Jussi Saarinen kokkasi jo parikymppisenä Ozzy Osbournelle – Nyt 26-vuotias tamperelainen on supertähtien luottokokki

Timo Marttila
Jussi Saarinen kokkasi jo parikymppisenä Ozzy Osbournelle – Nyt 26-vuotias tamperelainen on supertähtien luottokokki

Kokki Jussi Saarinen työskentelee keittiöpäällikkönä Public House Huurteessa Tampereen Kalevassa. Ja kyllä, haastateltava ja jutun kirjoittaja ovat täyskaimoja.

Jussi SaarinenAamulehti

Kun supertähti Robbie Williams saapuu elokuussa Tampereelle, hänen ruokansa valmistaa tamperelainen Jussi Saarinen, 26.

Kokki on jo nyt tiedossa, vaikka Williamsin aterian sisältö on vielä mysteeri.

Saarinen on näet maailmantähtien luottomies. Hän on kokannut annoksia takahuoneeseen esimerkiksi sellaisille nimille kuin Jon Bon Jovi, Red Hot Chili Peppers ja Ozzy Osbourne.

Ensimmäisenä oli kuitenkin hard-rock-legenda KISS.

Elettiin vuotta 2010, ja Tampereella juhlittiin Sauna Open Air -metallifestivaalia. Saarinen oli alle parikymppinen, juuri ammattikoulusta valmistunut keltanokka.

Miten ihmeessä hän pääsi kokkaamaan Gene Simmonsille ja kumppaneille?

Palataanpa muutama vuosi taaksepäin.

Coyotesta kaikki alkoi

Tapaamme Jussi Saarisen hänen työpaikallaan Public House Huurteessa Kalevassa.

Ennen mitään muodollisuuksia on pakko kehua haastateltavan nimeä. Hän kehuu takaisin, ja yhdessä vielä ylistämme erään Yleisradion urheilutoimittajan nimeä.

Sitten voimme aloittaa.

Siis: miten Jussi Saarisesta tuli tähtien kokki?

Vielä yläasteen lopussa lopussa hänellä ei ollut hajuakaan tulevaisuudestaan.

Saarinen oli juuri lopettanut jääkiekon pelaamisen, koska rock ja kauniit naiset kiinnostivat enemmän. Lukumiehiä hän ei ollut, vaikka yli kahdeksan keskiarvolla olisi lukioon päässytkin.

Juuri silloin, kriittisellä hetkellä, isä vei syömään Coyote Bar & Grill -ravintolaan Hämeenkadulle.

–Siellä havahduin, että tämähän olisi mageeta työtä, tällaisesssa ravintolassa. Ruoka oli kallista ja tarjoilijat tummia, tatuoituja ja sairaan hyvännäköisiä, Saarinen muistelee.

Niinpä Saarinen meni opinto-ohjaajan juttusille, haki ravintolakokki-linjalle ja pääsi sisään.

Unelmatyö 3 vuodessa

Kokkikoulun ensimmäinen harjoittelupaikka oli Lahdesjärven ABC. Siitä kokemuksesta ei jäänyt paljon kerrottavaa jälkipolville.

Sen sijaan toisen vuoden syksyn harjoittelupaikka antoi sitäkin enemmän.

Saarinen pääsi hommiin Lapinniemen kylpylän Arthur-ravintolaan, jossa työskenteli Näsinneulan ravintolasta tullut Mikko Mäki.

Häneltä Saarinen sai paljon tärkeitä oppeja ja inspiraatiota kehittää itseään.

–Olen hänelle todella kiitollinen. Silloin sain ensimmäisen oikean kosketuksen ravintolamaailmaan.

Saarinen pääsi uudelleen harjoitteluun Arthuriin, ja nopeasti hänelle tarjottiin myös palkkatyötä.

Hän oli tuolloin 17-vuotias. Opiskelut olivat vielä kesken, joten Saarinen paiski töitä ja yritti samalla saada koulunsa päätökseen.

Sitten Arthurin vuoropäällikkö sai keittiöpäällikön työn Coyotesta Hämeenkadulta ja kysyi, lähtisikö Saarinen mukaan. Vastausta ei tarvinnut kauan miettiä. Elettiin vuotta 2009.

–Ei siinä mennyt kuin kolme vuotta, että pääsin töihin unelmieni ravintolaan, Saarinen nauraa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Timo Marttila
Jussi Saarinen on suunnitellut Huurteeseen uuden ruokalistan ja saman katon alla toimiva Kaleva Brewing Company oluen, joka sopii purilaisten kyytipojaksi.

Jussi Saarinen on suunnitellut Huurteeseen uuden ruokalistan ja saman katon alla toimiva Kaleva Brewing Company oluen, joka sopii purilaisten kyytipojaksi.

100-tuntisia viikkoja

Coyoten kautta Saarinen pääsi myös Sauna Open Air -tapahtumaan kokiksi.

Heti ensimmäisenä vuotenaan töissä hän kuuli, että hevifestivaali etsii kokkeja. Totta kai raskaan musiikin ystävä Saarinen oli innokkaana käsi pystyssä.

Pian asiasta sovittiinkin Jack the Roosterin tiskillä catering-puolta hoitavan Mika Lylyn kanssa.

–Se oli aivan sairaan upeaa. Sai passin roikkumaan vyölle ja pääsi näkemään tähtiä.

Tuolloin Saarinen oli vielä apukokkina. Suurin yllätys oli se, kuinka valtava koneisto isoa festivaalia pyörittää.

–Siellä on ainakin sata raksaäijää jo viikon ennen tapahtumaa töissä. Me teemme ruuat koko porukalle. Ei siinä paljon ehdi nukkua, tulee tehtyä sellaisia satatuntisia viikkoja.

Seuraavana vuonna parikymppinen nuorukainen yleni Sauna-festivaalin pääkokiksi. Ruokailemassa oli sen kaltaisia nimiä kuin Ozzy Osbourne ja Judas Priest.

Nyt Saarinen on tehnyt festivaaleja ja jättikonsertteja jo kuutena kesänä.

–Pidän aina kesälomani vakityöstä silloin, kun on keikkoja, mies naurahtaa.

Ison maailman tyyliin

Jussi Saarisen on helppo nimetä uraltaan kaksi mieleenpainuvinta ruuanlaittokeikkaa.

Ensimmäinen on Red Hot Chili Peppers. 2000-luvun rockin jättibändi esiintyi Ratinan stadionilla vuonna 2012, ja totta kai Saarinen hälytettiin paikalle.

–Se oli ison maailman meininkiä. He rakensivat kokonaisen huipputason keittiön Ratinan tyhjään ruokasaliin.

Lentorahtilaatikoissa oli koottavat uunit, liedet ja kaikki mitä gourmet-kokki vain keksisi kaivata.

Bändillä oli mukanaan yhdeksän kokkia, joille jokaiselle rakennettiin oma työpiste. Tämä porukka kuitenkin valmisti ruuat bändin työryhmälle.

Itse yhtyeen sapuskat kokkasi Jussi Saarinen – tosin laulaja Anthony Kiedisin kotikokkina työskentelevän naisen valvovan silmän alla.

Mitä starat sitten söivät?

–He toivoivat jotain vaaleaa kalaa paikallisesti laitettuna ja ituja.

–Ostin sitten kuhaa Stockmannilta, jonka leivitin ruisjauholla ja tarjoilin voi-valkoviinikastikkeen kanssa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Timo Marttila
Kokki Jussi Saarisen suurin haave olisi päästä tekemään ruokaa Rammstein-yhteen jäsenille.

Kokki Jussi Saarisen suurin haave olisi päästä tekemään ruokaa Rammstein-yhteen jäsenille.

Bon Jovi antoi nimmarin

Toinen mieleenpainuvimmasta keikoista on Bon Jovi vuonna 2013.

Bändi oli paikalla jo hyvissä ajoin, mutta itse supertähti tuli suoraan lentokentältä Ratinaan vain 40 minuuttia ennen konsertin alkua.

Jon Bon Jovin ruokatoive oli yksinkertainen: siikaa ja paljon kasviksia.

Saarinen muistaa ihmetelleensä, että ateriaan ei haluttu edes minkäänlaista kastiketta.

–Ruuanlaitto oli todella tarkasti aikataulutettua ja crew oli koko ajan radiopuhelinyhteydessä Bon Joviin. Niinpä ajattelin, että itse tähti lienee todella vaikea tapaus.

Vaan ei ollut, päinvastoin.

–Yleensä kokki ei pääse edes tähtien takahuoneeseen, mutta Bon Jovi sanoi käsipäivää, esitteli itsensä ja kyseli ruuasta.

–Lopulta sitten uskaltauduin pyytämään nimmarin sivuliinaan. Se on minulla vieläkin tallesssa.

Eput omaa luokkaansa

Myytti diivamaisista tähdistä ja älyttömistä takahuonevaatimuksista on pitkälti puppua.

Ainakin Saarisen kokemusten mukaan.

Silti yksikään ulkomaantähti ei ole ollut niin helppo ruokittava kuin Tampereen ylpeys Eppu Normaali.

–Viime elokuussa Ratinassa oli yli 30 000 ihmistä ja Epuilla juhlapäivä, joten olisi luullut, että he olisivat jotain spesiaalia halunneet.

–Mutta ei. He pyörivät siellä verkkarit ja huppari päällä. Mitään vaatimuksia ei ollut. Sanoivat vaan, että syövät mitä ikinä olen keksinyt.

Entä onko Saarisella jotain toivetta? Kenelle hän haluaisi vielä päästä kokkaamaan?

–Kyllä Rammstein olisi kova juttu. Se on minun suosikkibändini.

–Olen menossa katsomaan bändiä tänä kesänä Vantaan Rockfestiin ja heti parin päivän päästä Tallinnaan.

Jussi Saarinen

Tamperelainen ammattikokki.

Syntynyt vuonna 1990.

Kasvanut Hervannassa ja Koivistonkylässä. Asuu nyt Tampellan alueella.

Työskennellyt vuodesta 2016 lähtien keittiöpäällikkönä Public House Huurteessa Tampereen Kalevassa.

Suunnitellut ravintolaan hiljattain uuden ruokalistan.

Tekee myös satunnaisia työvuoroja Stefan's Stakehousessa.

Ollut aiemmin kokkina muun muassa Coyotessa, Roastissa ja August von Trappessa.

Tehnyt ruokaa monille isoille tähdille, muun muassa KISS:lle, Ozzy Osbournelle, Judas Priestille, Red Hot Chili Peppersille, Bon Joville, Def Leppardille ja Eppu Normaalille.

Nuoruuden idoleita ovat muiden muassa Anthony Bourdain ja Gordon Ramsay.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    ”Kokkikoulun ensimmäinen harjoittelupaikka oli Lahdesjärven ABC. Siitä kokemuksesta ei jäänyt paljon kerrottavaa jälkipolville.” ABC on ruokapaikka, jossa asiakkaille lämmitetään einekset mikrossa ja mikroateriasta peritään suolainen hinta. ABC:n yms. huoltoasemien työntekijöistä iso osa on köyhiä opiskelijoita. jotka rahoittavat opintonsa matalapalkkatöillä. Opinnot kärsivät ja viivästyvät työnteon ja epämukavien työaikojen takia.

  • AVI hoi - älä jätä kokkeja!

    ”–Siellä on ainakin sata raksaäijää jo viikon ennen tapahtumaa töissä. Me teemme ruuat koko porukalle. Ei siinä paljon ehdi nukkua, tulee tehtyä sellaisia satatuntisia viikkoja.”

    Noudatetaanko ravintola-alalla työaikalakia vai kuollaanko keittiöön saappaat jalassa? Missä ovat Aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat? 100-tuntinen työviikko ei ole turvallinen eikä terveellinen kenellekään – ei edes terveille nuorille miehille!!!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet