Harhaanjohdetut kuulijat joutuivat koekaniineiksi oopperalaulajan konsertissa: "Lipuista pitäisi saada rahansa takaisin"

Arvio: Kriitikon mielestä Topi Lehtipuun Pakkahuoneen konsertti oli markkinoitu harhaanjohtavasti. Kuulijat joutuivat pettymään kömpelöön toteutukseen.

Maarit Kytöharju
Harhaanjohdetut kuulijat joutuivat koekaniineiksi oopperalaulajan konsertissa: "Lipuista pitäisi saada rahansa takaisin"

Kriitikon mielestä Topi Lehtipuun Pakkahuoneen konserttiin lipun maksaneiden pitäisi saada rahansa takaisin.

Kirsti Holmberg

Eihän tämä ole konsertti, puuskahti takanani istunut mies, kun kymmenen minuuttia Topi Lehtipuun Ääneen-esityksestä oli kulunut. Hän oli valitettavasti aivan oikeassa.

Tampereen Sävelen ohjelmatiedoissa luvattiin Lehtipuun etsivän laulamalla vastauksia tunteiden ja musiikin yhteyden peruskysymyksiin. Pakkahuoneen piti muuttua lauluäänien ja -tyylien viidakoksi.

Vastoin esittelytekstin antamaa vaikutelmaa kuulijat päätyivätkin koekaniineiksi. Yleisön tehtävä oli osallistua ”tutkimukseen”, jossa jokainen Lehtipuun esittämä tai tallenteelta kuultu musiikkipalanen arvioitiin 14-kohtaisen tunneluokka-asteikon avulla.

Toteutus oli kömpelö ja harrastelijamainen: kuultiin pieni pätkä musiikkia, minkä jälkeen yleisö analysoi tunteitaan.

Arvointitauon hiljaisuutta keventääkseen Lehtipuu tervehti kavereitaan, esitteli sukulaisiaan, yritti vitsailla ja kehotti yleisöä: ”Tehkää jotain, rupatelkaa!”

Toki miehen ansaitusti mainetta niittänyt tenorikin parissa liedinkäänteessä leiskahti. Schumannin Hör ich das Liedchen klingen ja Wenn ich in deine Augen seh epäilemättä sopivat tunteiden ilmaisuun ja niiden arviointiin, mutta soinniltaan tukkoisen sähköpianon säestyksellä ne kuulostivat viimeistelemättömiltä.

Myös Sibeliuksen Kuusi kärsi huonosta soittimesta sekä unohduksen aiheuttamista töksähdyksistä.

CoheninHallelujah oli siirappisin kuulemani ja muutamat jazzilliset pätkät olisivat sopineet paremmin kosteaan illanviettoon kuin arvostetun festivaalin konserttiin.

Tampereen Sävelen toimijoilla – ja myös Lehtipuulla itsellään – on tämän esityksen kohdalla tapahtunut virhearvio, ja festivaalin ohjelmatiedot olivat harhaanjohtavia.

Lipuistaan maksaneiden pitäisi saada rahansa takaisin.

Tampereen Sävel: Topi Lehtipuu★

Tampereen Pakkahuoneella 9.6.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Faust

    Tämä niin sanottu konsertti oli surullinen mutta syvästi opettava kokemus, siitä kiitos. Usein sattuu, että markkinointi ei vastaa sisältöä, mutta tässä oli myös muuta. Henkilö, jota on arvostanut ja pitänyt sielullisena taiteilijana osoittautuu falskiksi. Viimeiseen asti toivoin että hän tunnustaisi virheensä ja toteaisi että tämä ei nyt toiminut, jolloin hän olisi vielä voittanut yleisön puolelleen, mutta ei. Topi Lehtipuu paljasti itsestään jotain, jota on vaikea hyväksyä, hän alisti yleisön tyhmäksi ja kuuroksi visailijaksi. Tämä kertoo taiteilijan hybriksestä, salakavalasta ja taiteilijalle kaikkein vaarallisemmasta vierailijasta, se voi pienellä ranneliikkeellä nielaista kaiken.

  • Rahat takaisin?

    Eikös osallistujille pitäisi maksaa tuollaisesta?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio