"Jos en skeittaisi, olisin varmaan vankilassa tai kuollut" – Kansainväliset huippunimet skeittaavat lauantaina Tampereella

Manserama järjestetään nyt kolmatta kertaa. Kilpailujen lisäksi luvassa on livemusaa, fiilistelyä ja ruokaa. Tapahtumassa nähdään myös kansainvälisiä vieraita, muun muassa elävä legenda, Eric Dressen ja hänen mentoroimansa Bennett Harada.

Ossi Ahola
"Jos en skeittaisi, olisin varmaan vankilassa tai kuollut" – Kansainväliset huippunimet skeittaavat lauantaina Tampereella

Bennett Harada innostui Hiedanrannan skeittihallista, vaikka alkuiltapäivä ei kuulemma olekaan optimaalinen rullausaika.

Iida NieminenAamulehti

Lauantaina Manseramassa nähdään nuoria toivoja sekä vanhan liiton skeittilegendoja. Jos tapahtumapäivänä sataa, kilpailu siirretään Iso-Vilusen skeittipuistosta Hiedanlahden skeittihalliin.

Eric Dressen on 50-vuotias ja aloittanut skeittaamisen 1960- ja 70-lukujen vaihteessa. Hän lukeutuu yksiin maailman ensimmäisiin lajin suurista nimistä. Vähäsanainen herrasmies on kiertänyt vuosikymmenet ympäri maailmaa kilpaillen, ja hän on toiminut esimerkkinä monelle uudempien sukupolvien skeittaajalle.

Tampereella hänen mukanaan on Bennett Harada, jota Dressen on kutsunut moderniksi samuraiksi. Kaksikon lisäksi Tampereelle on saapunut skeittaajia Venäjältä ja Tanskasta.

Tältä näytti skeittitähtien lämmittely Hiedanrannan rampissa:

 

Tampere hellii skeittaajia

Pirkanmaan Kaarikoirien puheenjohtaja Teemu Grönlund iloitsee siitä, kuinka paljon Manserama on vuosittain kasvanut, ja kuinka paljon paremmissa puitteissa Tampereella vuosi vuodelta skeitataan.

–Hiedanrannan skeittihalli on rakennettu pääasiassa apurahoilla ja talkoovoimin. Tampereen kaupunki on tehnyt kanssamme erittäin hyvää yhteistyötä.

Suhtautuminen lajia ja sen harrastajia kohtaan on parantunut, ja treenauspaikkoja löytyy pieniltäkin paikkakunnilta, usein koulun pihoilta.

Nuorimmat lauantain kilpailijoista ovat noin kymmenvuotiaita. Tampereelta löytyy paljon tulevaisuuden toivoja, jotka Hiedanrannan lisäksi saavat treenata esimerkiksi Iso-Vilusen skeittiparkissa, joka on kerännyt paljon kehuja harrastajilta.

Tämän vuoden kilpailuun ennakkoilmoittautumisia tuli ennätysmäärä.

Ossi Ahola
Bennett Harada (vas.), tamperelainen Tommi Matalamäki ja Eric Dressen odottivat innolla lauantain kisoja.

Bennett Harada (vas.), tamperelainen Tommi Matalamäki ja Eric Dressen odottivat innolla lauantain kisoja.

Lajin legenda ihaili Hiedanrantaa

Kaliforniasta saapuneet Dressen ja Harada pääsivät testaamaan Hiedanrannan rampin jo torstaina. Vaikka alkuiltapäivä tuntui olevan hieman aikainen ajankohta haastattelulle, heräsivät molemmat viimeistään rampin edessä päivään. Kehujen mukaan puitteet ovat kansainväliselläkin tasolla huikeat, ja graffitit tuntuivat kotoisilta.

Harada myönsi jännittäneensä ensimmäistä Euroopan-matkaansa. Hän tutustui tamperelaiseen Tommi "Turmis" Matalamäkeen yhteisen sponsorin, skeittifirma Santa Monica Airlinesin kautta.

Harada aloitti skeittaamisen yli 30 vuotta sitten Los Angelesissa. Omien sanojensa mukaan ilman Dressenin esimerkkiä ja ohjeistusta hän ei olisi päässyt näin pitkälle. Dressen tuli hänelle ensimmäisenä tutuksi lehdistä. Nykyään kaksikko skeittaa yhdessä lähes joka päivä.

–Tulen alueelta, jossa moni kaltaiseni nuori käytti huumeita tai diilasi niitä. Jos en skeittaisi, saattaisin olla vankilassa tai kuollut.

Harada on toiselta ammatiltaan DJ. Lisäksi hän opettaa skeittausta lähes päivittäin. Hänen nuorin oppilaansa on ollut 2-vuotias ja vanhin noin 60.

Voittamishalusta kysyttäessä Harada vakavoitui.

–Voitan pitämällä hauskaa ja skeittaamalla. Emme tee tätä rahan tai kisavoittojen takia. Olen skeitannut monissa paikoissa ympäri maailmaa, mutta tämä on kuin unesta.

Ossi Ahola
Tamperelainen Tommi Matalamäki on tutustunut Haradaan yhteisen sponsorin kautta.

Tamperelainen Tommi Matalamäki on tutustunut Haradaan yhteisen sponsorin kautta.

Skeittiyhteisöt samankaltaisia kaikkialla

Miesten mukaan lajin hienous on ihmisissä. Huolimatta siitä, mihin maahan he matkustavat, skeittiyhteisöön on aina tervetullut. Laji kuljettaa ympäri maailmaa ja tuo ihmiset yhteen.

Haradalla on kaksi neuvoa aloitteleville skeittaajille. Ensimmäinen on ostaa lauta. Toinen on muistutus siitä, että laji on toisinaan kivulias.

–Olen murtanut paljon luita. Jos aikoo skeitata, pitää hyväksyä myös se, että joskus sattuu. Laji vaatii paljon kärsivällisyyttä ja harjoittelua. Hauskuus ja ystävät korvaavat kivun.

Dressen kuunteli vieressä oppipoikaansa ja nyökytti hyväksyvästi. Hän on opettanut ja neuvonut Haradaa vuosia.

–Neuvon koko ajan, mutta ei hän kuuntele niitä kaikkia, Dressen nauraa.

Pienen pohdinnan jälkeen Harada toteaa suurimman opetuksen olevan olla pelkäämättä liikaa.

Tänä vuonna mukana on myös venäläinen Sergey Yelkin.

Grönlund kertoo tavanneensa hänet ensimmäistä kertaa Malmössä skeittauskisoissa, joihin hän oli lähtenyt junalla Moskovasta saakka.

–Venäjällä on vain kourallinen kovia skeittareita, ja Hiedanrannan tasoisia paikkojakaan heillä ei ole kuin muutama, Grönlund ihmettelee.

Yelkin on yksi maansa kovimmista, ja hänet nähdään poolilla lauantaina.

Ossi Ahola
Bennett Harada kertoo tulevansa alueelta, jossa huumeidenkäyttö ja rikokset olivat monen nuoren kohtalo. Omien sanojensa mukaan skeittaaminen pelasti hänet tuolta kohtalolta.

Bennett Harada kertoo tulevansa alueelta, jossa huumeidenkäyttö ja rikokset olivat monen nuoren kohtalo. Omien sanojensa mukaan skeittaaminen pelasti hänet tuolta kohtalolta.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio