pirkanmaa

Japanilaiskuvaajan unenomaiset maisemat esillä Tampereella – Vaimo päästi Muratan kuvaamaan vasta eläkkeellä

Tampere Camera Fairin näyttelyt esittelevät valokuvataidetta Akira Muratan vanhan ajan filmikamerakuvista digitaalisiin teoksiin ja videoihin.

Eriika AhopeltoAamulehti
Japanilaiskuvaajan unenomaiset maisemat esillä Tampereella – Vaimo päästi Muratan kuvaamaan vasta eläkkeellä

Akira Murata kuvaa Ebony-laakafilmikameralla, jota kutsutaan myös suurkuvakameraksi. Kamera painaa varusteineen kolmisenkymmentä kiloa.

Raili RothAamulehti

Keltaisten mitsumatan kukkien täplittämään metsään voi melkein astua. Japanilaisen Akira Muratan valokuvat ovat niin yksityiskohtaisia ja teräviä, että niitä katsellessa pääsee suoraan keskelle Zemanchon metsiä tai 300-vuotiaan krisikkapuun vierelle Narassa.

Muratan kuvien unenomainen tunnelma syntyy Ebony-suurkuvakameralla. Muratan kuvat Lielahden kartanossa ovat osa Tampere Camera Fairia. Tapahtuman isä Tapio Haapalahti kutsui Muratan filmikuvausharrastajien tapahtuman näyttelyiden tähdeksi.

Muratan käyttämä suurkuvakamera on yksi vanhimpia filmikameroita. Kuva heijastuu linssin läpi ylösalaisin tähyslasille ja filmille.

Akira Murata
Mitsumatan kukkia metsässä Zemanchossa huhtikuun lopulla. Mitsumatasta valmistetaan Japanissa myös huokoista washi-paperia, jolle Akira Murata vedostaa kuvansa.

Mitsumatan kukkia metsässä Zemanchossa huhtikuun lopulla. Mitsumatasta valmistetaan Japanissa myös huokoista washi-paperia, jolle Akira Murata vedostaa kuvansa.

Vanhan ajan kameroilla kuvaaminen on samalla meditaatiota. Mikään ei synny helposti ja nopeasti.

Murata ajaa usein tuntikausia juuri oikeaan kohtaan lammen rannalla. Eebenpuinen kamera painaa varusteidensa kanssa kolmisenkymmentä kiloa, joten sen kantaminen maastossa käy työstä.

Katso videolta, kun Henry Valtonen kokoaa suurkuvakameransa:

 

Oikean valon odotus kestää joskus päiviä

Kun Murata on saanut jalustan pystytettyä ja kameran paikoilleen, alkaa juuri oikean valon odotus. Joskus oikean hetken odottaminen vaatii monta päivää.

Japanilainen käy kuvaamassa samaa kohdetta yleensä neljä tai viisi kertaa, ennen kuin tulos on täydellinen. Hän tulostaa kehitetyt filmit perinteisille washi-papereille. Osa Muratan käyttämistä papereista on käsintehtyjä washi-papereita, joita hänelle tekee 81-vuotias japanilaisnainen.

–Kuvasin 20-vuotiaana kertakäyttökameralla ja Nikonilla. Sitten menin naimisiin, ja vaimoni kielsi kuvausreissut vuorille. Hän lupasi, että saan aloittaa kuvaamisen taas eläkkeellä, Murata kertoo.

Akira Murata
300-vuotiaan kirsikkapuun kukinta kestää vain muutaman päivän Narassa. Yksi kova tuulenpuuska saattaa pyyhkäistä puun oksat tyhjiksi.

300-vuotiaan kirsikkapuun kukinta kestää vain muutaman päivän Narassa. Yksi kova tuulenpuuska saattaa pyyhkäistä puun oksat tyhjiksi.

Murata sanoi, että valokuvaaminen oli koko ajan hänen unelmansa. Hän alkoi taas kuvata kymmenen vuotta sitten, kun pääsi 60-vuotiaana eläkkeelle. Suurkuvakameroihin hän siirtyi niiden kuvien hyvän laadun takia.

–Ei vaimoni vieläkään pidä siitä, että lähden kuvaamaan, mutta minä karkaan kameran kanssa, Murata nauraa.

Kaikki on ajateltava peilikuvana

Suurkuvakameran käyttäminen vaatii taitoa. Kaikki pitää osata ajatella peilikuvana, koska kuva heijastuu filmille ylösalaisin.

Tokuyama-padolta Murata kuvasi veden pintaan heijastuvaa maisemaa veneestä käsivaralla. Pitkällä valotusajalla Murata on saanut veden pinnalle näkymään samalla myös veneen liikkeiden tuottamat kuviot.

–Liikkeensä pitää osata ajatella myös peilikuvina. Se onnistuu vasta pitkän kokemuksen kautta, sanoo Tampere Camera Fairin Haapalahti.

Eriika Ahopelto
Tapio Haapalahti on järjestänyt Hiedanrannan valokuvatapahtuman yksin nollabudjetilla

Tapio Haapalahti on järjestänyt Hiedanrannan valokuvatapahtuman yksin nollabudjetilla

Haapalahti on rakentanut Tampere Camera Fair -tapahtuman yksin nollabudjetilla. Näyttelyissä on 240 valokuvaa 18 kuvaajalta. Lielahden kartanolla on lisäksi näyttelyitä ja tekniikkanäytöksiä. Kaikki tapahtumat ovat ilmaisia yleisölle.

Haapalahti kertoo, että hän haluaa siirtää eteenpäin tietoa filmikuvauksesta digitaalisen aikakauden nuorille. Samalla ammattilaiset ja filmikuvauksen harrastajat tapaavat toisiaan.

–Oma lompakko on ollut lujilla. Tämä kaikki on onnistunut niillä suhteilla ja kontakteilla, joita olen 35 vuoden ajalla luonut.

Haapalahti kertoo, että myös kuvaajatähdet Murata ja Curt Richter ovat tulleet Tampereelle omalla kustannuksellaan. Tapahtumalla ei ole ollut varaa maksaa osallistujien matkoja.

Väliaikainen Hiedanranta -projekti antoi tilat filmikameratapahtuman käyttöön. Tampere Camera Fair osti ja rakensi kartanon huoneisiin näyttelykiskotuksen, jota muutkin tapahtumat voivat hyödyntää jatkossa.

Tampere Camera Fair 11.–17.9. Valokuvanäyttelyt 30.9. saakka Lielahden kartanossa, ravintola Maja/Talossa ja Pyynikin näkötornin tiloissa. Tampereen Teekkarikamerat opastavat ilmaiseksi mustavalkofilmin kehittämistä lauantaina 16.9. kello 11–15 Lielahden kartanon autotallissa.

Tampere Camera Fair

Tapahtuma esittelee filmikuvausharrastusta digitaalisen aikakauden nuorisolle. Valokuvauksen oppilaitokset ja kouluttajat kertovat toiminnastaan.

Tapahtumassa on esillä 18 valokuvaajan kuvia Lielahden kartanolla, ravintola Maja/Talossa sekä Pyynikin näkötornin kahviossa.

Perjantaina 15.9. Lielahden kartano on avoinna kello 21.45 saakka. Kahvila sulkeutuu kello 18.

Lauantaina 16.9. Lielahden kartanon näyttelyt avoinna yleisölle kello 10–17.45.

Curt Richter ja Akira Murata kertovat teoksistaan.

Tampereen valokuvausseura esittelee toimintaansa.

Käytettyjen kameroiden ja valokuvaustarvikkeiden peräkonttikirppis.

Opastusta märkälevyvalokuvaukseen ja mustavalkokuvien vedostukseen kartanon autotallilla.

Kello 13 Curt Richter kertoo englanniksi teostensa synnystä ja platinavedostuksesta.

Sään salliessa Hiedanrannan alueella vierailee myös HupsKeikkaa-kärry, joka on liikkuva Camera Obscura -koje.

Sunnuntaina 17.9. Lielahden kartanon näyttelyt avoinna yleisölle kello 10–17.45.

Curt Richter ja Akira Murata kertovat teoksistaan.

Valokuvaaja Jari savijärvi opastaa märkälevyvalokuvaukseen Lielahden kartanon autotallissa.

Tapahtuman järjestäja Tampere Camera Fair Anonyymit filmikuvaajat -ryhmän ja LFGF (Large Format Gathering Finland) -ryhmän avustuksella.


Kommentit (2)

  • TK

    Aivan huikea näyttely! Nostaisin esille vielä vahvan nuorten ja naiskuvaajien roolin näyttelyssä. Kannattaa käydä!

  • TT-kamerat

    Lauantaina lisäksi Tampereen Teekkarikamerat opastavat ilmaiseksi mustavalkofilmin kehittämistä klo 11-15 Lielahden kartanon autotallissa. Aiempaa kokemusta/tietoa filmikuvauksesta ei vaadita, joten kaikki ovat tervetulleita!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio