Teatteri

Tampereen Työväen Teatterin tuista on lähdössä kaksi miljoonaa euroa vuodessa: "Ehdotus vaarantaa TTT:n toiminnan"

Janne Ruotsalainen
Tampereen Työväen Teatterin tuista on lähdössä kaksi miljoonaa euroa vuodessa: "Ehdotus vaarantaa TTT:n toiminnan"

Tampereen Työväen Teatteri uhkaa menettää valtion tukea kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Elina LaurilaAamulehti

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä on saanut valmiiksi ehdotuksensa valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta. Ryhmä ehdottaa, että Tampereen Työväen Teatterin kansallisnäyttämön asema tulisi poistaa. Tämä tarkoittaisi kahden miljoonan euron leikkausta TTT:n vuosibudjettiin.

–Ehdotus pudottaisi tamperelaisen puheteatterin rahoitusta nykyisestä kaikkiaan 24 prosenttia ja TTT:lle se tarkoittaa 20 prosentin leikkausta koko vuosibudjettiin. Ehdotus vaarantaa TTT:n toiminnan, erityisesti Suuren näyttämön osalta, ja Tampereen aseman maamme teatteripääkaupunkina, teatterinjohtaja Maarit Pyökäri kommentoi.

Asiantuntijatyöryhmä on jättänyt ehdotuksensa tänään keskiviikkona opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Voi olla enemmänkin kuin kaksi miljoonaa

Tampereen Työväen Teatterin samoin kuin helsinkiläisen Svenska Teaternin valtionosuusprosentti on ollut 60, kun muilla teattereilla ja orkestereilla se on ollut 37.

Ehdotuksessa sanotaan sanasta sanaan, että "Tampereen Työväen Teatteri on sinänsä suomalaisessa teatteritaiteessa merkittävä ja korkeatasoinen yksikkö, mutta sillä ei ole kuitenkaan vastaavaa kansallisen päänäyttämön asemaa kuin Suomen Kansallisteatterilla ja Svenska Teatern i Helsingfors -nimisellä teatterilla. Nykyisin valtionosuutta saavien teattereiden verkosto on laajentunut kattamaan koko maan ja esimerkiksi Tampereella toimii kuusi valtionosuutta saavaa teatteria. Tampereen Työväen Teatterin toiminta ei poikkea muiden suurimpien keskuskaupungeissa sijaitsevien teattereiden toiminnasta siinä määrin, että valtion olisi perusteltua rahoittaa sitä erilaisin perustein."

Ehdotuksessa esitetään, että paitsi TTT:n myös Svenska Teaternin muita korkeammasta valtionosuusprosentista luovuttaisiin, mutta samalla ehdotetaan, että valtion rahoitus Svenska Teaternille toteutettaisiin jatkossa muiden kansallisten kulttuurilaitosten rahoituksen tapaan harkinnanvaraisena valtionavustuksena. Ehdotuksen mukaan tätä puoltaisi se, että teatteria voidaan pitää ruotsinkielisessä teatteritaiteessa vastaavana kansallisena päänäyttämönä kuin Suomen Kansallisteatteria suomenkielisessä teatteritaiteessa ja se on siten merkitykseltään valtakunnallinen.

TTT:lle ei ehdoteta samaa muutosta vaan se voisi hakea esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmän piiriin, jolloin teatterin valtionosuusprosentti olisi 39. Ehdotuksessa viitataan koelaskelmiin, jossa TTT:n valtionosuuden määrä vähenisi noin 38 prosentilla eli noin kahdella miljoonalla.

Ehdotuksessa sanotaan edelleen, että "jos valtionosuuden määrän alenemista ei pystytä korvaamaan muulla rahoituksella, valtionosuuden perusteena olevan henkilötyövuosimäärän väheneminen voi pidemmällä tähtäimellä vaikuttaa valtionosuuden määrää edelleen alentavasti."

–Onko tarkoitus, että teatteripääkaupunki Tampere ja TTT toimivat VOS-uudistuksen ainoina rahoittajina? Pyökäri kysyy ja jatkaa: –Ehdotus on aluepoliittinen katastrofi ja ristiriidassa työryhmän omien periaatteiden kanssa. Työryhmän yksi teeseistä oli nimenomaan taiteen alueellinen saavutettavuus. Miten tämä toteutuu, jos leikkaukset kohdistuvat siihen ainoaan kansallisnäyttämöön, joka toimii pääkaupunkiseudun ulkopuolella?

Alkoi syksyllä 2016

Entinen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen käynnisti kulttuurin rahoituksen uudistustyön syksyllä 2016. Tarkoitus on uudistaa museoiden, teattereiden ja orkestereiden rahoitusjärjestelmää.

Muusikko Jaakko Kuusiston vetämän työryhmän ehdotus ei ollut yksimielinen. Eriävän mielipiteen Tampereen Työväen Teatterin rahoituksesta ovat jättäneet työryhmässä mukana olleet Työväenmuseo Werstaan museonjohtaja Kalle Kallio ja Suomen Teatterit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi.


Lue myös nämä


Kommentit (24)

  • Nimetön

    Luon jostain, että TTT on käyttänyt vähemmän tukirahaa per myyty lippu verrattuna muihin teattereihin. Esimerkiksi jokaista oopperalippua tuetaan 180 eurolla, kun summa TTT:ssä on ollut noin 50€ luokkaa. Silti TTT:n liput ovat halvemmat, kuin muissa teattereissa. TTT on siis ollut maamme kustannustehokkaampia teattereita, mikä perustuu nimenomaan suuren näyttämön volyymiin. Nyt kun se ehkä poistuu, jokaista lippua tuetaan suhteessa huomattavasti enemmän, vaikka kokonaissumma onkin pienempi.

  • Ars longa

    En ollut tähän asti tiennytkään, että Tampereen työväen teatterilla on tällainen käsittämätön erikoisoikeus saada valtavasti muita teattereita enemmän valtion tukea, käytännössä valtio on maksanut melkein kaikki kulut. Olipas yllättävä tieto. Vaikea perustella moista, sitäpaitsi vääristää kilpailua Tampereella. TTT on voinut tuilla pyörittää halutessaan näytelmiä lähes tyhjille katsomoille kun muut ovat puolestaan saaneet vähemmän valtion tukea.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio