Kirjat

Kirja-arvio: Heidi Mäkisen romaani on hellä kuvaus rakkauden kumman vaikeasta saavutettavuudesta

Karisto
Kirja-arvio: Heidi Mäkisen romaani on hellä kuvaus rakkauden kumman vaikeasta saavutettavuudesta

Ei saa mennä saunaiholla on Heidi Mäkisen esikoisromaani, rehellisen arkinen kuvaus turvalliseen elämään kasvatetuista naisista.

Heidi Mäkinen on kirjoittanut hurmaavan romaanin turvallisiin valintoihin kasvatetuista naisista. Kirjan pintataso on arkinen ja pullantuoksuinen, pehmeä vaikkei kevyt. Tarinalla on ihailtavan selkeä kaari, ja Mäkinen kasvattaa henkilöitään sen matkassa komeasti.

Kuusikymppinen Eeva kuuluu niihin naisiin, jotka kasvatettiin elämään miehensä kautta. Sydänkohtaukseen kuollut Tapani on ollut Eevan elämäntyö: Vaikka Eeva inhosi nahkasohvia ja isoa taloa taajamassa, siellä asuttiin, koska Tapani halusi. Vaikka Eeva olisi halunnut opiskella, jotenkin sitä ei vain tullut opiskeltua, kun Tapani ei halunnut. Eeva laittoi ruoat, piti vaatteet puhtaina ja pakkasi matkalaukut.

Aviomiehen kuoltua Eeva hankkii asunnon keskustasta, jotta kuoroharjoituksiin ja konsertteihin on lyhyt matka. Elämä on vihdoin mieleistä, vaikka Eeva vielä pitkään jaottelee asiat niihin, joita Tapani arvosti ja niihin joita tämä piti turhina.

Vanhainkodissa työskentelevä 35-vuotias Sini keräilee hääpukuja ja inhoaa sinkkuna elämistä. Haave miehestä ja lapsista ei ole liioiteltu, mutta treffiseuraksi löytyy vain avioliittojensa raunioilla kiikkuvia luusereita. Facebookiin Sini päivittää elämäänsä hiukan muunneltuna, sillä arjesta, yksinäisyydestä ja epäonnistuneista treffeistä ei tehdä päivityksiä; yksinolosta kirjoitetaan korkeintaan silloin, kun sitä edeltää viikonloppu huipputyyppien seurassa.

Eevan huikentelevainen Kyllikki-kissa tekee osuvan särön Mäkisen realismiin. Kyllikki kirjoittaa muistelmateosta "Rotukissan kuuma elämä", nautiskelee kuohuvaa, raapii Eevan vastaverhoillut nojatuolit, oksentaa karvapalloja matolle ja tietysti kommentoi maailman menoa. Tämä kissamaailman ikioma mielensäpahoittaja auttaa tarinan kuljetuksessa ja nostaa kissat pöydälle: "Ne suutelivat. Hyi. Vanhat ihmiset. Rakkaus kuuluu nuorille ja terveille."

Ei saa mennä ulos saunaiholla kertoo hellän rehellisesti arjen ankaruudesta ja ihanuudesta sekä rakkauden kummallisen vaikeasta saavutettavuudesta − silloinkin kun on jo jaettu sänky ja kylpyhuone. Onnea on kohdata Eevan tai Sinin kaltainen ystävä, jolle voi paljastaa oman haavoittuvuutensa.

Marjaana Roponen

Heidi Mäkinen: Ei saa mennä ulos saunaiholla

HHHH 242 sivua. Karisto, 2016


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet