Kävimme tarkistamassa: Tom of Finland -musikaali on edelleen huippuluokan fantasiatykitystä

Otto-Ville Väätäinen
Kävimme tarkistamassa: Tom of Finland -musikaali on edelleen huippuluokan fantasiatykitystä

Tom of Finland on fantasian juhlaa. Touko Laaksosen luoman Kake-nahkahomohahmon roolissa makeilee Ville Erola.

Jantso JokelinAamulehti

Turun Kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaali Teatterikesässä (TTT:n suuri näyttämö) tiistaina.

Taiteilija Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen fantastiset homosankaripiirrokset ovat kulkeneet pitkän matkan pöytälaatikkopornosta Finlaysonin lakanakuosiksi ja koko kansan taiteeksi. Vaikka kuviin tuntuu törmäävän nykyään vähän joka tuutissa, niiden teho ei silti tunnu karisevan. Suomen merkittävimpiin vapaustaistelijoihin kuuluva Laaksonen ansaitsee edelleen kaiken suistutuksen.

Tämän todentaa myös Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaalin riemukas ja seisoviin – jos ilmaisu tässä yhteydessä sallitaan – aplodeihin päättynyt vierailuesitys Teatterikesässä. Ohjaaja Reija Wäreen paketti on selvinnyt kuljetuksesta Tampereelle erinomaisesti.

Aamulehden kriitikko Anne Välinoro kävi katsomassa musikaalin Turun kaupunginteatterin ensi-illassa tammikuussa ja arvioi sen neljän tähden arvoiseksi (28.1.). Erityiskiitosta sai jo tuolloin muun muassa hillitön tukkilaiskulttuurin uudelleenvisualisointi ja toisella puoliajalla kasvava räiskyvien kuvien tykitys. Näistä ja muistakin ruusuista on oltava pitkälti samaa mieltä.

Musikaalin ensi-illan jälkeen elokuvateattereihin on ehtinyt saapua myös Dome Karukosken samanniminen elokuva. Vaikka produktiot ovat ammentaneet pitkälti samoista elämäkerrallisista aineksista, lopputulokset ovat tyylillisesti tyystin erilaiset. Tiivistettynä: siinä missä elokuva korostaa henkilöhistoriallista puolta, musikaali räiskyy enemmän myös eroottisen fantasian, unien ja unelmien sävyissä.

Olli Rahkonen on luonnollinen, sympaattinen ja särmällä säröllä laulava Touko Laaksonen. Ville Erolan esittämä Kake on suorastaan toismaailmallisen upea rooliluomus.

Luutnantti Markus Palinin roolissa saapastelevan Mika Kujalan musiikkinumero En ole niitä soisi jäävän musiikkikomedian historiaan. Siinä ja muissa lauluissa poukkoilevat libretisti Tuomas Parkkisen laatimat rivot riimit ovat kautta linjan hysteerisen hauskoja.

Vaikka vertailu elokuvan kanssa ei välttämättä ole kaikilta osin mielekästä, sitä tekee tahtomattaankin. Ainakin räväkkyydessä ja luovissa ratkaisuissa musikaali ampuu kirkkaasti elokuvan yli.

Seksuaalivähemmistöjen historiaa ja Laaksosen korutonta arkea paljastava draamaelokuva toki tarvitaan. Mutta mikä voisikaan avata paremmin ovet Tompan homofantasiataiteeseen kuin iki-ihana musikaalimuoto?

★★★★

Tom of Finland -musikaali. Libretto Tuomas Parkkinen. Sävellys Jussi Vahvaselkä, Jori Sjöroos. Ohjaus ja koreografia Reija Wäre. Lavastus Jani Uljas. Rooleissa Olli Rahkonen, Anna Victoria Eriksson, Jukka Nylund, Mika Kujala, Ville Erola, Jonas Furrer, Marika Huomolin, Minna Hämäläinen ym.

Tom of Finland -musikaalin toinen esitys Tampereen Teatterikesässä keskiviikkona 9.8. kello 13.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio