Huippukuoro soi Sävelessä: New Yorkin nuorisokuoroon piti jonottaa kaksi vuotta

Tampereen Sävel tuo yhteen nuorten kuoroja maailman eri kulmilta. Songbridgessä laulun siltaa rakentavat amerikkalainen, indonesialainen ja suomalainen kuoro.

Harri Hautala
Huippukuoro soi Sävelessä: New Yorkin nuorisokuoroon piti jonottaa kaksi vuotta

Säveltäjä Michael Gordon seurasi keskiviikkona uuden kuoroteoksensa harjoituksia Tampereella Tammelan koulussa. Taustalla kuoroja johtaa Francisco Núñez.

Harri Hautala

Voi sitä riemua, millä suomalainen, amerikkalainen ja indonesialainen kuoro tarttuvat säveltäjä Michael Gordonin teokseen To Sing Tammelan koulussa keskiviikkona.

Kun kappaleessa tarvitaan suomalaista joikusoundia, Young People’s Chorus of New Yorkin taiteellinen johtaja Francisco Núñez pyytää suomalaisilta apua.

Joku keksii laulaa malliksi fraasia loilailee loilailee loilailee, johon Núñez tarttuu innostuneesti ja saa laulajat välittömästi mukaansa.

–Hei, tämähän on joikua amerikkalaisella korostuksella, hän huudahtaa ja naurattaa kaikkia.

Pian koulun juhlasali täyttyy iloisista rytmeistä, tanssista ja taputuksista, kun kolmen kuoron laulajat etsivät yhteistä säveltä To Singin ensimmäisissä harjoituksissa.

Kuorot tapaavat Tampereen Sävel -festivaaliin liittyvässä Songbridge-projektissa. Sen tarkoituksena on saattaa yhteen lapsi- ja nuorisokuoroja eri puolilta maailmaa.

Tampereella mukana ovat amerikkalaisen kuoron lisäksi indonesialainen nuorisokuoro Cordana ja suomalainen Vox Aurea.

Lauantain Songbridge-gaalassa kaikki kuorot laulavat sekä yhdessä että erikseen. Yhteiset teokset ovat Gordonin To Singin lisäksi Pekka Kostiaisen The Bridge of Song ja Budi Susanto Yohanesin Rampai Aceh. Kaikki ovat tähän tapahtumaan tilattuja uusia teoksia.

Seuraavaksi Barcelonaan

Laulajille Songbridge on ainutlaatuinen mahdollisuus laulaa yhdessä ja tutustua muihin kulttuureihin.

–On upeaa saada kohdata erilaisia ihmisiä kuoron kautta Yhdysvalloissa ja maailmalla. Nyt täällä Suomessa on ollut tosi hauskaa tavata suomalaisia ja indonesialaisia laulajia, sanoo newyorkilaiskuorossa viidettä vuotta laulava Dea Elezaf.

Tampereeseen nuoret laulajat eivät vielä ole ehtineet tutustua ensimmäisellä Suomen matkallaan.

–Meillä oli tiistaina oma konsertti ja nyt harjoittelemme lauantaista varten. Kun lähdemme esiintymään ulkomaille, harjoittelemme tosi paljon. Kaiken sen kovan työn jälkeen on uskomattoman hienoa päästä lavalle esittämään parastamme, sanoo jo yhdeksän vuotta New Yorkin nuorisokuorossa laulanut Thalia St. Hubert.

Kumpikin tuli aikoinaan omaa reittiään kuoroon.

–Äitini näki kerran bussin kyljessä kuoron mainoksen ja piti sitä mielenkiintoisena. Hän otti kuorosta selvää ja ilmoitti minut koelauluun. Kuoroon on kuitenkin niin paljon halukkaita tulijoita, että pääsin aluksi vain odotuslistalle. Kesti kaksi vuotta päästä koelauluun, Dea Elezaf kertoo.

–Olin kahdeksanvuotiaana kesäleirillä soittamassa viulua. Siellä on samaan aikaan myös kuorolaulun kurssi, jota johti yksi New Yorkin nuorisokuoron vetäjistä. Hän huomasi, että olen kiinnostunut laulamisesta ja kutsui minut mukaan.

Kuoro tekee pari kertaa vuodessa ulkomaisen konserttikiertueen.

–Menemme heinäkuussa Barcelonaan kuorokilpailuun, Dea Elezaf kertoo.

Harri Hautala
Dea Elezaf (vas.) ja Thalia St. Hubert laulavat New Yorkin nuorisokuorossa.

Dea Elezaf (vas.) ja Thalia St. Hubert laulavat New Yorkin nuorisokuorossa.

Hyvän mielen kuoro

Amerikkalaisen säveltaiteen huippuihin kuuluva Michael Gordon on tehnyt yhteistyötä New Yorkin nuorisokuoron kanssa seitsemisen vuotta.

–Kuoronjohtaja Francisco Núñez kutsui minut kerran seuraamaan kuoron harjoituksia ja pyysi tekemään teoksen, johon nuoret laulajat voisivat samaistua.

Tuloksena oli New Yorkin kuuluisan F-metrolinjan pysäkeistä kertova teos. Sen jälkeen Gordon on kirjoittanut kuorolle muun muassa ruokamausteita ja New Yorkin vanhoja puita kuvaavat kappaleet.

Paljon orkesteriteoksia kuten konserttoja ja balettimusiikkia säveltäyt Gordon ihastui nuorisokuorossa sen ihanteellisuuteen ja aitouteen.

–Kun näitä nuoria laulajia kuulee, kaikki negatiiviset tunteet ja huonot uutiset unohtuvat. Nuorisokuoro on samaan aikaan sekä upea musiikillinen kokemus että rauhan sanoman välittäjä.

To Sing -kappaleen viesti on yksinkertainen ja ajankohtainen: Jokaisella on oikeus laulaa ­- ­ja myös puhua mielipiteensä.

Jopa 1 600 laulajaa

Francisco Núñezin perustama YPC-kuoro täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Amerikkalaisista huipusta kuorolle ovat säveltäneet Michael Gordonin ohessa muiden muassa John Corigliano, David Del Tredici, David Lang ja Julia Wolfe.

Kuoro tausta on hyvin kirjava.

–Meillä on mukana hyvin erilaisista kulttuurillisista, taloudellisista, etnisistä ja uskonnollisista taustoista tulevia laulajia, kertoo Núñez.

Yksityisiltä tukijoilta, yrityksiltä ja säätiöilta rahoituksensa saavassa kuorossa on yhteensä noin 1 600 nuoren laulajan verkosto. Tampereella matkassa on 32 tyttöä.

Songbridge-konsertti lauantaina 10.6. klo 19.30 Tampere-talossa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio