Kirjat

Ilkka Remes saarnaa nyt poikkeuksellisella paatoksella – terrori-isku Kauppatorilla aloittaa romaanin

Kirja-arvio: Ilkka Remeksen Horna-sarja huipentuu poliittiseen itseruoskintaan. Vapauden ristin sävy on synkempi ja ivallisempi kuin yhdessäkään muussa Remeksen teoksessa.

alme median arkisto
Ilkka Remes saarnaa nyt poikkeuksellisella paatoksella – terrori-isku Kauppatorilla aloittaa romaanin

Vapauden risti päättää Ilkka Remeksen Suomeen sijoittuvan Horna-sarjan, jossa on aiemmin ilmestynyt kirjat Horna, Jäätyvä helvetti ja Kiirastuli.

Markku Soikkeli

Ilkka Remes oli suosituin suomalainen jännityskirjailija jo ennen tuoretta Horna-sarjaa (2014–2017).

Ajankohtaiset seikkailut kotimaan kamaralla ovat tuoneet Remekselle uusia lukijoita. Remes kuvaa nykyhetken Suomea suurvaltojen uhrina ja pelinappulana.

Horna-sarjassa Suomea uhkaavat kylmän sodan pahimmat painajaiset. Hanko ja Ahvenanmaa on luovutettu Venäjän tukikohdiksi.

Amerikkalaiset ovat saapuneet turvaamaan Helsinkiä, mutta heidänkin motiivinsa ovat itsekkäitä. Sipilän II hallitus hajoaa sisäpoliittisessa paineessa.

Sarja saa päätöksen kirjassa Vapauden risti. Sen sävy on synkempi ja ivallisempi kuin yhdessäkään muussa Remeksen teoksessa.

Armotonta itsekritiikkiä

Poliittinen itseruoskinta toistaa sanomaa itsepetokseen vaipuneesta kansasta. Syitä tähän Remes esittää venäläisten agenttien suulla.

Ensinnäkin suomalaiset haluavat tuntea itsensä hyviksi ihmisiksi vastakohtana pahalle Venäjälle. Toiseksi Kekkosen aikana kasvaneet poliitikot haluavat palata idänkaupan ylellisiin vuosiin. Lisäksi sosiaalisen median ylikulutus on vienyt kansalta kyvyn itsenäiseen ajatteluun.

Mustaharmaata asetelmaa voi pitää välttämättömänä jännitysmelodraaman toiminnalle. Mutta ei Remeksen kirjoissa ole aiemmin saarnattu näin paatoksella.

Suurimmaksi syylliseksi romaani asettaa idealismiin taipuvaisen median, nimeää kansalaisjärjestöt rikollisiksi toimijoiksi, ja irvailee SDP:n turvallisuuspolitiikkaa ukkojen ja naisten naiiviudeksi.

Kirjailija tuntuu olevan varsin intoutunut tehtävästään kansakunnan herättelijänä.

Kun Suomelle on annettu erityisasema jännityksen keskipisteessä, romaani täytyy käynnistää terrori-iskulla Kauppatorille. Venäläisten juoneksihan sekin paljastuu.

Jopa Trump keikahtaa

Päätösromaanilta odottaa paljon. Toimintaa onkin runsaasti, vaikka suuren mittakaavan poliittiset käänteet jäävät vähäisiksi. Agentteja ja venäläisten kätyreitä vilisee niin runsaasti pitkin Helsingin puistoja, että niiden luulisi kompastelevan toisiinsa.

Kansakunnan puolustajiksi riittää muutama maanalaiseen toimintaan uskova supersotilas. Horna-sarjan sankari Lari Vuori on mukana kaikissa tilanteissa.

Jännityselokuvan sijaan parempi vertailukohta olisi tv-sarja, jossa tapahtumat leikataan toiminnan perusteella.

Vapauden ristissä tapahtumiin sekaantuvat Israelin tiedustelupalvelun, Mossadin agentit. Remes kytkee Lähi-Idän tilanteen samaan poliittiseen peliin, mitä suurvallat käyvät Suomen kustannuksella.

Loppuratkaisu, jolla Suomi pelastetaan toistaiseksi, on yhtä huvittava kuin nokkelakin. Vaikka paha ei saa palkkaansa, niin jopa Donald Trumpin valta keikahtaa Suomen tapahtumien myötä.

Horna-sarjaa sulkiessa suurin ihmetys nouseekin siitä, mitä mahtipontisempaa Remes voi enää keksiä trillerinsä taustaksi.

Loppusanoissa kirjailija kuitenkin lupailee sellaista tulevaksi: aivan uutta aihetta, josta "virallinen Suomi haluaa vaieta."

Ilkka Remes

Salanimellä kirjoittava Ilkka Remes (Petri Pykälä) on myydyimpiä suomalaisia kirjailijoita.

Loppuvuodesta 2016 hänen teoksiaan oli myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta.

Remes on kirjoittanut 20 jännitysromaania aikuisille ja kahdeksan nuortenromaania.

Lokakuun 13. päivä Tampereen Teatterissa saa kantaesityksensä ensimmäinen Ilkka Remeksen kirjoittama ja Tommi Auvisen ohjaama näytelmä, sieppausdraama Musta sydän.

Ilkka Remes: Vapauden risti ★★

435 sivua. WSOY, 2017.

WSOY

Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Turpo

    Jaaha, pienilevikkinen kirjailija ja kirjallisuudentutkija arvostelemassa. Ei estä minua käyttämästä viikonloppua tämän kirjan lukemiseen…

  • Nimetön

    Ilkka Remeksen kirjat ovat hyvin kirjoitettua fantasiaa. Fantasiaa mm. siksi, että hänen kirjoissaan ns. vihervassarit esitetään Venäjän kätyreinä.
    Todellisuudessahan asia on päinvastoin. Vihervassarit on ainoa taho, joka on uskaltanut kritisoida Venäjää.
    Äärioikeistosta löytyvät nykyään pahimmat Venäjän kätyrit.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio