Elokuvat

Huojuvien tunteiden huvipuistossa draama pyörii tuttuun Woody Allen -tyyliin

Elokuva-arvio: Wonder Wheel sukeltaa 1950-luvun New Yorkin värikylläiseen Coney Islandiin. Teatraalisen traagisessa romanssissa Kate Winslet ailahtelee ansiokkaimmin.

Huojuvien tunteiden huvipuistossa draama pyörii tuttuun Woody Allen -tyyliin

Kate Winslet on Wonder Wheelin Ginny, tunteissaan ailahteleva ja jatkuvista päänsäryistä kärsivä nelikymppinen nainen.

Janne Kaakko

82 vuoden ikään ehättänyt ohjaaja-käsikirjoittaja Woody Allen on loihtinut uuden elokuvan kankaille lähestulkoon joka vuosi jo 1970-luvun alkupuolelta saakka. On selvää, että kymmenien elokuvien joukkoon mahtuu tasoltaan kirjavia teoksia.

Vakainta on ollut teemojen suhteen: esittäjät vaihtuvat, mutta tietyt peruselementit säilyvät Allen-elokuvissa vuodesta toiseen. Tällä kertaa ne kiertävät taas vaihteeksi ohjaajalle rakkaassa New Yorkissa.

Ollaan 1950-luvun Coney Islandissa ja sen värin ja hälyn täytteisessä huvipuistomiljöössä, missä neljän ihmisen elämänpolut risteävät antiikin tragedioita muistuttavalla tavalla. Kontrastin elokuvan traagiselle pohjavireelle luo elokuvan väreissä ja valossa hehkuva kuvakieli, joka myötäilee henkilöiden huojuvia tunnekuohuja ja rajaa samalla tapahtumat jonnekin toden ja tarun tuolle puolen.

Winslet loistaa

Teksti huokuu ahtaan paikan ahdistusta ja on kuin teatterilavoja varten tehtyä, mikä näkyy näyttelijöiden suurieleisissä tulkinnoissa. Keskusnelikosta parhaiten elokuvailmaisun rajoissa pysyvät naiset. Heistä Oscar-spekulaatioihin jo vahvasti liitetty Kate Winslet esittää tarinan turhautunutta päähenkilöä Ginnyä, tunteissaan ailahtelevaa ja jatkuvista päänsäryistä kärsivää nelikymppistä naista.

Elämä junnaa yllätyksittä paikoillaan. Ginnyn menneestä löytyy orastanut ura näyttelijänä, joka kuitenkin on vaihtunut työtään vihaavan tarjoilijan ja juoppoa miehenjörrikkää (John Belushi) paapovan vaimon rooleihin. Mieli horjuu jo luhistumisen kynnyksellä, kunnes kohtalon pyörä heilauttaa eteen nuoren ja komean rantavahdin Mickeyn (Justin Timberlake).

Miehen adonismainen olemus yhdistettynä näytelmätaiteilijan kutsumukseen on teatraalisen tunteikkaalle Ginnylle vastustamaton yhdistelmä, ja parin välille syttyy kiihkeä suhde. Romanssin kulku kuitenkin mutkistuu, kun Mickey tutustuu Ginnyn gangstereita paossa olevaan tytärpuoleen Carolinaan (Juno Temple) ja tämän vastustamattomaan nuoruuden hehkuun.

Tuttuja Allen-elementtejä

Maiseman pyörivä maamerkki saa matkaansa metaforan jos toisenkin. Samat elämän erheet toistuvat, kun freudilaiset frustraatiot, vietit ja halut pyörittävät tuttuja Allen-elementtejä. Yhdelle ne todistavat taiteenlajin suvereenista hallinnasta, toiselle taas väsymyksestä ja ideaköyhyydestä.

Wonder Wheelissä elokuvan konkari tavallaan kuitenkin ennakoi ja väistää kritiikin jo teoksensa nimessä, missä hän myöntää avoimesti keksineensä pyörän uudelleen.

Merkitseviä ovat myös kertojan rooliin istutetun Mickeyn avaussanat. Niissä tulevien tapahtumien pinnalliset, keinotekoiset ja tappiinsa romantisoidut ainekset tunnustetaan katsojalle suoraan ja avoimesti heti kättelyssä.

Wonder Wheel

★★★

Ohjaus: Woody Allen.

Pääosissa: Kate Winslet, Justin Timberlake, Jim Belushi, Juno Temple.

Kesto: 1 h 41 min.

Ikäraja: K12.

Ensi-ilta: Cinola pe 16.30, to 16.45. Niagara pe 16, su 19.30, ti 10. Plevna pe 18.15, la 18.15, su 18, ma 18.15, ti 18.15, ke 18.15, to 18.15.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio