Juha Hurme: Dylanin Nobel on palkinto koko populaarikulttuurille ja rokille

Markus Määttänen

Teatteriohjaaja, -käsikirjoittaja ja kirjailija Juha Hurme iloitsee sydämellisesti nauraen Bob Dylanin Nobel-voitosta ja onnittelee miestä.

– Mahtavaa! Tätä on odotettu! Tämä on musta erittäin asiallinen titteli ukolle, mutta ei vaan Dylanille, vaan koko populaarikulttuurille ja rokille. Tää on ihan historiallinen päätös, että rokkari voittaa kirjallisuuden Nobelin, Hurme sanoo.

Loistavassa esseeromaanissaan Nyljetyt ajatukset Hurme myös kirjoittaa Dylanista.

– Kun oikeasti ajattelee Dylania sanoittajana, niin onhan sillä ihan valtavan iso humanistinen paatos lyriikoissaan. Ne ovat ihan helvetin purevia loppuun asti. Olen vilpittömästi iloinen, Hurme jatkaa

Nyljetyissä ajatuksissa Hurme kirjoittaa paljon myös Dylanin suunnannäyttäjistä, folk-laulaja Woody Guthriesta ja bluesmuusikko Robert Johnsonista. – Woodyn ohella justiinsa sotien välisen ajan mustan musiikin todella tuikea, peloton tapa lähestyä asioita antoi Dylanille rohkeutta alkaa tekemään omia juttujaan. Juuri Dylan siirsi 1960-luvun puolivälissä pop-musiikkiin kunnon sanottavat, Hurme toteaa.


Kommentit (3)

 • MZS

  Hurme sanoo, että titteli on koko populaarikulttuurille ja rokille…Dylanilla on valtavan iso humanistinen paatos lyriikoissaan.

  Palkinnon tuollaista tulkintaa vastustan jyrkästi, vaikka sitä tulee olemaan vielä lisääkin. Dylan ei ole sukupolvensa ääni kuten häntä on kuvailtu. Valkoisen keskiluokkaisen Woodstock-sukupolven aikalainen kyllä, mutta se ei ole mikään peruste nobelille. Iggy Pop ja discokulttuuri pyyhkivät lattiaa tuon sukupolven illuusioilla jo 70-luvulla. Koko sukupolviajattelu perustuu pienehkön akateemisen ja varakkaan piirin, jolla on ollut julkista sanaa käytössään, kuvitelmiin.
  D ei edusta noita genrejä (populuaarikulttuuri ja rok) tuotannossaan, ne ovat hänen ilmaisumuotonsa kyllä. Humanistinen paatos häneltä ehkä löytyy, se saa miettimään oliko valinta sittenkään onnistunut, vai tuon sukupolviongelman tuottama virhe.

 • Kimmoke

  Voiko ajatella myös, että instituutiot ovat rockiintuneet? Että tietty arvojen vapautuminen on mennyt perustellusti läpi myös virallisella taholla.

  Se on myös oma mielipiteeni, että tällä hetkellä ei ole ainakaan pinnalla kovinkaan rajoja rikkovaa rokkia. Rajat ovat siirtyneet.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet