”Hän on kaikkialla ajatuksissani”, tunnusti Mauno Koivisto Tellervosta toiselle naiselle 1950-luvulla — Rakkaus kesti lähes 70 vuotta

Mauno Koiviston ja Tellervo Kankaanrannan rakkaustarinan alussa oli kolmiodraaman aineksia, kaukosuhteen kiihkeyttä ja tuskaa läheisen menettämisestä. Toistensa tukemisen korkeakoulu läpäistiin jo suhteen alussa niin hyvin, että parisuhde kesti lähes 70 vuotta aina omaishoitajuuteen ja Mauno Koiviston kuolemaan asti.

kotialbumi
”Hän on kaikkialla ajatuksissani”, tunnusti Mauno Koivisto Tellervosta toiselle naiselle 1950-luvulla — Rakkaus kesti lähes 70 vuotta

Maaliskuun 25. päivä vuonna 1951 Tellervo Kankaanranta ja Mauno Koivisto julkaisivat Sosialisti-lehdessä kihlajaisilmoituksensa. Kuvassa välkkyy myös kihlasormus.

Nina LehtinenAamulehti

Elämä on sattumien summa, mutta harkinnalla ja suoraselkäisillä valinnoilla siitä saa tahtoessaan omannäköisensä.

Tämän presidentti Mauno Koivisto osoitti jo vuonna 1950 kirjoittaessaan nuoresta naisesta, jonka oli juuri kohdannut:

"Älä sure. Löysin hyvän tytön. Hän on sellainen, josta olen aina uneksinut. Pidän hänen silmistään, vartalostaan, hymystään, kävelytyylistään, ajatusmaailmastaan, kaikesta hänessä. Tai anteeksi, sanoin väärin, en pidä vaan todella rakastan.

Nyt hän ei ole täällä, hän on maaseudulla. Voisin katsella muita tyttöjä mutta en uskalla. Minulla on näet tunne, että hän on sydämessäni, hän on kaikkialla ajatuksissani ja katsoo minun silmilläni, kuuntelee minun korvillani, tuntee minun sormillani.

Jos olisin uskoton, hän tietäisi sen heti ja niin menettäisin hänet. En aio ottaa sitä riskiä.

Vilpittömästi sinun, Mauno."

Hyvästi Barbara!

Kirje oli osoitettu walesilaiselle Barbaralle, joka opiskeli Lontoossa sosiaalihoitajaksi.

Koivistolla oli sotienjälkeisinä vuosina runsaasti naispuolisia kirjeenvaihtotovereita. Kun hän tapasi Tellervo Kankaanrannan, hän päätti selkein sanoin tiiviiksi käyneen kirjeenvaihtosuhteensa Barbaran kanssa.

kotialbumi
Tellervo Koiviston elämäkerran kirjoittaja kuvaa Mauno ja Tellervo Koiviston suhdetta suureksi rakkaustarinaksi. Itse ajastimella otetussa kuvassa nuoripari nauttii rantaelämästä Turun Meri-Uittamossa.

Tellervo Koiviston elämäkerran kirjoittaja kuvaa Mauno ja Tellervo Koiviston suhdetta suureksi rakkaustarinaksi. Itse ajastimella otetussa kuvassa nuoripari nauttii rantaelämästä Turun Meri-Uittamossa.

Alkuunsa tukahdettu kolmiodraama käy ilmi Anne Mattssonin tammikuussa ilmestyneestä Tellervo Koiviston elämäkerrasta (Siltala, 2017).

Kirja kertoo Tellervo Koiviston nuoruudesta sekä siitä, kuinka kunnianhimoisen ekonomiopiskelijan elämän käännekohdaksi muodostui rakastuminen tulevaan tasavallan presidenttiin jopa niin, että se häiritsi jo keskittymistä opintoihin.

Omat tanssit

Mauno Koivisto ja Tellervo Kankaanranta tapasivat itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 1950. He olivat nähneet jo aiemmin, mutta syvällisen keskustelun asteelle päästiin vasta nyt.

Sattumalla oli osuutta suhteen alkamisessa, sillä ylioppilaskunnan tiloissa ei ollutkaan tansseja, joita molemmat olivat tulleet etsimään. Koivisto ehdotti ovella tapaamalleen Tellervo Kankaanrannalle, että tanssit oli haettava muualta.

Ilta oli onnistunut, vaikkei lempi Tellervon puolelta vielä leimahtanutkaan.

Kirveellä veistetty

Mauno Koiviston ulkonäkö ei Tellervoa miellyttänyt, päinvastoin pitkä ja komea mies oli hänestä kuin ”kirveellä veistetty”.

Sen sijaan Tellervoon tekivät vaikutuksen Maunon jutut. Koivisto puhui filosofian kandidaatin tutkielmastaan ja pohti ”onko olemassa absoluuttista totuutta vai onko totuus aina subjektiivista?”

Tellervon kotiovella sovittiin uudesta tapaamisesta.

Äidin kuolema koetteli

Mauno Koiviston tehdessä opettajansijaisuuksia Eurajoella suhde jatkui kaukosuhteena.

Aikana ennen älypuhelimia ja sosiaalista mediaa, se tarkoitti niin tiivistä kirjeenvaihtoa, että rakastavaiset alkoivat jo itsekin hämmästellä ajankäyttöään:

"Keskiviikkona. Rakas. Kyllä jossakin on tosiaan mätää, kun en enää voi olla vuorokautta ilman että kirjoittaisin Sulle. Mutta nyt siitä tulee loppu. En kirjoita enää mitään ennen kuin käyt täällä. Tämä alkaa näyttää jo ihmisistäkin hassulta." (Tellervo Kankaanranta maaliskuussa 1952).

Pressfoto
Pyöräily oli nuoren parin yhteinen harrastus ja sitä harjoitettiin paljon. Kun seurueessa oli muitakin, Mauno Koivisto halusi yleensä johtaa seuruetta.

Pyöräily oli nuoren parin yhteinen harrastus ja sitä harjoitettiin paljon. Kun seurueessa oli muitakin, Mauno Koivisto halusi yleensä johtaa seuruetta.

Nuorta rakkautta koeteltiin myös mustasukkaisilla tunteilla, mutta todelliseksi koetinkiveksi muodostui Tellervon äidin äkillinen sairastuminen aivosyöpään, kuolema ja hautajaiset juuri ennen häitä.

Nuori sulhanen sai jo ennen häitä osoittaa olevansa valmis tukeen myös elämän vastamäessä.

Ympyrä sulkeutui

Satakuntalaisen pidättäytyvänä Tellervo Koivisto yllätti suomalaiset jo vuosia sitten kertomalla avoimesti ja samastuttavasti lapsuutensa häpeällisistä kokemuksista ja kiusaamisesta sekä masennuskausistaan.

Sarkastisesti hän on todennut Maunolla olleen hänen kanssaan kestämistä.

Ei siis ihme, että Tellervo Koivisto astui avoimesti ja terävänäköisesti kansan eteen myös miehensä Alzheimerista ja omaishoitajuudesta. Aihe koskettaa monia.

Kun Tellervo Koivisto tammikuussa kertoi julkisuudessa sairaalahoitoon joutuneesta aviomiehestään, hän kuvasi heidän palanneen parina ikään kuin suhteen alkuun.

Kun sairas mies ilmaisi sairaalassa kaipuutaan kotiin, siinä oli samaa kiihkeää sävyä kuin nuoruuden kaukosuhteen aikaisessa kaipauksessa.

Pelko katosi

Miten Mauno Koivisto sitten suhtautui aviovaimoonsa?

Vielä joulukuussa presidentti hän oli muistellut nuoruuttaan Erkki Liikaselle. Puheeksi oli tullut, milloin Koivisto lakkasi pelkäämästä maailmanloppua.

Presidentin ajoitus oli varma: ”Kyllä se oli silloin, kun minä Tellervon tapasin.”

Korjaus 15.5. kello 10.5: Tellervo Koivisto on kotoisin Satakunnasta, ei Varsinais-Suomesta.

Mauno ja Tellervo Koivisto

Ensikohtaaminen 5. joulukuuta 1950 Turussa.

Kihloihin maaliskuussa 1951 ja naimisiin kesäkuussa 1952.

Tytär Assi Elina syntyy 20. toukokuuta 1957 Turussa.

Lähteenä Anne Mattssonin elämäkerta Tellervo Koivisto (Siltala, 2017)


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio