Kimmo Kaivannon taideteos kunnostettiin: Alkaa Helsingistä ja päättyy Tampereelle

Kimmo Kaivannon tilataideteos Sininen suora on kunnostettu osana Tampere-talon uudistusta. Teos alkaa Helsingin rautatieasemalta ja jatkuu Tampere-taloon saakka. Kaivannon näyttely on juuri auennut Sara Hildénin taidemuseossa.

Sara Vertanen
Kimmo Kaivannon taideteos kunnostettiin: Alkaa Helsingistä ja päättyy Tampereelle

Teokseen kuuluvissa lattialaatoissa on uria, joihin taiteilija Kimmo Kaivanto suunnitteli ulkokengistä kulkeutuvan hiekan jäävän.

Iida NieminenAamulehti

Kuvataiteilija Kimmo Kaivanto teki tilataideteoksen Sininen suora vuonna 1990 Tampereen kaupungin tilaamana. Teos alkaa Helsingin rautatieasemalta, jossa sinisistä laatoista rakentuva suora kulkee asemarakennuksesta laitureiden 7 ja 8 väliin. Tampere-talossa teos jatkuu matalassa aulassa 200 metriä pitkänä ympäristö- ja tilataideteoksena.

Sininen suora on valmistettu suurilta osin sinisestä betonista, joka erityisesti ulkotiloissa on vuosien saatossa päässyt haalistumaan ja halkeilemaan. Kevään aikana teosta on kunnostettu sekä Tampereella että Helsingissä. Tampereella ulkona olleita laattoja on kunnostettu ja uusittu jäljitellen alkuperäisiä mahdollisimman tarkasti. Teos on myös valaistu led-valoilla. Helsingissä laituridekoraatio on puhdistettu.

Teos on osa Tampere-taloa

Tampere-talon toimitusjohtajan Paulina Ahokkaan mukaan Kaivannon Sininen suora on olennainen osa talon identiteettiä.

–On upeaa että teos pääsee kunnostettuna ja ehostettuna oikeuksiinsa meidän uudistuneissa tiloissamme. Kaivanto itse on teosta suunnitellessaan pohtinut Tampere-talon keskeistä tehtävää, eli kansainvälisyyttä.

Teoksen eri elementit viittaavat kansainvälisyyteen, ja kokonaisuudessaan se on Ahokkaan mukaan Tampere-talon kutsuhuuto.

–Toivotamme taloon kaikki tervetulleiksi Helsingistä Huippuvuorille asti, hän kertoo.

Sara Vertanen
Sininen suora alkaa Helsingin rautatieasemalta, jossa se kulkee asemarakennuksesta laitureiden 7 ja 8 väliin.

Sininen suora alkaa Helsingin rautatieasemalta, jossa se kulkee asemarakennuksesta laitureiden 7 ja 8 väliin.

Moniosainen 200-metrinen teos

Tampere-talossa Sininen suora koostuu erillisistä lattiasta nousevista osista, joita yhdistävät siniset ja mustat laatat. Laatoissa on länsimaisen kulttuurin historiaan liittyviä merkkejä, ja joidenkin historiallisesti merkittävien ihmisten nimiä, kuten Michelangelo, Bach, Mozart ja Sibelius. Kaivanto toivoi, että kävijöiden askeleet polkisivat laattoja, jolloin niiden uurteet täyttyisivät kenkien kuljettamasta hiekasta.

Teoksen osien nimet ovat Muusan kumarrus, Temppeli, Liikkuva pylväs, Laskettavat, Lepääjä, Puro ja kuuntelija. Se muistuttaa Kaivannon toista teosta Hopeiset sillat, joka sijaitsee Helsingissä kauppakeskus Forumissa. Se on valmistunut vuonna 1985, ja kertoo muodollaan ja yksityiskohdillaan eurooppalaisen ihmisen historiasta.

Kaivannon teoksia on nyt nähtävissä Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella. Edesmenneen tamperelaistaiteilijan teoksia on esillä neljältä vuosikymmeneltä. Auenneesta näyttelystä voit lukea lisää täältä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio