä aikaa kumoukselliselta ja kuitenkin ikuiselta.

Palkittu muistelmateos Ihan kakaroita kartoitti yksityiskohtaisen rehellisesti sitä, mistä Smith on taiteellisesti kotoisin. Nyt suomennettu lapsuusmuistelo Uneksuntaa on niin sisällöltään kuin tyyliltäänkin maagisempi.

Erityisesti Smithin pitkäaikaisen esikuvan Arthur Rimbaudin vaikutus näkyy kirjassa. Mieleen tulee useammankin kerran ranskalaisrunoilijan Illuminaatioita, jonka proosarunoissa satumainen ja luonnonläheinen lyövät kättä humalaisen runokapinan kanssa.

Smith kuvaa lapsuutta myyttisen näkemisen kautta, eräänlaisena uskonnollisena tapahtumana. Yölliset visiot villankerääjien täyttämistä pelloista ovat kuin jostakin Hayao Miyazakin animaatiosta. Smith onnistuu väistämään tyhjän mystifioinnin ja piirtämään yläpilviä hipovista aineksista tarkan runokuvien sikermän.

Huomaan puhuvani Patti Smithin runoudesta, vaikka kirja on ennemminkin proosamuotoista muistelmaa. Rajaa on kuitenkin hämärretty tietoisesti. Lajityyppien välissä lasketteleva kerronta saattelee lukijan kohti unennäön himertävää horisonttia.

Suomennoksen aistii runoilijan tekemäksi. Pääsääntöisesti teksti virtaa vaivattomasti, joskin käännös saa hetkittäin pohtimaan, olisiko runsaat lauseenvastikkeet voitu kiertää. Erikoista on myös rubiinien ( rubies ) kääntäminen "rupeiksi".

Kirjan kohokohtiin kuuluu lause, joka kuvaa rocktähden vanhenemista haikeasti:

"He valuivat kaduille heiluttaen tulevaisuuden lippuja. Minulla oli tunne, että tunsin heidät, mutta vaistosin myös, etteivät he tunne minua – pelkkää tunkeilijaa joka kummitteli pölyisen lasin läpi todellisuudesta jossa transistori sanelee ylevän."

Kirjat

Patti Smith: Uneksuntaa.

HHHH Suomentanut J.K. Ihalainen. 80 sivua. Palladium Kirjat 2016.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio