Hannu Salaman ronski kieli pääsee oikeuksiinsa – Siinä näkijä missä tekijän dramatisointi toimii

Tamperelaisen Teatteri Siperian ja helsinkiläisen Projektori-ryhmä ovat yhteistyössä dramatisoineet version Hannu Salaman romaanista.

Aki Loponen
Hannu Salaman ronski kieli pääsee oikeuksiinsa – Siinä näkijä missä tekijän dramatisointi toimii

Jukka Peltola esittää Harri Salmista ja Sakari Tuominen Santtu Salmista Siinä näkijä missä tekijä -näytelmässä.

Maarit Saarelainen

Oliko Lonkasen Jaska valtiollisen poliisin vasikka vai olinko se tietämättäni minä? Kumpi petti ensimmäisenä, isä vai äiti? Yleinen ja yksityinen kietoutuvat toisiinsa kärhöjen tavoin kiipeillen ajassa ja paikoissa haarautuen loputtomiksi poluiksi, joiden alkuperää ja totuutta on mahdotonta selvittää.

Tamperelaisen Teatteri Siperian ja helsinkiläisen Projektori-ryhmä ovat yhteistyössä dramatisoineet version Hannu Salaman romaanista Siinä näkijä missä tekijä (1972). Esitys kuvaa jatkosodan aikaisen kommunistisen vastarintaryhmän toimintaa Tampereen Pispalassa.

Juha Luukkosen ja Ari-Pekka Lahden dramatisoinnissa näkyvät pyrkimys nähdä ideologioiden tuolle puolen, pasifistinen pohjavire ja kysymykset meidän ajallemme. Punaisena lankana kulkevat aate, petturuus, syyllisyys ja puhumattomuus. Päähenkilöitä ovat sähköasentaja Santtu Salminen ja Maija Salminen sekä heidän poikansa Harri, joka yrittää kirjoittaa kirjaa vastarintaryhmän toiminnasta.

Luukkosen ohjauksille tunnusomaista on uskollisuus kielelle ja tarinan kairaaminen henkilöiden kautta. Niin nytkin. Salaman ronski ja vivahteikas kieli pääsee oikeuksiinsa, ja aatteen rinnalla kulkee myös henkilökohtainen elämä.

Montaasitekniikalla toimiva pilkuntarkka dramaturgia kuljettaa tarinaa näyttelijöiden monologien ja dialogien kautta. Esityksen minimalistinen tyyli lataa tunnelmaa. Sitä vahvistaa pelkistetty lavastus ja valaistus.

Hieno yhteisöllisyyden kuvaus, on lankakerästä radioaalloille kehkeytyvä El pueblo unido jama sera vencido (Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa).

Yksi esityksen kappaleista Losing My Religion saa puolestaan pohtimaan, minkä varaan elämänsä voi rakentaa, ellei ole uskontoa eikä aatetta. Esitys alkaa ja päättyy Sibeliuksen Finlandiaan, joka jättää toivon kipinän.

Harri Salmisen roolissa näyttelevän Jukka Peltolan lavakarisma ja muuntautumiskyky pitävät katsojat etukenossa. Hanna Gibsonin Maija Salmisesta ja Sakari Tuomisen Santtu Salmisesta säteilee sisäistetty tekeminen ja Marika Heiskasen Pekka Toivolasta ihmisen inhimillisyys. Tarinan pulssia pitää ylhäällä koko näyttelijä-ensemble, joka pelaa hellittämättä samaan pussiin.

Olemme inhimillisiä olentoja, jotka yrittävät elää elämäänsä niin hyvin kuin sen annetuissa olosuhteissa osaamme.

Siinä näkijä missä tekijä

★★★★

Käsikirjoitus: Hannu Salama

Ohjaus: Juha Luukkonen

Dramatisointi: Juha Luukkonen ja Ari-Pekka Lahti

Näyttämöllä: Jukka Peltola, Sakari Tuominen, Hanna Gibson, Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen, Juha Lagström, Riikka Papunen, Sami Lanki, Satu Turunen

Ensi-ilta: Tampereen Teatteri, Frenckell 27.2.2018


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio