Kahden naisen taistelu valtiomiehestä: salatut elämät olivat tuttuja myös 1800-luvun ihmisille.

Pyynikin kesäteatteri kertoo nuoren Loviisan tarinan nyt ensi kertaa musikaalin muodossa.

Timo Marttila
Kahden naisen taistelu valtiomiehestä: salatut elämät olivat tuttuja myös 1800-luvun ihmisille.

Mikko Nousiainen Juhanina ja Maria Pere Loviisana rakastavat toisiaan Jumalan kasvojen alla annetun lupauksen velvoittamina.

Anne VälinoroAamulehti

Naiset, antaa palaa.

Niin. Hella Wuolijoki, Suomen paras näytelmäkirjailija kautta aikojen, pääsee nyt ääneen Pyynikillä.

Wuolijoella on paljon kärkästä sanottavaa miesten ja naisten välisestä vedätyksestä.

Ja siinä sivussa rakkaudesta, maasta ja isänmaasta.

Maa sitoo ja tukkii suut mullalla, jos tarve on. Mutta viime kädessä ollaan maan puolella.

Miten tässä nyt tuleekaan mieleen istuvan presidenttimme perustelut ehdokkuudestaan jatkokaudelle: minä teen tämän rakkaudesta isänmaahan.

Niskavuoren nuori emäntä aloittaa Niskavuoren tarinan 1880-luvulta, vaikka näytelmänä se on kolmas Niskavuori-sarjassa.

Pyynikin Niskavuorella kahden samasta Juhanista kilpailevan naisen rooleissa nähdään Maria Pere Loviisana ja Elina Keinonen Malviinana.

Keinonen on vuonna 2014 Teatterikorkeakoulusta valmistunut freelance-näyttelijä ja Pere näyttelee kuukausipalkalla Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Timo Marttila
Musikaaliksi sovitettu Niskavuoren nuori emäntä vie räväköillä tansseilla klassikkoa uuteen suuntaan Pyynikillä.

Musikaaliksi sovitettu Niskavuoren nuori emäntä vie räväköillä tansseilla klassikkoa uuteen suuntaan Pyynikillä.

Velallisen tilan pelastukseksi naitu Loviisa ja verevä meijerska Malviina ovat nuoruuden ystäviä, mutta täysin erilaisia. Siinäkin Wuolijoki osasi vetää hämmennyksen narusta.

Kun selviää, että Juhani tarvitsee nämä kaksi naista yhtä aikaa säilyttääkseen työkuntonsa, Loviisan on tehtävä rankka päätös ja kasvettava emännän mittoihin.

–Loviisa on valmis antamaan anteeksi Juhanille, koska "minä olen sinun vihitty vaimosi Jeesuksen Kristuksen ja Ruotsin lain mukaan".

–Ja sitten kun tilanne kärjistyy, Loviisa on valmis lähettämään Malviinan matkoihinsa, että Juhani pysyisi kunnossa oman tilan ja maan edun niin vaatiessa, Pere pohtii.

–Näen Loviisan ja Juhanin suhteessa samaa kuin Kennedyjen ja Clintonien liitossa. Siellä on mies, joka huitelee ja nainen, joka pitää niitä kulisseja pystyssä ja päättää, että tässä on kyse jostakin isommasta kuin mitä sinä mies teet, Keinonen jatkaa viisaasti.

Jossakin vaiheessa naiset nousevat nimekkäiden miestensä yli omilla teoillaan.

Keinonen on miettinyt, miten jonakin toisena aikana Juhani olisi valinnut Malviinan. Vain oikea sääty puuttuu.

–Malviina on minulle ennuste jostain tulevasta ja olosuhteiden uhri. Tässä näytelmässä taistellaan suomen kielen ja suomalaisuuden puolesta ja jossakin vaiheessa nousevat talonpojat, joita Malviina edustaa.

–Hänen ja Juhanin suhteessa on kysymys vastentahtoisesta rakkaudesta, jota ei voi valita ja jossa tunteet määräävät, vaikka kuinka koettaisit järkeillä, Keinonen pohtii.

Niinpä. Salattuja elämiä on ollut aina, koska se on ihmisluontoa.

Onko Mikko Nousiainen Juhanina sitten paha poika? Mikä on valtiopäivämiehen moraali kotioloissa?

–Jaa-a. Jos tähän päivään peilaa, niin ainakin tästä löytyy sellainen helppouden haaveilu ja konfliktikammo. Ehkä se on aina ollut.

–Tunnistan sen sekä tässä roolissa että itsessäni. Voi rakastaa kahta ihmistä yhtä aikaa, mutta ne ovat vain eri suunnat, mistä rakastaa, Nousiainen tuumaa.

Intohimodraama tehdään nyt ensi kertaa musikaalin keinoin. Lupa musikaalisovitukseen heltisi Wuolijoen perikuntaa edustavalta Erkki Tuomiojalta, Hella Wuolijoen tyttärenpojalta.

Timo Marttila
Petra Karjalainen laulaa Hetana tunteitaan julki.

Petra Karjalainen laulaa Hetana tunteitaan julki.

Musikaaliksi ohjaajaMiika Muranen sovitti tarinan saatuaan sattumalta lahjaksi Saaga Ensemblen levyn.

Ystävä tökkäsi kotimaisen kansanmusiikin verevintä kaistaa edustavan äänitteen Murasen kouraan sillä seurauksella, että Muranen rakastui musiikkiin.

Timo Marttila
Niskavuoressa taistelee nyt kaksi naista saman miehen rakkaudesta. Mikko Nousiainen Juhanina ei voi päästää Elina Keinosen Malviinaa silmistään.

Niskavuoressa taistelee nyt kaksi naista saman miehen rakkaudesta. Mikko Nousiainen Juhanina ei voi päästää Elina Keinosen Malviinaa silmistään.

Kapellimestari Joonas Mikkilä pääsi sovittamaan yhtyeen tuottamista sävelmistä ison lavan täyttäviä ja isoa tanssiryhmää liikuttavia biisejä.

–Musiikki on tyylillisesti monipuolista, siinä on vahvat melodiat ja se on ajatonta. Kun tätä toteuttaa viiden hengen taitava bändi, niin johan toimii, vakuuttaa Mikkilä.

Naisten taistelu

Hella Wuolijoen näytelmään (1940) perustuva musikaali.

Musiikki Saaga Ensemblen säveltämä, viiden hengen bändiä johtaa Joonas Mikkilä.

Lavastuksen on suunnitellut professori Liisa Ikonen Aalto-yliopistosta ja puvut Marjaana Mutanen TTT:ltä.

Koreografi Jenni Nikolajeff tanssii myös osana ensembleä.

Rooleissa Maria Pereen, Elina Keinosen ja Mikko Nousiaisen lisäksi muiden muassa Petra Karjalainen, Ronja Alatalo, Puntti Valtonen, Kake Aunesneva, Sari Havas ja Olli Riipinen.

Näytelmän yleisölle avoimet harjoitukset maanantaina 5.6. klo 18.30.

Pyynikin kesäteatterissa nähdään tänä kesänä myös koko perheen Katti Matikainen ja Mau-ahtava Suomi -näytelmä. Esitys on Kulttuuriosuuskunta Kajeen ja Pyynikin kesäteatterin yhteistuotanto.

Loppukesästä Pyynikillä on myös tapahtumakokonaisuus Pyynikki-ilmiö sekä Tampereen Improvisaatioteatteri Snorkkelin Kuutamokeikka 11.8.

Virta vie Pyynikille -festivaali 17.8. ja Suuri StandUp Viikonloppu 18.-19.8.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio