Kirjat

Juha Hurme piti raivokkaan palopuheen valistuksen ja sivistyksen puolesta: "Kaikki muu on roskaa”

"Tämä apinoiden planeettamme on muuttumassa tuntemattomaksi taivaankappaleeksi", tuore Finlandia-voittaja sanoi puheessaan.

Emilia Kangasluoma
Juha Hurme piti raivokkaan palopuheen valistuksen ja sivistyksen puolesta: "Kaikki muu on roskaa”

Tuore Finlandia-voittaja Juha Hurme toi palkintopuheessaan esiin huolensa ihmiskunnan tulevaisuudesta. Hurmeesta oikealle Elisabeth Rehn, Riitta Kylänpää, Matti Rönkä, Sanna Mander ja Anna Puu.

Anna HumalamäkiHelsinki

Juhlatunnelma oli korkealla ja yleisö liimautunut jännittyneenä punaisiin samettituoleihinsa, kun Helsingin Kansallisteatterissa odoteltiin keskiviikkona loppuvuoden suurinta kirjallisuusuutista: Finlandia-palkittavien nimiä.

Kaunokirjallisuuden sarjassa voittajaksi nousi Niemi-teoksellaan yleisönkin suosikiksi yltänyt teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme. Hän vastasi myös tilaisuuden tulisieluisimmasta puheesta.

Siinä Hurme tarttui kahteen suureen ilmiöön, joiden hän kokee uhkaavan tällä hetkellä ihmiskuntaa. Ensimmäinen niistä on ilmastonmuutos hirmumyrskyineen, tulvineen ja sukupuuton aaltoineen.

–Tämä apinoiden planeettamme on muuttumassa tuntemattomaksi taivaankappaleeksi, kirjailija julisti Kansallisteatterin näyttämöltä.

Toiseksi isoksi ongelmaksi hän nimesi nykyisen kommunikaatiokulttuurimme. Hurmeen mielestä ahneus, tyhmyys ja pelot aiheuttavat parhaillaan tehokkaasti eriarvoisuutta, väkivaltaa ja poliittista sekasortoa.

Nähtävissä on myös huolestuttava ilmiö: todellisuudesta kieltäytyminen. Hurmeen mielestä taide ja tiede ovat ainoat työkalut, joiden avulla sotku saadaan selvitettyä.

–Sivistys ja valistus ovat kovinta todellisuutta. Kaikki muu on niiden rinnalla roskaa, hän totesi painokkaasti.

Yhdeksi keinoksi avartaa näkemyksiään kirjailija tarjosi suomalaisille ruotsin kielen opettelua. Hän tunnusti palkintopuheessaan velkansa Edith Södergranin ja Gunnar Björlingin kaltaisille suomenruotsalaisille taiteilijoille, jotka hän mainitsi tärkeimmiksi esikuvikseen kirjoittamisen saralla.

–Nämä suomenruotsalaiset kirjailijat ovat opettaneet minulle kaiken, mitä ihmisen pitää tietää voittaakseen Finlandia-palkinnon, Hurme totesi ja kirvoitti yleisöltä raikuvat naurut.

Hurmeen valitsi voittajaksi ministeri ja ihmisoikeuksien puolustaja Elisabeth Rehn, joka hänkin tunnustautui puheessaan sivistyksen ystäväksi. Rehn kertoi mieltyneensä Hurmeen kirjaan heti paikalla, vaikka muutkin ehdolla olleet teokset olivat toki mieleisiä.

–Ratkaisuuni vaikutti voimakas haluni nuoresta alkaen oppia ja tutkia maailmaamme, Rehn perusteli.


Lue myös nämä


Kommentit (11)

 • Hurrrrraaaa..........

  Hurmeen Niemi-romaania (Teos) ovat ylistäneet monet tahot, mutta puheessaan Hurme paljasti koko perin kapean asenteensa 95 prosentille suomen kansasta.

  Hurmeen puheen lopetus oli järkyttävän sivistymätöntä puhetta täsmäkohdistettuna suomalaisille., eli ”För er, som inte förstod vad jag nyss sa, har jag ett enkelt råd: opetelkaa ruotsia, juntit. Maailmankuvanne avautuu kummasti. ”

  Erittäin valitettavaa puhe oli Elisabeth Rehnin kannalta, joka valitsi tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan. Hänen asenteensa ja ajatusmallinsa sai aivan uuden perspektiivin suomalaisten silmissä, koska kirjoittajan taustat eivät liene jääneet tutkimatta rouva Rehniltä.

  Luonnollisesti se vähälukuisten joukko ruotsinkielisiä pitää kynsin ja hampain kiinni ns, vanhasta nautintaoikeudestaan ruotsinkielen suhteen.
  Äidinmaidossa heitä on opetettu, että jos herätettäessä vaikka keskellä yötä on ensimmäisenä sanottava ”jag talar svenska och förstå inte finska”
  Jokainen Suomessa asuva tietää, että ruotsinkielen käyttö vähenee vähenemistään Suomessa ja maailmanlaajuisesti se kuuluu samaan vähäpätöiseen kielten joukkoon kuten suomikin ja jokunen sata muutakin kieltä.
  Kaikki halukkaat saavat luonnollisesti puhua ja opiskella ruotsia, eikä heitä mitenkään erityisesti pidä syrjiä sen takia. Mutta suhteessa sumenkieleen 95% suomi vastaan 5 % ruotsi .
  Mutta kannattaa kirkkaasti pitää mielessään, että englanti ja kiina etunenässä ja jokunen muu eurooppalainen kieli on avain tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja sehän onkin jo huomattu.
  95 prosentille suomalaisista jokainen ruotsinkielen parissa kulutettu tunti on tarpeeton ja huonosti tehty valinta.
  Mutta nuo ruotsinkielisten 5 % tietävät prosentin putoavan tasaisesti, mutta varmasti.
  Pää tulee auttamattomasti vetävän käteen, sanoisi Hurme mitä tahansa. Asenteellinen kulminaatiopiste on jo saavutettu ja suomenkieliset voivat onnitella siitä itseään.
  Hyvä 100-vuotias Suomi.

 • Nimetön

  Osa suomalaisista vihaa suomalaisia kirjailijoita, tämä Hurmeen kohu on jo toinen lyhyen ajan sisällä.

  Puolitoista kuukautta sitten nimittäin hyökättiin joukolla kirjailija Ossi Nymanin kimppuun, ja silloinkin joukkoon kuului valtakunnan poliitikkoja.

  Poliitikoksi ja ministeriksikin pääsee, kunhan on muita miellyttäviä mielipiteitä. Sivistystä ei tarvita, ei asiantuntemusta eikä minkäänlaista tosiasioiden kunnioitusta. Tämä ei ole pelkästään suomalainen ilmiö, sopii katsoa vaikka USA:han.

  Niinpä kulttuuriministerin ei tarvitse tajuta kulttuurista mitään, eihän työministerinkään tarvitse tajuta työttömyyttä, saati työttömiä. Samalla tavoin kuin työministeri saa hyökätä yksittäisen työttömän kimppuun, saa kulttuuriministeri hyökätä yksittäisen kulttuurintuottajan kimppuun. Ja nämä ministerit ovat olevinaan Suomen ja suomalaisuuden puolustajia?

  Ministerit fanilaumoineen ovat oikeassa koska heitä on enemmän. Ja koska he ovat äänekkäämpiä. Ja koska he sanovat kirjailijoille: turpa kiinni. Persut ja sananvapaus sitä luokkaa. Sivistyksestä ei tietoakaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet