Kirjat

Kirja-arvio: Eksistentiaalisesta Korpisoturi-romaanista saa bonuksena ohjeet härkäpavun viljelyyn

Kirja-arvio: Eksistentiaalisesta Korpisoturi-romaanista saa bonuksena ohjeet härkäpavun viljelyyn

Korpisoturi on Laura Gustafssonin (s. 1983) kolmas romaani. Esikoisteos Huorasatu (2011) oli Finlandia-ehdokkaana, toinen romaani Anomalia (2013) on hiljattain ilmestynyt ranskaksi.

Markus Määttänen

Elämme yksinäisyyden aikaa. Itsekkyys, sinkkuus, hedonismi, dieettiin tai elämäntapaan fanaattisesti ripustautuminen on kaikki yksinäisyyden kulttuuria. Ihminen kenties kokee tukeutuvansa johonkin kaltaistensa heimoon, mutta yksin hän silti on.

Fiktio avaa yksinäisyyttä todemmin kuin tosikertomukset. Tästä todisteena kannattaa lukea Laura Gustafssonin tyylikkään eksistentiaalinen romaani Korpisoturi. Gustafssonin kirjassa nuori kaupunkilaismies sijoittaa perintörahansa autiotilaan jossain kaukana korpi-Suomessa. Nuori mies, Ahma, on survivalisti ja nihilisti, joka päättää elää itsekseen ja etenkin selibaatissa, irtautua rahataloudesta ja ihmiskunnasta kokonaan.

Ahma kyntää ja kylvää rappiotilansa peltopalstaa, istuttaa ja hifistelee härkäpapujaan, lanttujaan ja spelttejään ja nokkosen hivenainerikkautta. Amerikkalaisen survivalismin tyylin mukaisesti hän on myös raskaasti aseistettu. Miehellä on 9-milliset CZ- ja Glock 17 -pistoolit, metsästyskivääri ja kruununjalokivenä hän on saanut haltuunsa Suomen armeijan RK-62-rynnäkkökiväärin.

Gustafsson ei epäröi kirjoittaa Korpisoturia maukkaasti spekulatiivisen fiktion puolelle. Romaanissa Suomen yhteiskunta todella romahtaa, kun hallitus päättää yksipuolisesti sulkea rajat pakolaistulvalta ja Suomi joutuu kauppasaartoon. Kohta myös valtakunnan sähköverkko kaatuu, eikä enää pystyyn nouse. Venäjä kieltää osallistuneensa sabotaasiin.

Kaikki Ahman juoksuhautuojen kaivelu, linnottautuminen ja selviytyjäpuuhastelu ovat silti pelkkää yksinäisyyden peittämistä, väistämistä, kiertämistä. Ahman itsekeskeiset suunnitelmat murenevat heti, kun hänen tilalleen tunkee Pamsu, pikkukaupungin marketin kassa, joka räävittömällä suorapuheisuudella ja ruumiillisuudella sekoittaa Ahman keskittyneen maailmanlopun odotuksen.

Vähän syvemmin Ahma alkaa tuntea lähimailla hevostilaansa hoitavaa, linnakundille raskaana olevaa Linneaa kohtaan. Ahma yhtä aikaa inhoaa ja himoaa Pamsua ja Linneaa, mutta pitää itsensä kurissa. Hänhän on päättänyt elää selibaatissa. Survivalistina hän jää silti pelkäksi teoreetikoksi suoran toiminnan naisiin verrattuna.

Gustafsson ajattelee kirkkaasti ja syvästi Ahman hahmossa. Hän kirjoittaa ihon alle tunkevan kuvan modernista miehestä, joka tieten tahtoen yrittää sulkeutua ja vieraantua omaan yksinäisyyden kuplaansa, mutta ei onnistu tässäkään.

Onneksi Gustafsson todistaa tyylikkään hillitysti, miten romantisoituja ajatuksia yksinäisyys ja omavaraisuus ovat. "Omavaraisuus on paljolti käteen vetämistä", kirjailija tiivistää.

Bonuksena Korpisoturista saa hyvät ohjeet äärimmäisen herkullisen härkäpavun viljelyyn.

Kirjat

Laura Gustafsson: Korpisoturi

HHHH 257 sivua. Into Kustannus, 2016.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio