Jos miehillä olisi kuukautiset, kuukupista saisi Kela-korvausta – Kun politiikkaa tehdään vain miehiltä miehille, naisten asema jää marginaaliin

Kolumni: Kun kiky-pöydässä tehtiin päätöksiä naisvaltaisten alojen tulevaisuudesta, pöydän ympärillä istui joukko keski-ikäisiä miehiä. Miesvaltaisen politiikan vaikutuksen huomaa myös miettimällä, mistä kaikesta nainen maksaa yhä miehiin verrattuna extraa terveydenhuollon puolella.

Elina Saarikoski
Jos miehillä olisi kuukautiset, kuukupista saisi Kela-korvausta – Kun politiikkaa tehdään vain miehiltä miehille, naisten asema jää marginaaliin
Anni TolonenAamulehti

Jos miehillä olisi kuukautiset, tamponeista ja suojista saisi Kela-korvausta tai verovähennyksiä. Ajatukseni sai vain vahvistusta, kun löysin Salla Turusen Lundin yliopiston pro gradu -tutkielman. Turusen tutkimus kertoo, että Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä.

Itsenäisen Suomen ministereistä vain 12 prosenttia on ollut naisia. Tälläkin hetkellä raskaimmat ministerisalkut sekä presidentinvirka ovat miesten hallussa.

Kun kiky-pöydässä tehtiin päätöksiä naisvaltaisten alojen tulevaisuudesta, pöydän ympärillä istui joukko keski-ikäisiä miehiä. Ja kun politiikkaa tehdään miehiltä miehille, naisten asema ei parane. Tämä nähtiin kiky-päätöksissä: maksajiksi jäivät muun muassa julkisen puolen pienituloiset hoito- ja hoiva-alan naiset.

Miesvaltaisen politiikan vaikutuksen huomaa myös miettimällä, mistä kaikesta nainen maksaa yhä miehiin verrattuna extraa terveydenhuollon puolella.

Tasa-arvon supermaana tunnettu Suomi laskuttaa yhä naisilta ylimääräistä sellaisesta terveydenhuollosta, jota ilmankaan ei voisi elää.

Gynekologikäynnit kuuluvat vain harvoilla työpaikoilla työterveyshuoltoon. Korkeakouluopiskelijoiden YTHS-terveydenhuollosta maksetaan tavallisesti vain vuosimaksu, mutta gynekologikäynneistä laskutetaan erikseen.

Vaikein tilanne on tietenkin työttömillä pienituloisilla naisilla, joilla työterveyden tai YTHS:n kaltaisiin järjestelmiin ei ole mitään asiaa.

Vaikka sosiaalitoimisto eli tätä nykyä Kela myöntääkin pienituloisille toimeentulotukea yleiseen elämiseen ja pakollisiin terveydenhuoltokuluihin, erillistä rahaa kuukautisten hoitamiseen ei myönnetä.

Kun tamponipaketti maksaa vitosen ja siteet siihen päälle saman verran, rahat on laskettava tarkkaan. Vaikka monikäyttöinen kuukuppi sopii osalle, naisella pitäisi olla oikeus päättää millä keinoin hän huolehtii kehostaan. Rahan ei pitäisi ratkaista.

Suomessa ajatellaan yhä, että kuukautiset ovat sellainen marginaalinen osa arkea, että niistä ei oikein kehtaa valittaa eikä puhua. Ne pitää kestää ja hoitaa kaikessa hiljaisuudessa itse.

Myös säännöllisen ehkäisyn maksaminen jää usein naisten kontolle, eikä pelkkään ehkäisyyn saa Kela-korvausta.

40 prosentin suuruiseen lääkekorvaukseen vaaditaan esimerkiksi endometrioosin kaltainen sairaus. Silti ei-toivottu raskaus tulisi valtiolle moninkertaisesti kalliimmaksi kuin ehkäisy.

Naisten vaivat, papa-kokeet, hiivatestit ja ehkäisyneuvola ovat suomalaisessa politiikassa edelleen vain marginaalin ongelma. 2010-luvun Suomessa olisi jo aika myöntää, että "naisten vaivat" koskettavat noin puolta suomalaisista.

Esimerkiksi pienet kyläkaupat voivat pyytää kuukautissuojista kilpailun puutteen vuoksi minkälaista hintaa vain tahtovat. Tasa-arvoisuutta naisten ja sukupuolten kesken voisi lisätä Kela-korvauksilla.

Toinen tapa olisi laskea tuotteiden arvonlisäveroa nykyisestä 24 prosentista siedettävämpiin lukemiin. Vero kerätään sukupuolisidonnaisesti välttämättömistä tuotteista, joita ilman ei neljän seinän sisältä voi poistua.

Seuraavaksi pitkäaikaiselle ehkäisylle voisi sillekin myöntää Kela-korvauksia, jotta jokaisella naisella olisi mahdollisuus päättää vartalostaan.

Ja työnantajat: antakaa naisille gyne-käynnit työterveyteen, se edistäisi työntekijän vointia ihan kokonaisuudessaan.


Lue myös nämä


Kommentit (39)

 • endometrioosillinen

  Ihan täyttä asiaa. Endometrioosi on sitäpaitsi yleinen sairaus ja voin sitä sairastavana kertoa että ei siihen saa mitään kela korvausta jos hoitomuotona on jonkinlaiset hormonipillerit kuten yleensä on. Jotkut endometrioosin hoitoon tarkoitetut lääkkeetkin ovat järkyttävän kalliita kuten Visanne. Muistaakseni mirena kierukasta saa KELA-korvauksen mutta kierukka on silti todella kallis eikä kaikilla ole varaa. Kustannuksissaan yhteiskunnalle tämäkin sairaus ja sen suuri hoitamattomuus on verrattavissa diabeteksen tai astman kustannuksiin. Sairaus on tiedetty jo 1800-luvulta, joten mikä lie selitys ettei sitä edelleenkään hoideta vakavissaan?

  Kuukuppi ei käy kaikille sen paremmin kuin mirenakaan. Naiset ovat keholtaan erilaisia ja kaikkien kehonreaktiot omanlaisia. Toiset synnyttäneet, toiset neitsyitä. Alapään kipusairaus voi myös estää tamponit ja kupit kokonaan tai toistuva hiivatulehdus siteet. Vulvodynia, anyone? Ei saisi yleistää että voi itse valita halvimman kuukautissuojan. Ei monestikaan voi.

  P.S. Tämä artikkeli on postattu Facebookin erääseen feministiryhmään. Siksi täällä on paljon aiheen vierestä valittajia. Olen itsekin feministi mutta nämä öyhöttäjät edustavat tietynlaista ääripäätä. Mistenkin seulonnat ovat onneksi tulossa ja se on oikein.

 • Nimetön

  Kuule Anni, itse vietin armeijassa 12kk – olin jo siinä vaiheessa työelämässä ja sain kohtuullisen hyvää liksaa IT alalla. Pyöreästi arvoituna vuoden menetykset oli n. 40,000€.

  Keskustellaan sitten kuukautissuojien hinnoista kun minulla näkyy rahat tilillä ja aika jonka jouduin pakotettuna hukkaamaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio